Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Online σύνδεση ΔΟΥ- τραπεζών για άμεσο έλεγχο στις καταθέσεις

Ανοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με διαδικασίες-εξπρές για τους φορολογουμένους που ελέγχονται για φοροδιαφυγή, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς και για παράνομο πλουτισμό, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας μετά την έκθεση-κόλαφο της τρόικας προσπάθησε χθες να δικαιολογηθεί όπως όπως για τις απογοητευτικές επιδόσεις του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ετσι, έσπευσε να παρουσιάσει διάφορα μέτρα που βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά…

Σε ένα απολογητικό κείμενο, ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζει μια σειρά δράσεων που δρομολογούνται για την τόνωση των εσόδων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το σχέδιο για online διασύνδεση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών με τις τράπεζες.

Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, εντός του 2013, θα έχει άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπόπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν άμεσα, εντός 24 ωρών, στα αιτήματα των ελεγκτών για το άνοιγμα και τον έλεγχο τραπεζικών κινήσεων των ελεγχόμενων φορολογουμένων.

Κατά τα λοιπά ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στις επισημάνσεις της έκθεσης των τεχνικών εμπειρογνωμόνων της τρόικας περί καθυστερήσεων στην εφαρμογή μέτρων, επισήμανε τα εξής:

* Στη μονάδα ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου συγκεντρώθηκαν 1.789 εκκρεμείς υποθέσεις φυσικών προσώπων. Η ολοκλήρωση όλων των ελέγχων αυτών θα γίνει εντός του 2013.

* Ο έλεγχος των εμβασμάτων που απεστάλησαν στο εξωτερικό κατά τα έτη 2009-2011 από Ελληνες φορολογουμένους είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Η φάση αποστολής των ειδοποιήσεων, με την αποστολή 24.710 σημειωμάτων, έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό. Οι έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία μεγάλου πλούτου θα ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο.

* Ο έλεγχος της «λίστας Λαγκάρντ», η οποία περιλαμβάνει 2.062 περιπτώσεις, έχει ξεκινήσει από το ΣΔΟΕ με την ταυτοποίηση 1.681 φυσικών προσώπων και 40 νομικών προσώπων. Το δεύτερο στάδιο του ανοίγματος των λογαριασμών και της σύγκρισης με τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

* Βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των Ελλήνων που επένδυσαν σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

* Εχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για εκατοντάδες εξωχώριες εταιρίες με ακίνητη περιουσία.

* Απλοποιείται η διαδικασία χαρακτηρισμού των μη εισπράξιμων οφειλών ως «ανεπίδεκτων είσπραξης», ώστε να επικεντρωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός στις εισπράξιμες υποθέσεις.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ