Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Ολοταχώς για νέο άγριο πακέτο

Νέα μέτρα που θα κλείσουν τη «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού -η οποία διογκώνεται ανεξέλεγκτα- θα πρέπει να παρουσιάσει σύντομα στην τρόικα το υπουργείο Οικονομικών, καθώς αδυνατεί να συμμαζέψει την υστέρηση των εσόδων, που έφτασε στα 600.000.000 ευρώ το πρώτο δίμηνο τους έτους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «μαύρη τρύπα» θα έφτανε στα 850.000.000 ευρώ, εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν πάγωνε επιστροφές φόρου ύψους 250.000.000 ευρώ, τις οποίες και παρακράτησε για να «ωραιοποιήσει» την εικόνα του Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εικόνα του σκέλους των εσόδων του Προϋπολογισμού στο δίμηνο έχει ως εξής:

-Τα έσοδα από άμεσους φόρους ήταν κατά 300.000.000 ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τον διμηνιαίο στόχο του Προϋπολογισμού.

-Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους καταγράφουν επίσης απόκλιση 300.000.000 ευρώ από τον διμηνιαίο στόχο. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσιάζουν την πιο ανησυχητική εικόνα. Ακόμα και αν συγκριθούν με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, εμφανίζονται μειωμένα κατά 18%. Επίσης, τα συνολικά έσοδα των τελωνείων (εισπράττουν τους φόρους κατανάλωσης για καύσιμα, τσιγάρα κ.λπ.) ήταν μειωμένα κατά 13% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Να σημειωθεί ότι ο ετήσια πρόβλεψη του Προϋπολογισμού είναι οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ να μειωθούν κατά 9,1% και ήδη «τρέχουν» με διπλάσιο ρυθμό.

-Το Δημόσιο θα έπρεπε μέσα στο συγκεκριμένο διάστημα να έχει επιστρέψει φόρους 500.000.000 ευρώ, βάσει των προβλέψεων, αλλά τελικά εκταμίευσε μόνο 250.000.000 ευρώ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκμεταλλεύτηκε και μια συγκυρία για να διαμορφώσει τη μαγική εικόνα του Προϋπολογισμού. Συμπεριέλαβε στα συνολικά έσοδα και τα περίπου 500.000.000 ευρώ που εισέπραξε το Δημόσιο από την Τράπεζα της Ελλάδος για τα κέρδη του 2012. Ανάλογα έσοδα έκτακτου χαρακτήρα δεν θα υπάρχουν τους επόμενους μήνες.

Με βάση τις αυτόματες ρήτρες προσαρμογής, αν η απόκλιση αυτή συνεχιστεί, τότε η κυβέρνηση θα κληθεί άμεσα να λάβει διορθωτικά μέτρα. Η τρόικα περιμένει από την ελληνική πλευρά συγκεκριμένο σχέδιο για την τόνωση των εσόδων, την περικοπή δαπανών και την καλύτερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ηδη οι εμπειρογνώμονες της τρόικας έχουν «σερβίρει» στην κυβέρνηση ένα μενού πρόσθετων μέτρων που περιλαμβάνει:

-μεγαλύτερες περικοπές σε επιδόματα και πάσης φύσεως βοηθήματα, όπως ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, επιδόματα ανεργίας κ.λπ.,

-μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ,

-νέο «ψαλίδι» στις παροχές υγείας,

-νέες περικοπές στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων,

-αύξηση του τέλους επιτηδεύματος σε επαγγελματίες,

-νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ