Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Ολοι στους δρόμους για τη Μακεδονία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σήμερα το απόγευμα οι συγκεντρώσεις σε 22 πόλεις της χώρας για να ακουστούν χιλιάδες «όχι» ενάντια στο ξεπούλημαΟ χρόνος μετρά αντίστροφα για τις δεκάδες μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που γίνονται σήμερα σε όλη τη Μακεδονία. Νέοι και νέες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, κρατώντας τις γαλανόλευκες στα χέρια, στις 19.30 το απόγευμα δίνουν ραντεβού στις κεντρικές πλατείες 15 πόλεων της βόρειας Ελλάδας, αλλά και σε διάφορα άλλα σημεία σε όλη τη χώρα για να φωνάξουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και να στείλουν ακόμα ένα σαφές μήνυμα σε όλους εκείνους που σκέφτονται να ξεπουλήσουν την ιστορία και το όνομα της Μακεδονίας μας. 

Μετά τους δύο παλλαϊκούς ξεσηκωμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που έλαβαν τα χαρακτηριστικά εθνοσυνελεύσεων, και το ξεκάθαρο μήνυμα των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που λένε «Οχι» στον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, οι Ελληνες κατεβαίνουν ξανά στους δρόμους!

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, που διοργανώνει τα δεκάδες συλλαλητήρια σήμερα, το ραντεβού δίνεται στις 19.30 σε κεντρικά σημεία σε Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Εδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Σιάτιστα του Δήμου Βοΐου και Βέροια. Επίσης, κατά τόπους φορείς και συλλογικότητες ανέλαβαν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε Κέρκυρα, Γιάννενα, Ρόδο, Λάρισα, Βόλο, Χαλκίδα και Θήβα. Συνολικά, η «καρδιά της Μακεδονίας» θα χτυπήσει σε 22 πόλεις. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πέλλα, με βασικούς ομιλητές το μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας Μιχάλη Πατσίκα και τον ομότιμο καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ Δημήτριο Καραμήτσο, με πλούσιο επιστημονικό έργο υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Ο δήμαρχος

Στην Πέλλα χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος της περιοχής Γρηγόρης Στάμκος, άνθρωποι της Εκκλησίας και φορείς της περιοχής, ενώ, όπως δήλωσε στη «δημοκρατία» ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, θα είναι κι αυτός στην Πέλλα, τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με τον κ. Πατσίκα, που μίλησε στη «δημοκρατία», εκτιμάται ότι η συμμετοχή στην κεντρική εκδήλωση θα ξεπεράσει τους 10.000 συγκεντρωμένους.

Συνολικά, στις πόλεις όπου η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας διοργανώνει συγκεντρώσεις θα μιλήσουν περισσότεροι από 40 άνθρωποι των γραμμάτων, του πνεύματος και των τεχνών, μεταξύ αυτών και αρθρογράφοι της «δημοκρατίας» – ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αθανάσιος Καραθανάσης στον Βόλο και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και δικηγόρος Δημήτρης Γαρούφας στο Πολύκαστρο.

«Ενώνουμε τις φωνές μας για το όνομα και την Ιστορία»

Στο πόδι είναι η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Πέλλα, όπου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του παλλαϊκού ξεσηκωμού για τη Μακεδονία. Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές θα είναι ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος.

«Στην Πέλλα, την πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας, θα ενώσουμε όλοι τις φωνές μας, δηλώνοντας ότι δεν διαπραγματευόμαστε ούτε το όνομα ούτε φυσικά την Ιστορία μας» δηλώνει στη «δημοκρατία» ο κ. Στάμκος, ο οποίος τονίζει ότι το ίδιο μήνυμα θα στείλουν πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Ο Δήμος Πέλλας, άλλωστε, έχει διοργανώσει δωρεάν μεταφορά των δημοτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται, στον χώρο της συγκέντρωσης. «Επειδή μιλάμε για μία κωμόπολη και, αφενός, για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, αφετέρου, για να μπορέσουν να χωρέσουν οχήματα, προσπαθούμε για τη μαζική μετακίνηση όσων θέλουν να συμμετέχουν» επισημαίνει ο κ. Στάμκος.

Ετσι, λεωφορεία θα αναχωρήσουν για το συλλαλητήριο της Πέλλας στις 6 το απόγευμα από το δημαρχείο στην Κρύα Βρύση, από το δημαρχείο στον Νέο Μυλότοπο, από το δημαρχείο στους Γαλατάδες, καθώς και από το δημαρχείο στα Γιαννιτσά.
«Αν κρίνω από τα μηνύματα που φτάνουν στον Δήμο Πέλλας αλλά και από τα μηνύματα που παίρνω από τους γειτονικούς δήμους, στο συλλαλητήριο θα έχει πολύ κόσμο» καταλήγει ο κ. Στάμκος.

«Στην πρώτη γραμμή» οι ιεράρχες της Β. Ελλάδος

Μετά τους μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Ανθιμο, Εδέσσης Ιωήλ και Κίτρους Γεώργιο και οι μητροπολίτες Βεροίας Παντελεήμων, Σερρών Θεολόγος, Κιλκισίου Εμμανουήλ και Φιλίππων Στέφανος με πύρινους λόγους και εγκυκλίους αντιδρούν στις διαπραγματευτικές κινήσεις της κυβέρνησης, καλώντας τους πιστούς να πάρουν ενεργά μέρος στις διαδηλώσεις.

Την ίδια ώρα τη φωνή τους ενώνουν για τη Μακεδονία 22 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης, που συμμετέχουν στα σημερινά συλλαλητήρια. «Καλούμε και πάλι όλους τους Ελληνες να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας και να υψώσουμε μαζί φωνή διαμαρτυρίας: κανείς δεν δικαιούται να διαστρεβλώνει ούτε σημείο της ένδοξης Ιστορίας μας. Το όνομά μας είναι η ψυχή μας. Δεν το διαπραγματευόμαστε. Δεν το εκχωρούμε σε κανένα. Δεν το προδίδουμε. Δεν δεχόμαστε καμία ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, τονίζοντας ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελλάδα. Καλούν δε τον κόσμο να μη λείψει από τα σημερινά συλλαλητήρια ανά τη χώρα.

Οι μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, Σιδηροκάστρου Μακάριος και Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερώνυμος τονίζουν σε εγκύκλιό τους την ανάγκη να παραμείνουν όλοι οι Ελληνες ενωμένοι και καλούν την κυβέρνηση να μην παραδώσει το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια. «Η ονοματοδοσία του κράτους των Σκοπίων είναι για τον οικουμενικό Ελληνισμό πρωτίστως θέμα ιστορικής αλήθειας, ταυτότητος, εθνικής αξιοπρεπείας, με ιδιαίτερη και περίπλοκη γεωπολιτική σημασία και δυσδιάκριτες συνέπειες για το μέλλον, την ειρήνη και την ασφάλεια της Βαλκανικής Χερσονήσου».

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους πολίτες της περιοχής του αλλά και των υπόλοιπων πόλεων, όπου θα διοργανωθούν τα συλλαλητήρια. Τονίζει δε ότι το όνομα της Μακεδονίας δεν πρέπει να δοθεί σε μια άλλη χώρα.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά στον ΕΦΚΑ

Πρέπει να την καταθέσουν όλοι οι συνταξιούχοι Η «δημοκρατία» δημοσιεύει για τους αναγνώστες της την αίτηση θεραπείας την οποία θα πρέπει να καταθέσουν εντός διμήνου...

Η μεγάλη ελληνική υποχώρηση από την εθνική (της) κυριαρχία!

Μητσοτάκης - Παναγιωτόπουλος (από το βήμα της Βουλής) απεμπόλησαν το αναφαίρετο δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια Είναι πλέον γεγονός η μεγάλη υποχώρηση της Ελλάδας...

Αισιοδοξία για το εμβόλιο της ASTRAZENECA – Αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες

Καλά νέα από την Οξφόρδη Αισιόδοξα νέα φτάνουν από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφορικά με το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca Plc, καθώς, όπως...

Συναγερμός! Ο Βουλευτής Σταύρος Κελέτσης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο βουλευτής Εβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης, αποτελώντας έτσι το δεύτερο κρούσμα εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τον...

Η ντροπή της Ελλάδας! Η Γιάννα προσκαλεσε τον Ερντογάν για το 1821

Επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι με τρικλοποδιά στο ΥΠΕΞ Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες που γράφτηκε -χωρίς διάψευση- η εξωφρενική πληροφορία και οι αρμόδιοι κάνουν ακόμα -κατά...