Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Ονειρα για «μεγάλη Μάνη»

Την ιδέα της «μεγάλης Μάνης» υπό τη μορφή ενός ενιαίου δήμου καλλιεργεί η δημοτική αρχή Ανατολικής Μάνης.

Σήμερα η Μάνη διαιρείται διοικητικά σε δύο δήμους, σε αυτόν της Ανατολικής Μάνης , που ανήκει στον νομό Λακωνίας, και σε εκείνον της Δυτικής Μάνης, στον νομό Μεσσηνίας. Ωστόσο, τοπικοί παράγοντες, στηριζόμενοι στα ιστορικά, γεωγραφικά και κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά των Μανιατών και της Μάνης, στοχεύουν στην ενοποίησή της. «Δεν χάνει κάτι από αυτό η Πολιτεία» μας δήλωσε ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Αναστασάκος αναφέρθηκε σε κινήσεις που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. «Είμαστε σε επαφή με προσωπικότητες των γραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ υπάρχει η αποδοχή των Μανιατών» σημειώνει. Παραδέχεται όμως ότι ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος είναι πολύ μεγάλος, καθώς προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος.

Πάντως, η ηγεσία του Δήμου Ανατολικής Μάνης εκτιμά ότι με την κατάλληλη προπαρασκευή θα αυξηθούν οι πιθανότητες επίτευξης του σπουδαίου στόχου.

Ο καλλικρατικός Δήμος Ανατολικής Μάνης είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση της χώρας, περικλείει 182 οικισμούς, με περισσότερους από 80 να είναι παραδοσιακοί, και έχει έδρα το Γύθειο. Στο τιμόνι του βρίσκεται ο Πέτρος Ανδρεάκος με σημαντική εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς διετέλεσε δήμαρχος Οιτύλου επί τρεις τετραετίες. Ανθρωπος των πράξεων, από την πρώτη μέρα της θητείας του σήκωσε τα μανίκια και ήδη πιστώνεται με δύο αποτελεσματικές ενέργειες: την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα απορρίμματα του Γυθείου και την αποκατάσταση των δρόμων της πόλης, που ήταν σκαμμένοι από τα έργα αποχέτευσης.

Τον συναντήσαμε στο ιστορικό δημαρχείο Γυθείου -κατασκευάστηκε το 1840- μαζί με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χρήστο Αναστασάκο και τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας, Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου, Γιώργο Ροζάκη.

Λιμάνι

Ενας βασικός μοχλός ανάπτυξης για το Γύθειο θα είναι η κατασκευή σύγχρονου λιμανιού -θα είναι το πρώτο στην Λακωνία- που θα μπορεί να δέχεται και κρουαζιερόπλοια. Το έργο οδεύει προς το στάδιο δημοπράτησης.

Εξάλλου, ο δήμος έχει δρομολογήσει τη μεταφορά του γηπέδου της πόλης, ώστε ο παραλιακός χώρος, στον οποίο βρίσκεται σήμερα, να αναπλαστεί και να αποδοθεί στους δημότες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Αναστασάκος τόνισε την ένταξη του παλιού παρθεναγωγείου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, προκειμένου να μετατραπεί σε κτίριο πολλαπλών χρήσεων.

Επίσης, σημείωσε ότι η δημοτική αρχή προτάσσει την ανάγκη παραμονής των νέων στον τόπο τους, ώστε να ανακοπεί η ερήμωση των χωριών, και γι’ αυτό αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως η παροχή ελεύθερης, ασύρματης σύνδεσης με το Internet, σε διάφορες περιοχές.

Στο καλό κλίμα που επικρατεί στον δήμο, αλλά και στη διάθεση προσφοράς στην τοπική κοινωνία στάθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού Νομικού Προσώπου Γιώργος Ροζάκης.

«Αφήστε σ’ εμάς τα αρχαία και τα σπήλαια»

Από την αρχή της συζήτησής μας ο κ. Ανδρεάκος έπνεε μένεα κατά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας -και δη της Διεύθυνσης Κλασικών Αρχαιοτήτων-, πιστεύοντας ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη της περιοχής. Κι αυτό επειδή, αφενός, βάζει εμπόδια ακόμη και σε απλά δημοτικά έργα -όπως ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις οδών- και, αφετέρου, γιατί δεν φροντίζει για την ανάδειξη της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της Ανατολικής Μάνης. Εις επίρρωσιν της άποψής του, επικαλέστηκε το παράδειγμα του αρχαίου θεάτρου του Γυθείου, που έχει εγκαταλειφθεί.

Αλλά και τα περίφημα σπήλαια του Διρού δεν είναι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάκο. «Το 1970 που ξεκίνησε η λειτουργία των σπηλαίων από τον ΕΟΤ είχαν 150.000 επισκέπτες ετησίως και σήμερα μόνο 80.000, καθώς υπολειτουργούν, χωρίς προβολή, συντήρηση και εξυπηρέτηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την αλλαγή αυτής της εικόνας ο Δήμος Ανατολικής Μάνης κατέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού σχέδιο για αναλάβει τη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων, αλλά και των σπηλαίων του Διρού. Η δημοτική αρχή είναι πεπεισμένη ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου, που θεωρείται βασικός παράγοντας για την εν γένει ανάπτυξη της περιοχής μέσω του τουρισμού.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ