Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Ολόκληρη πόλη μεταναστεύει στη Γερμανία!

Ραγδαία αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που αποφασίζουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της μετανάστευσης και να αναζητήσουν ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον στη Γερμανία, σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας. Εκτιμάται ότι φέτος περισσότεροι από 25.000 Ελληνες θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με σκοπό να ταξιδέψουν στη Γερμανία και να εργαστούν εκεί.

Ο αντιπρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι το 2010 ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν στη Γερμανία κυμαινόταν μεταξύ 6.000 και 8.000, το 2011 οι μετανάστες αυξήθηκαν σε περίπου 12.000, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 μετανάστευσαν άλλοι τόσοι.

«Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τη φετινή χρονιά εκτιμάται ότι περισσότεροι από 25.000 Ελληνες θα έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία» εκτίμησε ο κ. Κοτσαμπόπουλος.

Ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος διαπίστωσε ότι οι Ελληνες αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα κατά την εγκατάστασή τους στη βορειοευρωπαϊκή χώρα και, σε συνεργασία με ελληνικούς φορείς, τη Μητρόπολη της Γερμανίας και δημοτικούς συμβούλους ελληνικής καταγωγής, συμμετείχε στην ίδρυση του δικτύου Diakonie.

Το δίκτυο προχώρησε φέτος και στην έκδοση ενός δίγλωσσου οδηγού για να διευκολύνει τον προσανατολισμό των νεοφερμένων στη Γερμανία Ελλήνων όσον αφορά θέματα εργασίας, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για ζητήματα σχετικά με τη διαμονή, την κοινωνική ασφάλιση, την κατοικία και τα σχολεία.

«Προτρέπουμε όσους ενδιαφέρονται σοβαρά να έρθουν και να εργαστούν στη Γερμανία να απευθύνονται πρώτα στους αρμόδιους φορείς της χώρας, αλλά και σ’ εμάς» επισήμανε ο κ. Κοτσαμπόπουλος, τονίζοντας ότι «καλό θα ήταν να ενημερωθούν πλήρως προτού ακολουθήσουν τον δρόμο της μετανάστευσης, καθώς είναι αρκετά μεγάλες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ειδικά οι ανειδίκευτοι εργάτες και όσοι δεν γνωρίζουν τη γερμανική γλώσσα».

Δυαδική εκπαίδευση

Ο Φαίδων Κοτσαμπόπουλος αναφέρθηκε και στα θέματα παιδείας, χαρακτηρίζοντας πολύ θετική την έναρξη συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γερμανία στον τομέα της δυαδικής εκπαίδευσης. «Η δυαδική εκπαίδευση δίνει την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση στους νέους», τόνισε ο κ. Κοτσαμπόπουλος, «και έτσι τους διευκολύνει στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να χρηματοδοτήσει για τέσσερα χρόνια ένα ελληνογερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα, ύψους 20.000.000 ευρώ».

Οσον αφορά την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων στη Γερμανία, ο κ. Κοτσαμπόπουλος ανέφερε ότι γίνονται επαφές με επιμελητήρια και συνδέσμους στη Θεσσαλονίκη, ενώ η συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται, με γερμανική υποστήριξη, είναι για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τη δημιουργία επιχειρηματικών συστάδων (clusters) στον νομό. Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζεται για το 2013 η διοργάνωση γερμανοελληνικού επιχειρηματικού φόρουμ στην Κολονία, με κεντρικό θέμα «Νεολαία και Επιχειρηματικότητα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ