Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Ολοταχώς προς κάλπες (25 Ιανουαρίου ή 1 Φεβρουαρίου) αν δεν βγει σήμερα «λευκός καπνός» από το Κοινοβούλιο!

O κύβος ερρίφθη. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται στη Βουλή η τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή και, καθώς δεν αναμένεται -εκτός θεαματικού απροόπτου της τελευταίας στιγμής- να συγκεντρωθούν οι «180», αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες.

Οι τουλάχιστον δώδεκα βουλευτές που χρειάζονται για να προστεθούν στα 168 «ναι» της προηγούμενης ψηφοφορίας δεν βρίσκονται (μια και το «διάγγελμα» Σαμαρά δεν βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση) και αυτό που μένει, καταρχάς, να διευκρινιστεί είναι αν οι εκλογές θα γίνουν στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.

Το Σύνταγμα 

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος ούτε στην τρίτη ψηφοφορία, πρέπει να διαλυθεί η Βουλή εντός δέκα ημερών. Οι εθνικές εκλογές μπορούν να διεξαχθούν σε διάστημα 21-30 ημερών.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, αν δεν συγκεντρωθούν 180 βουλευτές υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Δήμα, αύριο 30 Δεκεμβρίου θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής.
Αμέσως μετά τις εκλογές η νέα Βουλή συγκροτείται σε Σώμα και η πρώτη της υποχρέωση είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι. Εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, τότε μέσα σε πέντε ημέρες η Ολομέλεια συνεδριάζει πάλι και στη νέα ψηφοφορία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν και σε αυτή την περίπτωση διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής, τότε πραγματοποιείται η τελική ψηφοφορία στην οποία αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι της προηγούμενης ψηφοφορίας και εκλέγεται όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους. Πάντως, το Σύνταγμα δεν αναφέρει τι γίνεται και αν χρειάζεται τρίτη ψηφοφορία σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι.

Τα κομματικά επιτελεία ήδη έχουν προεξοφλήσει τις εξελίξεις και ασχολούνται πυρετωδώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα τόσο με τα ψηφοδέλτιά τους όσο και με τα τηλεοπτικά σποτ για την επικοινωνιακή αναμέτρηση.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η «ψαλίδα» με τον ΣΥΡΙΖΑ κλείνει και ότι, όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών, θα αυξηθεί η συσπείρωση της Ν.Δ., με στόχο την ανατροπή. Αντίθετα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν βέβαιο ότι θα επικρατήσει -και με διαφορά- ο ΣΥΡΙΖΑ, και το μόνο που εξετάζουν είναι το αν θα κερδίσουν ή όχι αυτοδυναμία. Την ίδια ώρα ερωτηματικό παραμένει εάν ο Γιώργος Παπανδρέου προχωρήσει στην κίνηση δημιουργίας κόμματος (με τα ποσοστά να παίζουν μεταξύ του «ναι» και του «όχι» μέχρι την τελευταία στιγμή), μια και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε θέμα τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπουργικό συμβούλιο στις 14.00

Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα στις 14.00 το μεσημέρι, δύο ώρες μετά την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το αντικείμενο της συνεδρίασης συνδέεται σαφώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση μη εκλογής του Σταύρου Δήμα, ο πρωθυπουργός θα ευχαριστήσει τους υπουργούς για τη συνεργασία που είχαν προτού ανακοινωθεί η διάλυση της Βουλής, ενώ στο μικρό ενδεχόμενο της επίτευξης του «μαγικού» αριθμού των 180 βουλευτών, ο κ. Σαμαράς θα θέσει τους επόμενους στόχους της κυβέρνησης.  

Στα σενάρια καταστροφής του Bloomberg για το 2015 η Ελλάδα

Στα σενάρια καταστροφής για το 2015 που δημοσιεύει το Bloomberg συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα! Πιο συγκεκριμένα, το «σενάριο καταστροφής» αφορά το ενδεχόμενο να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά και να ανέβει στην εξουσία ο ηγέτης της «αντιπολίτευσης που τάσσεται κατά του ευρώ» Αλέξης Τσίπρας, κάτι το οποίο το δίκτυο εκτιμά ότι θα εξασθενήσει τη θέση της Ελλάδας ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης.

Το Bloomberg μάλιστα αναφέρει ότι αρκετές από τις χώρες αυτές αντιμετωπίζουν τα δικά τους «εξτρεμιστικά κινήματα» -προφανώς παραλληλίζοντας αυτά με τον ΣΥΡΙΖΑ- και «προφητεύει» ότι, με βάση πάντα το ίδιο σενάριο, οι χαράσσοντες πολιτική της Ε.Ε. δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν και η κρίση της ευρωζώνης θα πυροδοτηθεί εκ νέου και θα εξαπλωθεί στις αγορές ομολόγων της ευρύτερης περιοχής. Εκτός από το ελληνικό σενάριο, οι άλλες χειρότερες καταστροφές για το 2015 είναι -μεταξύ άλλων- η ουκρανική κρίση, το Ισλαμικό Κράτος, η διαμάχη Ισραήλ – Παλαιστίνης, το ενδεχόμενο «εισβολής» του Πούτιν στις χώρες της Βαλτικής. 

Δεν ενδιαφέρει τον Σόιμπλε ποιος θα κυβερνάει

«Κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις των προκατόχων της» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», αποδεχόμενος την ιδέα της αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Ωστόσο κάλεσε τη χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα.

«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα στον δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση του χρέους της χώρας δεν θα άλλαζε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. «Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος. Κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της» επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Στην ερώτηση εάν υπάρξει μία άλλη αντιμνημονιακή κυβέρνηση, ο Σόιμπλε προειδοποίησε πως «αν η Ελλάδα διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση, θα είναι μια δύσκολη κατάσταση».

Η Ελλάδα χρειάζεται και πάλι χρήματα, ενώ την ίδια στιγμή σε Ιταλία και Γαλλία δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, γράφει η «Bild» και ρωτά: «Επιστρέφει η ευρωκρίση το 2015»; «Δεν είμαι προφήτης» απαντά ο Β. Σόιμπλε. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα οικονομική βοήθεια. Πρόκειται για μια προληπτική στήριξη, η οποία ίσως δεν χρειαστεί καν. Γαλλία και Ιταλία αρχίζουν να εφαρμόζουν τώρα μεταρρυθμίσεις. Είμαι συνεπώς αισιόδοξος ότι η ευρωκρίση δεν θα επιστρέψει».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ