Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

ΟΛΠ: Ηρθε η ώρα του Captain Fu!

Ο Captain Fu Cheng Qiu, επικεφαλής σήμερα της Piraeus Container Terminal (PCT), της θυγατρικής της κινεζικής Cosco που διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Πειραιά, αναλαμβάνει εντός των ημερών τα ηνία του ΟΛΠ, από τις θέσεις του αντιπροέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Σήμερα το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΟΛΠ (51%) αναμένεται να περάσει στον έλεγχο της κινεζικής Cosco, η οποία θα καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα των 280.500.000 ευρώ. Αλλά 88.000.000 ευρώ θα καταβάλλουν οι Κινέζοι για την απόκτηση του υπολοίπου 16%, όταν ολοκληρώσουν τις επενδύσεις στο λιμάνι.

Οι διοικήσεις των ΟΛΠ, Cosco και ΤΑΙΠΕΔ θα κηρύξουν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών επ’ ευκαιρία μεταβίβασης των μετοχών του πρώτου στον κινεζικό όμιλο. Στο 11μελές νέο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, που θα συγκροτηθεί σε σώμα εντός των προσεχών ημερών, θα συμμετέχουν επτά Κινέζοι και τέσσερις Ελληνες. Στη θέση του εκτελεστικού προέδρου τοποθετείται ο Wan Min, γενικός διευθυντής της Cosco Shipping.

Ελληνική πλευρά

Από ελληνικής πλευράς, αναμένεται να συμμετέχουν στο Δ.Σ. ο δήμαρχος Πειραιά, δύο μέλη που έχουν προταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ (που θα διατηρήσει το 23% μέχρι να μεταβιβαστεί το 16% στους Κινέζους, οπότε θα περιοριστεί η συμμετοχή του στο 7%), καθώς και Ελληνας που συνεργάζεται ήδη με την Cosco. Επειδή τα περισσότερα μέλη του σημερινού Δ.Σ. έχουν ήδη παραιτηθεί, δεν απαιτείται η σύγκλιση γενικής συνέλευσης.

Στο ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν ότι η συνολική αξία της συμφωνίας πώλησης του ΟΛΠ ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει: την προσφορά των 368.500.000 ευρώ για το 67%, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350.000.000 ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους 410.000.000 ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες -πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών- επενδύσεις έως τη λήξη της παραχώρησης, το 2052.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ