Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Ομολογία-σοκ από Ρέππα: Θα φύγουν 150.000 υπάλληλοι από το Δημόσιο!

Σε μαζικές απολύσεις τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προχωράει η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει την επιθυμία της τρόικας, η οποία θέλει μέχρι το 2015 να υπηρετούν 150.000 υπάλληλοι λιγότεροι. Αυτό παραδέχτηκε, χθες, με κυνικό τρόπο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, αποδεχόμενος παράλληλα την αποτυχία της προσυνταξιοδοτικής διαδικασίας.

«Αν έρθει στο τραπέζι οποιαδήποτε πρόταση, θα τη συζητήσουμε. Απολύσεις, όμως, έτσι όπως τίθενται, όχι. Απολύσεις όμως που οδηγούν στην αναδιοργάνωση του κράτους μπορούν να αντιμετωπιστούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, βάζοντας ως κάλυμμα στις απολύσεις την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που πρώτη εδώ και καιρό είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» από την εποχή που πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι οι απολύσεις θα γίνουν στη λογική της αξιολόγησης που θα προκύψει μέσα από την ευρισκόμενη σε εξέλιξη διαδικασία μείωσης του κράτους τουλάχιστον κατά 30%.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει την απομάκρυνση του ενός από τους δύο δημοσίους υπαλλήλους, που εργάζονται στον στενό πυρήνα του κράτους, μέχρι το 2015, με δεδομένη την απαίτηση της τρόικας για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι σήμερα περίπου 680.000, θα εξαιρεθούν οι περίπου 350.000 εκπαιδευτικοί και ένστολοι. Την ίδια στιγμή βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται, από την άλλη πλευρά, και η άρση της απόλυτης προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013, κάτι που έχει ήδη τεθεί στην ημερήσια διάταξη.

Ο κ. Ρέππας δεν απέκλεισε ακόμη την παράταση του χρόνου της εφεδρείας και για το 2012 ή τη διεύρυνση των κριτηρίων της, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο ζητηθεί από την τρόικα, η οποία αναμένεται να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του μέτρου τον Ιανουάριο. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η εφεδρεία υπήρξε ένα δραστικό μέτρο το οποίο ρίχνει «κάστρα και σπάει ταμπού». Και αυτό παρότι τα αποτελέσματα των αποχωρήσεων έως τώρα δείχνουν ότι μόνο το ένα δέκατο των υπαλλήλων που έχουν υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις (περίπου 10.000) θα ενταχθεί στην πραγματικότητα σε καθεστώς εφεδρείας ή σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς (περίπου 1.000), καθώς οι υπόλοιποι 9.000 θα συνταξιοδοτηθούν κανονικά.

Συγκεκριμένα, για το τι μέλλει γενέσθαι με την εφεδρεία το 2012 ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι «μπορούμε να παραμείνουμε στον στόχο και να παραταθεί ο χρόνος της εφεδρείας ή να επιλέξουμε να κριθεί ποιοι υπάλληλοι θα φύγουν μέσα από την αξιολόγηση», κάτι όμως που, όπως παραδέχτηκε, χρειάζεται χρόνο. Για τις απευθείας απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε ότι αυτές θα ενταχθούν σε μια πολιτική που θα οδηγήσει σε καλύτερο κράτος.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ