Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Οποιος θέλει αστυνομικό θα πληρώνει

«Αυτά που ξέρατε… να τα ξεχάσετε!» Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο αποδέσμευσης 1.500 αστυνομικών από τη φύλαξη ειδικών στόχων και επαναφοράς τους σε μάχιμες υπηρεσίες.

Λεπτομέρειες του σχεδίου, που πριν από μερικά εικοσιτετράωρα είχε προαναγγείλει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρήστος Μανούρας, στο εξής θα παρέχεται πλέον υποχρεωτική φρούρηση μόνο στους Προέδρους της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, καθώς και στους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Γενικότερα αίρεται το ισχύον μέτρο της υποχρεωτικής φύλαξης, το οποίο θα εξετάζεται πλέον με βάση τα υφιστάμενα κριτήρια επικινδυνότητας και περιορίζεται κατά 25 αστυνομικούς η υπηρεσία ασφαλείας του Προέδρου της Κυβέρνησης (ανεπίσημα μέχρι σήμερα ήταν περίπου 80) και κατά 20 του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μέχρι τώρα είχε στη διάθεσή του 50 αστυνομικούς, τέσσερα συνοδευτικά οχήματα και τέσσερις μοτοσικλέτες). Επιπλέον, περιορίζεται κατά πέντε αστυνομικούς η ασφάλεια των λοιπών αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή (μέχρι τώρα ήταν 20 αστυνομικοί με δύο συνοδευτικά αυτοκίνητα και δύο μοτοσικλέτες), κατά τρεις η ασφάλεια των υπουργών (οκτώ αστυνομικοί, ένα συνοδευτικό όχημα και μια μοτοσικλέτα μέχρι τώρα), κατά δύο η ασφάλεια των αναπληρωτών υπουργών (από τους έξι αστυνομικούς με ένα συνοδευτικό όχημα) και κατά έναν η ασφάλεια των υφυπουργών (από τους τέσσερις αστυνομικούς χωρίς συνοδευτικό όχημα).

Παράλληλα, μειώνεται κατά πέντε άτομα ο αριθμός των αστυνομικών που διατίθενται στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος (από τους 15 που ήταν μέχρι σήμερα) και κατά τέσσερα ο αριθμός εκείνων που διατίθενται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (από τους 10 αστυνομικούς μέχρι σήμερα), ενώ καταργείται η συνοδεία αστυνομικών σε βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους (που μέχρι σήμερα ήταν ανά περίπτωση από έναν αστυνομικό μέχρι το πολύ τρεις αστυνομικούς). Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Μανούρας, η περίοδος διάθεσης αστυνομικών, σε πρώην υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς μετά τη λήξη της θητείας του περιορίζεται στους δύο μήνες από τους έξι που ήταν μέχρι σήμερα.

Από εδώ και στο εξής τα αιτήματα φύλαξης θα εξετάζονται κατά περίπτωση από ειδική επιτροπή με κριτήρια αξιολόγησης την υφιστάμενη επικινδυνότητα και τον υπάρχοντα βαθμό απειλής, ενώ δρομολογείται η μη επιβάρυνση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διάθεση και τη συντήρηση των μέσων που διατίθενται για την κίνηση των ως άνω προσώπων, αλλά και από τη χρήση (καύσιμα και συντήρηση) των μέσων. Τις δαπάνες αυτές θα κληθούν να πληρώνουν από την τσέπη τους οι «στόχοι».

Νίκος Δεμισιώτης


«Μαχαίρι» στη φύλαξη των ιδιωτών

Πέρα από τους πολιτικούς, ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., οι ιδιώτες που υποβάλλουν αιτήματα για παροχή αστυνομικής προστασίας και εφόσον κριθεί ότι απαιτείται από την επιτροπή θα πρέπει να καταβάλλουν το ισόποσο των μικτών μηνιαίων αποδοχών του αστυνομικού που απασχολούν, εφόσον το εισόδημά τους ξεπερνά ετησίως τα 100.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται δημοσιογράφοι, εκδότες, επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα. Αν το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, θα παρέχεται αστυνομική συνοδεία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ο βαθμός επικινδυνότητας θα επανεξετάζεται ανά τρίμηνο. Επιπλέον, περιορίζονται στους τρεις οι αστυνομικοί που διατίθενται σε τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν νόμιμη λειτουργία.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος προσώπων ή κτιρίων, ο κ. Μανούρας διευκρίνισε ότι θα προηγείται αξιολόγηση ειδικής επιτροπής, η οποία θα αποφαίνεται για τον βαθμό απειλής και την ανάλογη διάθεση ή μη του αναγκαίου αριθμού προσώπων και μέσων και ότι ο βαθμός απειλής θα αποτελεί πλέον απόρροια συστηματικής και ενδελεχούς έρευνας της επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από στελέχη συναρμόδιων υπηρεσιών. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού σε περιοχές μικρής γεωγραφικής έκτασης (Κολωνάκι, Ψυχικό κ.ά.), προκειμένου ευέλικτες αστυνομικές ομάδες να ελέγχουν και να επιτηρούν, αντί να φρουρούνται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ