Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Ονειρο (πλέον) η Αστυνομία και όχι η Νομική και η Ιατρική

Οι κακές βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις «γκρεμίζουν» τις βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές, σε αντίθεση με όσες εξασφαλίζουν σταθερότητα

Με ιστορικά χαμηλά στις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποχαιρετά τους υποψήφιους το εξεταστικό σύστημα, για το οποίο πέφτει φέτος η αυλαία. Υπενθυμίζεται ότι από την επόμενη χρονιά τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα, το οποίο θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα και θυμίζει πολύ «Δέσμες». Το σίγουρο είναι ότι η τελευταία χρονιά του ισχύοντος εξεταστικού άφησε πικρή γεύση στους μαθητές της γ΄ λυκείου, οι οποίοι τα βρήκαν σκούρα στις πανελλαδικές εξετάσεις, γεγονός που αποτυπώθηκε πλήρως και στις βαθμολογίες τους, οι οποίες ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι κακές βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων «γκρεμίζουν», όπως όλα δείχνουν, τις βάσεις εισαγωγής ακόμη και στις περιζήτητες σχολές, όπως οι ιατρικές, οι νομικές και οι πολυτεχνικές. Αυτό αποδίδεται στα πεσμένα ποσοστά των αριστούχων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ενώ πέρυσι στη Θετική Κατεύθυνση στη βαθμολογική κλίμακα μεταξύ 18 και 20 βρισκόταν το 22,3%, φέτος το ποσοστό αυτό είναι μόλις 10,61%! Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, την προηγούμενη χρονιά το άριστα έπιασε το 6,12%, ενώ στη μάχη των φετινών πανελλαδικών μόνο οι μισοί (3,3%) κατάφεραν να βγούνε νικητές. Οσον αφορά τους υποψηφίους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, το 2014 αρίστευσε το 7,77% και φέτος μόνο το 4,59%, παρότι τα θέματα στα μαθήματα βαρύτητας (Αρχαία Ελληνικά και Ιστορία) δεν θεωρήθηκαν δύσκολα.

Στο ύψος των περιστάσεων θα σταθούν για ακόμη μία φορά μόνο οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές σχολές που τα τελευταία χρόνια όχι απλώς αρνούνται να χάσουν μόρια αλλά κάθε έτος «ψηλώνουν» τις βάσεις τους. Μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, εξηγεί τι μέλλει γενέσθαι με τις φετινές βάσεις εισαγωγής ενώ, απευθυνόμενος στους υποψηφίους τούς εφιστά την προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Παράλληλα, τους εμψυχώνει σημειώνοντας ότι στις φετινές πανελλαδικές ταιριάζει το «κλαίμε στους βαθμούς, αλλά γελάμε στα αποτελέσματα».

Μαθήματα Βαρύτητας

«Αν αναλογιστούμε ότι τα δύο μαθήματα βαρύτητας επηρεάζουν κατά 48% την τελική βαθμολογία, τότε στο δεύτερο (Θετικές Επιστήμες) και το τέταρτο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικές Επιστήμες), περιμένουμε πολύ μεγάλη πτώση λόγω των μορίων που συγκέντρωσαν οι διαγωνιζόμενοι σε Μαθηματικά και Φυσική» επισημαίνει ο κ. Βαφειαδάκης και συνεχίζει: «Για παράδειγμα, στις πολυτεχνικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η πτώση θα αγγίξει τα 600 μόρια, ενώ στις αντίστοιχες σχολές της περιφέρειας οι βάσεις θα κατρακυλήσουν έως και 2.000 μόρια, πράγμα που σημαίνει ότι θα ανοίξει πολύ η ψαλίδα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας».

Στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) αναμένεται καθοδική πορεία στις βάσεις των σχολών, όμως δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο στα υπόλοιπα πεδία. «Αθροιστικά, στα Αρχαία Ελληνικά (μάθημα βαρύτητας) φέτος πάνω από 15 έγραψε το 10,5% των εξεταζομένων, όταν πέρυσι στην κατηγορία αυτή ήταν το 22%.

Η Ιστορία

Παρ’ όλα αυτά, στην Ιστορία (δεύτερο μάθημα με συντελεστή) η φετινή εικόνα είναι παρόμοια με αυτή της προηγούμενης χρονιάς. Ετσι, στις υψηλές σχολές των μεγάλων πόλεων (Νομική, Ψυχολογία κ.λπ.) η πτώση δεν θα ξεπερνά τα 300 μόρια. Αυτό, όμως, δεν ισχύει και για τις συγκεκριμένες σχολές της περιφέρειας, γιατί πλέον οι επιτυχόντες δεν ακολουθούν σχολές εκτός του τόπου κατοικίας τους, ούτε καν τις Νομικές, ενώ για τις άλλοτε περιζήτητες Φιλολογίες ούτε συζήτηση» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ούτε το τρίτο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) θα γλιτώσει από την κατρακύλα, καθώς οι αριστούχοι έχουν μειωθεί στο μισό. Επιπλέον, στο μάθημα της Βιολογίας (πολλαπλασιάζεται με συντελεστή) μόλις το 20% έγραψε μεταξύ 18 και 20, ενώ το 2014 αρίστευσε το 33,5%. Ακόμη, φέτος μειώθηκε κατά 17% ο αριθμός των υποψηφίων που έπιασαν βαθμολογίες πάνω από 15. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, οι κορυφαίες όλων Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα δουν τις βάσεις τους να χαμηλώνουν κατά 300 έως 500 μόρια. «Πάντως, για την περιφέρεια δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση, γιατί η Ιατρική είναι η μοναδική σχολή που την ακολουθούν παντού. Αν πρέπει να κάνω μια πρόβλεψη, βλέπω την Ιατρική Αθήνας στα 18.600 μόρια και την αντίστοιχη σχολή της Αλεξανδρούπολης να κυμαίνεται στα 18.000 μόρια» τονίζει ο κ. Βαφειαδάκης.

Τέλος, στο πέμπτο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης) το μάθημα-κλειδί είναι οι Αρχές Οικονομική Θεωρίας. «Εκεί οι βαθμολογίες των υποψηφίων είναι ελαφρώς καλύτερες σε σχέση με πέρυσι, αλλά έχουμε και τα Μαθηματικά, όπου οι επιδόσεις τους είναι χειρότερες από πέρυσι. Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι οι βάσεις στις σχολές αυτού του πεδίου θα επηρεαστούν από τον μέσο όρο στα δύο μαθήματα, περιμένουμε πτώση αλλά όχι μεγαλύτερη των 250 μορίων» λέει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ.
Και φέτος, πάντως, οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές σχολές φαίνεται να βγαίνουν αλώβητες από το «γκρέμισμα» των βάσεων στην συντριπτική πλειονότητά τους, καθώς οι επιτυχόντες εν μέσω καλπάζουσας ανεργίας και οικονομικής αβεβαιότητας αναζητούν τη σταθερότητα. Σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη: «Τα πρώτα στοιχεία από τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων και τις προτιμήσεις των υποψηφίων δείχνουν ότι οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές σχολές μένουν ψηλά σε συνθήκες ακραίας κρίσης. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν αποκλείεται και να ανέβουν, όχι δραματικά βεβαίως».

Ο ίδιος στέκεται σε άλλο ένα «παράδοξο», συνέπεια των κακών επιδόσεων των υποψηφίων σε συνδυασμό με το ότι τα τελευταία χρόνια οι επιτυχόντες αρνούνται να εγκαταλείψουν τον τόπο κατοικίας τους, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα. Οπως σημειώνει: «Οι κεντρικές φυσικομαθηματικές σχολές και οι σχολές Οργάνωσης και Διοίκησης πιθανότατα θα αντισταθούν στην ξέφρενη καθοδική πορεία των βάσεων. Θα λειτουργήσουν ως “μεσαίες σχολές-μαξιλάρια”, τις οποίες θα επιλέξουν τα παιδιά που δεν εισάγονται στις ιατρικές και τις πολυτεχνικές σχολές, προκειμένου να μην αναγκαστούν να μετακομίσουν».

Η απουσία μετεγγραφών καθορίζει τις επιλογές

Οπως συνέβη τα προηγούμενα δύο χρόνια, έτσι και φέτος οι μετεγγραφές (στην προκειμένη περίπτωση η απουσία μετεγγραφών) θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στις επιλογές των υποψηφίων κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. «Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τα παιδιά επέλεγαν τα τμήματα μηχανολόγων σε όλες τις πόλεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια “εικονική” άνοδος στις βάσεις τους, επειδή οι ομάδες δικαιούχων αυτόματων μετεγγραφών ήταν πάρα πολλές» εξηγεί ο κ. Βαφειαδάκης και προσθέτει: «Ακριβώς επειδή αυτό δεν συμβαίνει φέτος, λόγω των ελάχιστων μετεγγραφών που θα γίνουν, ο Αθηναίος που για παράδειγμα συμπλήρωνε πέρυσι παντού το Πολυτεχνείο θα επιλέξει όλες τις πολυτεχνικές στην Αθήνα και στη συνέχεια θα βάλει άλλες σχολές στην πρωτεύουσα (φυσικομαθηματικές κ.λπ.)».

Το «ψαλίδι» στις μετεγγραφές, το οποίο έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, θα έχει αντίκτυπο και στα περιφερειακά ΤΕΙ. Ως εκ τούτου, το χάσμα ανάμεσα σε ομοειδή τεχνολογικά τμήματα της περιφέρειας και των μεγάλων πόλεων αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, αφού φέτος δεν υπάρχει η δυνατότητα για τους υποψηφίους να επιλέξουν τα πρώτα, για να μεταφέρουν τη θέση τους στα δεύτερα. Επιπροσθέτως, διευκρινίζει ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών φροντιστών: «Θα υπάρξουν πολλοί που θα συμπληρώσουν ΤΕΙ της περιφέρειας, αλλά ακόμη και αν εισαχθούν σε αυτά, δεν θα εγγραφούν ποτέ και άρα δεν θα πάνε ποτέ να σπουδάσουν σε αυτά».

«Limit down» για τα φιλέτα

Περισσότερα από 500 μόρια χάνει η Ιατρική Αθηνών (από τα 19.233 στα 18.690), σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΟΕΦΕ. Οι απώλειες είναι ακόμη μεγαλύτερες για το αντίστοιχο τμήμα της Αλεξανδρούπολης, το οποίο κατρακυλά κατά 900 μονάδες, από τα 18.710 μόρια στα 17.800. Η Οδοντιατρική Αθηνών δεν αποκλείεται να «σταθεροποιηθεί» λίγο παραπάνω από τα 18.000 μόρια (18.629 πέρυσι), όπως και η Φαρμακευτική Αθηνών, η οποία το 2014 είχε βάση εισαγωγής τις 18.471 μονάδες. Σε «ελεύθερη πτώση» άνω των 600 μορίων οδηγείται, κατά πάσα πιθανότητα, και η περιζήτητη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για να «κάτσει» στα 19.700 μόρια. Στο ίδιο μοτίβο και το έτερο τμήμα-φιλέτο του Πολυτεχνείου, το Μηχανολόγων Μηχανικών, φαίνεται να καταγράφει καθοδική πορεία 800 μονάδων, με τη βάση του να «σταματά» στα 18.100 μόρια.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ