Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

Ωμός εκβιασμός στη Σύνοδο Κορυφής: Κάντε ό,τι ζητήσαμε αν θέλετε χρήματα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ασφυκτικές πιέσεις προς την ελληνική πλευρά έτσι ώστε να συμβιβαστεί και να αποδεχτεί όλα εκείνα τα σκληρά μέτρα που έχει θέσει ως προϋπόθεση η τρόικα για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση ασκήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών από την Άγκελα Μέρκελ και τους υποστηρικτές της. Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν είχε προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση, εντούτοις τόσο η Γερμανία όσο και ένα γκρουπ από χώρες που θεωρούνται «δορυφόροι» της (Βέλγιο, Ολλανδία και Αυστρία) έθεσαν εκτάκτως το θέμα.

Στην έντονη κριτική που ασκήθηκε τονίστηκε ότι, παρά τα δύο μνημόνια που έχουν υπογραφεί, η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, έτσι ώστε να προωθηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή που αποτελεί «θεμέλιο λίθο» για την Ευρωπαϊκή Ενωση που ονειρεύεται η Γερμανία. Σημείο τριβής για την Ελλάδα αποτέλεσε επίσης η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων. «Οι Ελληνες πρέπει να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το πακέτο. Μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις συμφωνίες που έχει συνομολογήσει με εμάς» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, εκφράζοντας έτσι το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε στη σύνοδο για την ελληνική αντιπροσωπία. Ενδεικτική των πιέσεων που δέχτηκε χθες η ελληνική πλευρά είναι και η συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε αμερικανική εφημερίδα. Ο Σόιμπλε, με καθαρά εκβιαστικό τόνο, είπε ότι «αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις απαραίτητες αποφάσεις και περιορίζεται σε εξαγγελίες… τότε το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με κανένα χρηματικό ποσό». Με άλλα λόγια, ή θα λάβει η Ελλάδα τα μέτρα που της ζητούν οι δανειστές ή δεν παίρνει άλλα χρήματα.

Οσον αφορά τα θέματα της ατζέντας της συνόδου, εγκρίθηκε η έναρξη λειτουργίας του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, του ESM, από τον ερχόμενο Ιούλιο, που για την Ελλάδα αυτό συνεπάγεται πολύ σκληρούς όρους εφόσον καταφύγει στο μέλλον σε αυτόν. Ο μηχανισμός θα προβλέπει το «κούρεμα» του χρέους, αλλά με αντάλλαγμα τη λήψη πολύ σκληρών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως μεγάλες μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων. Πολύ σκληρούς όρους για τους υπερχρεωμένους προβλέπει και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που προωθεί η Γερμανία. Για την Ελλάδα το σύμφωνο αυτό συνεπάγεται πολύ αυστηρές και αυτόματες κυρώσεις όταν το έλλειμμα του Προϋπολογισμού της ξεπερνά το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Ζητούν (πάλι) υπογραφές των αρχηγών για το νέο Μνημόνιο, με «δόλωμα» τον ορισμό του επιτρόπου

Το θέμα του επιτρόπου, που χτίστηκε τα τελευταία 48ωρα, ήταν το… δόλωμα για να τσιμπήσει η Ελλάδα. Και αυτό γιατί οι δάνειες δυνάμεις χρησιμοποίησαν τον χρυσό κανόνα των ισχυρών διαπραγματευτών. Ανέβασαν τον πήχη αρκετά ψηλά για να τον κατεβάσουν στο σημείο που ήθελαν από την αρχή: να περάσουν το νέο πακέτο των σκληρών μέτρων. Οσο για το θέμα του επιτρόπου, αν και όταν υπάρξει, θα το περάσουν από την πίσω πόρτα με το επιχείρημα ότι θα είναι για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στις συνεντεύξεις που ακολούθησαν τόσο η Frau Μέρκελ όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησαν από τα πολιτικά κόμματα μια και οι εκλογές στην Ελλάδα είναι κοντά ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τη νέα συμφωνία (Μνημόνιο 2) που πρέπει να κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες. Το γαϊτανάκι με νέες υπογραφές από ότι φαίνεται ξεκίνησε πάλι. Οσο για τον μεγάλο διαπραγματευτή, «δοτό» πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο έπεσε απλά στην παγίδα -αν δεν μετείχε στη δημιουργία της- και οι δραματοποιημένες δηλώσεις του ήταν μέρος του σκηνικού.

Από τη μεριά του ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος πήγε με σαφείς οδηγίες μετά τη συνάντησή του με τους αρχηγούς για «σθεναρή» διαπραγμάτευση, με το που πάτησε στις Βρυξέλλες «τις μάζεψε». Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησής του Παντελή Καψή, που φρόντισε σε δύο συνεντεύξεις του να υποστηρίξει ότι «δεν έχουμε κόκκινες γραμμές». Μάλιστα πρόσθεσε ότι «στις διαπραγματεύσεις δεν μπαίνουν κόκκινες γραμμές, γίνεται συζήτηση με επιχειρήματα».

Το θέμα τώρα είναι τι ξημερώνει, μια και ο κ. Παπαδήμος δεν είχε λάβει λευκή επιταγή από τους αρχηγούς (πλην Παπανδρέου) και αναμένεται να μεταφέρει τώρα σε νέα σύσκεψη, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα, ό,τι διημείφθη στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες είχε τετ α τετ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά Ολι Ρεν. Αργά το βράδυ συναντήθηκε και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Μετά το πέρας της συνόδου έγινε συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών με θέμα το ελληνικό ζήτημα παρουσία του Λουκά Παπαδήμου.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα και την τοποθετούσαν στις 8 Φεβρουαρίου, για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις αφού πρώτα έχει ολοκληρωθεί το PSI.

Οι ίδιες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ελληνας πρωθυπουργός να πάρει τον λόγο στο δείπνο των 27 και να μιλήσει για την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Μισή συμφωνία για να συντομευτεί ο μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης

Δύο συνθήκες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Η μία αφορούσε τη δημοσιονομική πειθαρχία -το αποκαλούμενο και Δημοσιονομικό Σύμφωνο- και η άλλη τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης της ευρωζώνης (ΕSM).

Σε σχέση με τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης οι ηγέτες συμφώνησαν στην επίσπευση της ενεργοποίησής του από τον φετινό Ιούλιο, αλλά η συμφωνία που θα διέπει τη λειτουργία του μηχανισμού θα καταρτιστεί σε επόμενη φάση.

«Υπάρχει συμφωνία (για την επίσπευση του μηχανισμού), η συνθήκη θα υπογραφεί σε μεταγενέστερο στάδιο» ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζουμε ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν ο ESM να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2013.

Ο μηχανισμός θα έχει δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δισ. ευρώ. Θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει οικονομική στήριξη σε ένα κράτος που αντιμετωπίζει δυσκολίες, αλλά το κράτος αυτό θα είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει σε αντάλλαγμα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επίσης, θα είναι σε θέση να εξαγοράζει κρατικά ομόλογα, είτε απευθείας από τα κράτη είτε στις δευτερογενείς αγορές, και να στηρίζει τους εθνικούς τραπεζικούς τομείς που χρειάζονται βοήθεια. Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους ενός κράτους-μέλους, δεν προβλέπεται a priori η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το δόγμα του ΔΝΤ. Επιπροσθέτως μόνο τα κράτη-μέλη που θα επικυρώσουν τη συνθήκη για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα έχουν πρόσβαση στον ESM.

Ακαθόριστο παραμένει ακόμη εάν και πώς ο μηχανισμός θα λειτουργήσει παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό, τον EFSF, στον οποίο έχουν ήδη προσφύγει Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Συμφωνία επιτεύχθηκε και για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο από 25 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Τα δύο μέλη που εξαιρέθηκαν είναι η Βρετανία και η Τσεχία.

Το σύμφωνο προβλέπει ότι ο στόχος της επίτευξης της μεγαλύτερης δυνατής δημοσιονομικής πειθαρχίας θα επιτυγχάνεται μέσω της εγγραφής στα εθνικά συντάγματα (κατά προτίμηση) του λεγόμενου χρυσού κανόνα, που θα περιορίζει το διαρθρωτικό δημόσιο έλλειμμα σε ποσοστό 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Κάθε κράτος-μέλος που υπογράφει τη συνθήκη θα έχει τη δυνατότητα, ύστερα από σχετική έκθεση της επιτροπής ή με δική του πρωτοβουλία, να προσφεύγει στο δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, για να επαληθεύσει εάν ένα άλλο κράτος-μέλος έχει εφαρμόσει σωστά τον χρυσό κανόνα. Το δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε ένα κράτος (μάξιμουμ 0,1% του ΑΕΠ). Η διακρατική συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2013, υπό την προϋπόθεση ότι 12 χώρες της ευρωζώνης θα την έχουν επικυρώσει.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αλήθεια για τα 12 μίλια – Η πομφόλυξ της «κλειστής ελληνικής λίμνης» του Αιγαίου

Από τον Καθηγητή Ι. Θ. Μάζη Πολλά και υπό πολλών Ελλήνων διανοουμένων, πολιτικών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών ελέχθησαν σχετικώς με την δήθεν άστοχον και άδικον διά...

Θλιβερές εικόνες στο δικαστήριο για τη Χρυσή Αυγή

Ανεπίτρεπτη διχογνωμία προέδρου-εισαγγελέως ενώπιον του ακροατηρίου. Σοβαρός κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη Μόνο λίγα λεπτά κράτησε χθες η δίκη...

Όλοι ανόητοι, πλην Κυριάκου

Προχθές η κυβέρνηση αποφάσισε (διά των υπουργών Χαρδαλιά, Αυγενάκη και των αρμόδιων επιτροπών) να επιτρέψει την είσοδο λίγων φιλάθλων στα γήπεδα. Χθες τους ακύρωσε όλους...

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσκαλεί τον Σκοπιανό πρόεδρο

Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης προσκάλεσαν στην Αθήνα τον πρόεδρο των Σκοπίων. Θα παραβρεθεί άραγε στο επίσημο δείπνο ο πρώην πρωθυπουργός; Επίσημη πρόσκληση στον ψευδο-Μακεδόνα πρόεδρο Στέβο...

Φιάσκο για την Τουρκία η δοκιμή των S-400

Αποτυχημένες οι εκτοξεύσεις, όπως αποκαλύπτουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Δεν βρήκαν καν στόχο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε τη δοκιμή -και κυρίως τη στέψη της από...