Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

«Οπλο οι αποζημιώσεις»

H Πανελλήνια Ενωση Δικηγόρων (ΠΕΔ) κρατά ψηλά τη σημαία των διεκδικήσεων για τις γερμανικές αποζημιώσεις, με βάση τις θηριωδίες των ναζί στη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΠΕΔ ανεβάζει το θέμα, επαναδραστηριοποιείται και συλλέγει και νεότερα στοιχεία που θα ενισχύσουν τη μεγαλύτερη τεκμηρίωση του ζητήματος.

Με έργο που μετρά συνολικά περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, από το 1955 ως και το 1998, η ΠΕΔ επικεντρώνεται πλέον στη συγκέντρωση αγωγών και των σχετικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί, προσβλέποντας όχι μόνον στην προώθηση του σχετικού υλικού προς την κυβέρνηση, αλλά και στην έκδοση βιβλίου.

Οπως τονίζουν οι δικηγόροι-μέλη της επιστημονικής επιτροπής της ΠΕΔ, «σε κάθε περίπτωση, σταθερή θα είναι η επιστημονική – ενημερωτική παρουσία προς τα επίσημα όργανα του ελληνικού κράτους, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και η Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, σε σχέση με το ενδεχόμενο, τις δυνατότητες και τη νομική τεκμηρίωση της σφόδρα πιθανολογούμενης προσφυγής του ελληνικού κράτους κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας». Οπως επισημαίνουν, η προσπάθειά τους θα αποτελέσει «σημαντικό διαπραγματευτικό -και όχι μόνον- επιχείρημα στα χέρια της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπίας, στο πλαίσιο των διμερών ελληνογερμανικών διαπραγματεύσεων».

Οι ίδιοι βασίζουν τις εκτιμήσεις τους περί διμερών διαπραγματεύσεων, ακόμη και προσφυγής της Ελλάδας, στην ανακίνηση εκ νέου του ζητήματος μετά την απόφαση της Χάγης, τον Φεβρουάριο του 2012, και τη συμφωνία σε διαπαραταξιακό επίπεδο για τη δρομολόγησή του από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, Εξωτερικών, Αμυνας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

«Οι επιτροπές της Βουλής που συνεδρίασαν στις 20 και τις 28 Μαρτίου 2012 κατέληξαν στο σαφές πόρισμα ότι οφείλει η ελληνική κυβέρνηση που θα αναδειχθεί να προβεί στην άμεση έναρξη διμερών διπλωματικών διαπραγματεύσεων με τη Γερμανία, προκειμένου να ρυθμιστούν με διμερείς συμβάσεις τα επιμέρους ζητήματα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, με ταυτόχρονη απειλή για προσφυγή της Ελλάδας τόσο ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης όσο και ενώπιον του προβλεπόμενου από τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953 ad hoc Διαιτητικού Δικαστηρίου» σημειώνουν χαρακτηριστικά, διατυπώνοντας την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα έχει σημαντικούς συμμάχους και άλλα κράτη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ