Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Ωμός εκβιασμός από τις πολυεθνικές για τα φάρμακα!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Εχετε ζητήσει ασπιρίνη πρόσφατα από τον φαρμακοποιό σας; Εάν ναι, τότε σίγουρα θα γνωρίζετε ότι πρόκειται για σπάνιο σκεύασμα, που δύσκολα το βρίσκει κανείς στα ράφια των φαρμακείων αν και στοιχίζει μόνο 0,65 ευρώ! Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που παρουσιάζουν εκατοντάδες φαρμακευτικά σκευάσματα στην αγορά, έχει απαγορεύσει τέσσερις φορές τους τελευταίους μήνες τις παράλληλες εξαγωγές.

Γιατί, όμως, πολλά φαρμακευτικά προϊόντα εξακολουθούν να μην υπάρχουν στα ράφια των φαρμακείων και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από γειτονιά σε γειτονιά, για να βρουν τα χάπια για την καρδιά τους, τα σιρόπια για τον βήχα που χρειάζονται ή τις σταγόνες για τα μάτια τους;

Και γιατί ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία υποχρεώνει τους παραγωγούς, δηλαδή τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες, να προμηθεύουν «regular quantities», δηλαδή κανονικές (συνήθεις) ποσότητες την ευρωπαϊκή αγορά, στην Ελλάδα υπάρχουν φαρμακαποθήκες που λαμβάνουν μόνο δέκα κουτιά για την κάλυψη 300 φαρμακείων;

Εκείνοι που γνωρίζουν καλά το θέμα του φαρμάκου στην Ελλάδα εξηγούν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι πρόκειται για τεχνικές ελλείψεις που παρουσιάζονται στην ελληνική αγορά.

Μάλιστα, μετά την τελευταία μείωση των τιμών των φαρμάκων στις 17 Ιανουαρίου οι εταιρίες περιόρισαν τις ποσότητες με τις οποίες προμήθευαν την ελληνική αγορά, αφού πλέον τα κέρδη τους είναι πολύ χαμηλά. Παράλληλα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, κάποιες πολυεθνικές δεν πωλούν την ίδια ποσότητα φάρμακων, καθώς φοβούνται ότι ο ΕΟΠΠΥ θα χρεοκοπήσει. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που σε πολλά φάρμακα η μείωση των ποσοτήτων φτάνει το 80%, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκάριων (ΠΦΣ), ο οποίος κατηγορεί ευθέως τον Εθνικό Οργανισμό Φάρμακων, «διότι αντί να κάνει ελέγχους στις ποσότητες που στέλνουν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες στην αγορά και να αποδώσει με υψηλά πρόστιμα τις ευθύνες εκεί που αναλογούν, “δαιμονοποιεί” τις παράλληλες εξαγωγές, που τις θεωρεί υπεύθυνες για τις ελλείψεις».

Εδώ και χρόνια στην Ευρώπη διεξάγεται ένας «πόλεμος χαρακωμάτων», από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες που δεν επιθυμούν τις παράλληλες εξαγωγές από φαρμακαποθήκες σε φαρμακαποθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρόλο που αυτές είναι νομικά κατοχυρωμένες.

Ειδικά σήμερα, με την πτώση των τιμών λόγω κρίσης, η επίθεση έχει στραφεί κατά των φαρμακαποθηκών, με συνέπεια τον κλονισμό όλης της αγοράς φαρμάκου.

Γιατί, όμως, οι πολυεθνικές εταιρίες «πολεμούν» τις παράλληλες εξαγωγές; Η απάντηση που δίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν άριστα την αγορά του φάρμακου είναι: «Ακριβώς για να ματαιώσουν τον σκοπό αυτής της νομοθετικής προστασίας. Εμποδίζοντας τις εξαγωγές από τις χώρες με φτηνότερες τιμές φάρμακων προς εκείνες με ακριβότερες, οι πολυεθνικές πετυχαίνουν να διατηρούν ψηλά τις τιμές».

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα στην Ελλάδα μειώθηκαν νομοθετικά οι τιμές των φάρμακων και όσοι γνωρίζουν εκ των έσω το θέμα εξηγούν: «Οι πολυεθνικές αμέσως μείωσαν τις πωλήσεις τους, παρά την αντίθετη νομική τους υποχρέωση, προκείμενου να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να ανεβάσει και πάλι τις τιμές. Παράλληλα, ενώ τα στοιχεία δείχνουν τη μείωση αυτή, άρχισαν να κατηγορούν ως αιτία της έλλειψης, όχι τη δική τους συνειδητή μείωση πωλήσεων, αλλά τις… εξαγωγές.

Μ’ αυτόν τον τρόπο και τις ελλείψεις που «παρουσιάζονται», προσπαθούν να πιέσουν για αύξηση τιμών στην Ελλάδα, και “χτυπούν” τις εξαγωγές , ώστε να διατηρούν ψηλά τις τιμές στις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πανευρωπαϊκός Σύνδεσμος των πολυεθνικών φαρμάκων (EFPIA) έστειλε στα τέλη Ιουνίου στους ηγέτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών επιστολή στην οποία ζητούσε να σταματήσουν οι εξαγωγές φαρμάκων από χώρες που βρίσκονταν σε κρίση.

Νόμιμη διαδικασία

Οι παράλληλες εξαγωγές πραγματοποιούνται από φαρμακαποθήκες σε φαρμακαποθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 30 της συνθήκης της Ρώμης, για την ελεύθερη ενδοκοινοτική διακίνηση. Πέραν της συναλλαγματικής εισροής και της συντήρησης θέσεων εργασίας, οι εξαγωγές συντελούν και στην εν μέρει εξισορρόπηση του ισοζυγίου για τα φαρμακεία, δεδομένου ότι το 85% των φαρμάκων που κυκλοφορούν εισάγεται.

Οι φαρμακαποθήκες μετακυλίουν τη ρευστότητά τους από τις εξαγωγές στα φαρμακεία, εν είδει πιστώσεων, ειδικά τώρα που παραπαίουν από τα χρέη του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2012 οι φαρμακαποθήκες έκαναν τζίρο 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400.000.000 ευρώ ήταν από εξαγωγές. Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 125 ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 100 ιδιωτικές και οι 25 συνεταιριστικές. Ο κλάδος των φαρμακαποθηκών συνολικά προσφέρει 3.300 θέσεις εργασίας, ενώ οι έμμεσα εμπλεκόμενοι υπολογίζονται σε περίπου 6.500.

Οι αποθηκάριοι καταγγέλλουν τον ρόλο του ΕΟΦ με προσφυγή τους στο ΣτΕ!

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ) εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις τέσσερις απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών που έχουν εκδοθεί από τον ΕΟΦ, από τον Οκτώβριο 2011 έως σήμερα, που ουσιαστικά οδηγούν τον κλάδο στη χρεοκοπία. Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο ΠΣΦ έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά των τριών πρώτων αποφάσεων και θα προσφύγει άμεσα και στα αρμόδια κοινοτικά όργανα κατά της τελευταίας, διότι αφενός και αυτή παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που απαγορεύει στα κράτη-μέλη να θέτουν εμπόδια στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, και αφετέρου απαγορεύεται η «οποιαδήποτε αλλοίωση της εξωτερικής συσκευασίας των φάρμακων» (αφαίρεση ταινίας γνησιότητας).

Μάλιστα, ο ΠΣΦ προτείνει στο υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει σ΄ αυτό το μέτρο, αλλά να εφαρμόσει την ακύρωση της συσκευασίας με τα φάρμακα, μέσω ηλεκτρονικού σκαναρίσματος, σε πραγματικό χρόνο, ώστε να καταπολεμηθούν «κυκλώματα» που ληστεύουν τον ΕΟΠΥΥ χρεώνοντάς τον δυο και τρεις φορές το ίδιο κουτί.

Ο ΠΣΦ, στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι οι εξαγωγές δεν είναι η αιτία των ελλείψεων, αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν έπειτα από τέσσερις απαγορεύσεις σε εκατοντάδες φάρμακα να εξακολουθούν να λείπουν σκευάσματα από τα ράφια των φαρμακείων. Επισημαίνουν ακόμη ότι οι παραγωγοί (φαρμακευτικές εταιρίες) έχουν δικαίωμα, εκ του νόμου, να παρακάμψουν τις φαρμακαποθήκες και να πωλούν απευθείας στα φαρμακεία. Αρα πώς είναι δυνατόν να φταίνε οι εξαγωγές για τις ελλείψεις, αφού οι εταιρίες μπορούν να δράσουν «πυροσβεστικά» και να καλύψουν την ελληνική αγορά; «Ωστόσο, ο ΕΟΦ επιμένει στην ίδια γραμμή, με αποτέλεσμα οι μεν πολυεθνικές να τρίβουν τα χέρια τους, οι δε ελληνικές φαρμακαποθήκες να χάνουν πωλήσεις, να μειώνουν τις θέσεις εργασίας, να περιορίζουν τις πιστώσεις τους προς τα ελληνικά φαρμακεία» λένε έγκυρες πηγές και συμπληρώνουν: «Αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων, συναλλάγματος και θέσεων εργασίας και όλα αυτά σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε οικονομική κρίση».

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ότι έχει διαπιστωθεί ανεπαρκής ανεφοδιασμός από 13 εταιρίες. Ωστόσο, από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων υποστηρίζει ότι γνωρίζει ότι είναι 113 οι εταιρίες και αναρωτιέται γιατί δεν γίνονται έλεγχοι.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Άδωνις «ξεφουρνίζει» λουκέτα με το μέτρο – Η γνωστή αλυσίδα «Βενέτη» ανακοίνωσε κλείσιμο καταστήματος

Ο Άδωνις «ξεφουρνίζει» λουκέτα με το μέτρο Bρήκε χθες χρόνο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης από τον σχολιασμό της γενικής επικαιρότητας και προχώρησε...

Ληστεία με τα αναδρομικά στις συντάξεις!

Αντί ο ΕΦΚΑ να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακριβή ποσά, κατέβαλε έως και 75% λιγότερα Το επιτελικό κράτος των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση...

Ο Γιώργος Κύρτσος αποθεώνει τον… εαυτό του σε ένα Ρεσιτάλ αμετροέπειας

Η δημόσια αυτοϊκανοποίηση του Κύρτσου! Ρεσιτάλ αυτοαποθέωσης έδωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, προκαλώντας -δικαίως- ποικίλα ειρωνικά σχόλια. Ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής και πρώην...

Νέος Πτωχευτικός: Χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους!

Έρευνα: Οι «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου. Θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις ευάλωτες οικογένειες, αλλά και στις επιχειρήσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς Από τις...

OPAP ARENA από ψηλά-Αποκλειστικά πλάνα από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Ο υπεύθυνος του έργου Πάνος Παναγιωτίδης αποκαλύπτει στον ΟΠΑΠ πότε θα είναι έτοιμο και εξηγεί γιατί θα αποτελεί «καυτή» έδρα Το όνειρο των φίλων της...