Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 και το… σκάνδαλο «Μπουμπουλίνα»!

Από τον
Ελευθέριο Σκιαδά

Μόνο λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896, προέκυψε απρόσμενα σημαντικό πολιτειακό και πολιτικό πρόβλημα. Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκαν τρεις βουλευτές, οι οποίοι από το βήμα της Βουλής έθεσαν ζήτημα σχέσεων Παλατιού – Εθνους!

Αφορμή υπήρξε το σκάνδαλο της «Μπουμπουλίνας», ενός σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο με σημαντικότατο κόστος μετατράπηκε σε βασιλική θαλαμηγό.

Το γεγονός θεωρήθηκε σκάνδαλο σε εποχή που η χώρα είχε δηλώσει αδυναμία να εξυπηρετήσει το εξωτερικό οικονομικό χρέος της και αγωνιζόταν να οργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες ζητώντας την αρωγή και τη χορηγία Ελλήνων του εξωτερικού.

Οι τρεις βουλευτές που έθεσαν το ζήτημα ήταν οι Σπυρίδων Στάης, Επαμεινώνδας Μαυρομμάτης και Λεωνίδας Πετροπουλάκης.

Την επικαιρότητα ακολούθησε, βεβαίως, και ο έμμετρος δημοσιογράφος Γ. Σουρής, αφιερώνοντας στο θέμα ένα ολόκληρο φύλλο του «Ρωμηού» του υπό τον τίτλο «Τρία πουλιά στον Βασιληά». «Τρία πουλάκια κελαϊδούν στο βήμα το μεγάλο / με πόνο στην καρδούλα των και πίκρα στο χειλάκι, / το πρώτο Στάης λέγεται και Μαυρομμάτης τ’ άλλο, / το τρίτο το καλίτερο το λεν Πετροπουλάκη»! Οι τρεις βουλευτές έθεταν πολλά ζητήματα τόσο σοβαρά, ώστε κατόρθωσαν να αποσπάσουν την κοινή γνώμη από το μείζον θέμα της εποχής, που ήταν οι επικείμενοι Αγώνες.

Σημειωτέον ότι ήταν οι μέρες κατά τις οποίες το Παλάτι επένδυε στους Ολυμπιακούς Αγώνες προσπαθώντας να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις και τις λαϊκές αντιδράσεις από την πτώχευση.

Οι τρεις βουλευτές ζήτησαν να δουν τον βασιλιά Γεώργιο Α’, αλλά εκείνος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα η κατάσταση να οξυνθεί ακόμη περισσότερο. Ο Γ. Σουρής θα λάβει ανοιχτά θέση υπέρ των βουλευτών στήνοντας ένα πραγματικό στιχοπανηγύρι και κοροϊδεύοντας τα Ανάκτορα: «Κορώνα κανακάρισσα και πρώτη μας κυρία, / ξύπνα λιγάκι μια φορά / να σου τα πούμε φανερά».

Απευθυνόμενος δε στην «Κορώνα» έλεγε: «Σεινάμενη κουνάμενη με τη λιακάδα βγαίνεις / σεργιάνι στην Αθήνα, / και κάποτε στο Ναύσταθμο καμαρωτή πηγαίνεις / να δης την Μπουμπουλίνα». Το «δούλεμα» πήγαινε σύννεφο.

Συνεχίζοντας να κοροϊδεύει την «Κορώνα» έγραφε πως «Με τούτη την ερίφισσα (:εννοεί την “Μπουμπουλίνα”) θα ταξειδεύης τώρα, / κυρά σαλατσαδόρα, / κι ευάν ευοί ξεκάλτσωτοι συμψάλλουν πατριώται / με τούτη θα θαμπώσωμε και Γερμανό και Ρούσσο / κι όλοι μεγάλοι και μικροί θα ξεφωνίσουν τότε: / ο της Ελλάδος συγγενής μας πέρασε στο λούσο»!

Εν τέλει ο Σουρής θα εμφανίσει τον Φασουλή να επισκέπτεται το Παλάτι και να ζητά ακρόαση από τον βασιλιά. Ωστόσο, ένας «δούλος της Αυλής» τού απαγορεύει την είσοδο και πιάνει μαζί του σπαρταριστή συζήτηση.

Αφού μέχρι τέλους αρνείται στον Φασουλή να εισέλθει στο Παλάτι, τότε κι εκείνος του απαντά με ένα οκτάστιχο που είχε πολλούς αποδέκτες: «Λοιπόν κι εγώ μ’ ευγένειαν τα νώτα μου σου στρέφω / και για να δείξω προς αυτόν πόσην αγάπη τρέφω, / χωρίς για το ξεκούμπισμα να σου ξαναμιλήσω, / πηγαίνω προς το Στάδιον τους θώκους να φιλήσω, / που θα καθίσουν βασιλείς / γλεντζέδες και λαοφιλείς / να στεφανώσουν παλαιστάς ειρηνικών Αγώνων / με δάφνας Μαραθώνων»!

Ναυπήγηση το 1864 και καταστροφή το 1941

Αναφορικά με την τύχη της «Μπουμπουλίνας», η οποία είχε ναυπηγηθεί το 1864 ως θαλαμηγός με την ονομασία «Αμφιτρίτη IV» και είχε αγοραστεί από την Ελλάδα το 1873, έμελλε να είναι πλούσια σε δράσεις. Ως βασιλική θαλαμηγός μετονομάσθηκε σε «Αμφιτρίτη», από το 1917 είχε και διάφορες ακόμη χρήσεις (βοηθητικό πλωτό νοσοκομείο, εκπαιδευτικό ναυτικών δοκίμων και δοκίμων υπαξιωματικών). Το 1927 παραχωρήθηκε στον ανώτατο διοικητή Υποβρυχίων και καταστράφηκε το 1941 σε αεροπορική επιδρομή και ενώ μετασκευαζόταν σε πλωτή γαιοανθρακαποθήκη. 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ