Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Οπου δεν υπάρχει κράτος υπάρχουν οι Νιάρχοι!

Τη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όταν το κράτος αδυνατεί να δώσει λύσεις, ανέδειξε για ακόμα μία φορά το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», προχωρώντας τη σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των δομών υγείας, παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας και πολιτισμού στη χώρα μας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το ίδρυμα, ανακοίνωσε τις νέες δωρεές, συνολικού ύψους 10.200.000 ευρώ, οι οποίες θα δοθούν σε 39 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), αποτελώντας την τρίτη κατά σειρά φάση της μεγάλης πρωτοβουλίας του να διαθέσει το ποσό των 100.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Οπως, μάλιστα, ανακοινώθηκε, το ίδρυμα έχει αποφασίσει να στρέψει την προσοχή του σχεδόν αποκλειστικά στη χώρα μας, αφιερώνοντας το 80% του προϋπολογισμού του σε δράσεις ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ανταποκρινόμενο στην επιταγή για άμεση κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών, το ίδρυμα στηρίζει με σημαντικές δωρεές το έργο οργανισμών που στέκονται δίπλα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ανάμεσα στις ΜΚΟ που επωφελούνται από τις δωρεές, η λίστα των οποίων δημοσιοποιήθηκε στη συνέντευξη Τύπου, συγκαταλέγεται και η οργάνωση Praksis, η οποία μεταξύ άλλων ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων της λειτουργεί πολυιατρεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη. Οπως ανέφερε εκπροσωπώντας την Praksis ο Τζανέτος Αντύπας, η κίνηση στα πολυιατρεία της ΜΚΟ τους τελευταίους μήνες έχει παρουσιάσει αύξηση 580%, με την πλειονότητα όσων χτυπούν την πόρτα για δωρεάν ιατρική βοήθεια να είναι πια Ελληνες.

Με τη χρηματοδότηση του ιδρύματος η Praksis έχει αναλάβει να τρέξει το Πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας, με στόχο την πρόληψη της «αστεγίας» οικογενειών σε ένδεια. Βάσει του προγράμματος, θα μπορούν να υποστηριχθούν 200 οικογένειες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες και στις οποίες θα παρέχεται οικονομική ενίσχυση, τροφή, ρουχισμός αλλά και νομική στήριξη προκειμένου να μη χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Επιπλέον, τρία Κέντρα Ημέρας για τους αστέγους, ένα στην οδό Δεληγιώργη στο κέντρο της Αθήνας, που λειτουργεί ήδη, και δύο ακόμα που θα δημιουργηθούν σε Πειραιά και Νέα Ιωνία αποσκοπούν στην παροχή βασικών υπηρεσιών, όπως η χρήση λουτρού, πλυντηρίου ρούχων, η παροχή γευμάτων και ειδών υγιεινής καθώς και ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη.

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αποτελούν κοινωνικές ομάδες στις οποίες επικεντρώνεται το «πακέτο» στήριξης του ιδρύματος, με τα Παιδικά Χωριά SOS, το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η μητέρα» και πολλές ακόμα οργανώσεις για το παιδί να εντάσσονται στη λίστα των 39 δωρεοδόχων ΜΚΟ, δίπλα σε γηροκομεία και οργανισμούς φροντίδας εξαρτημένων ατόμων, καθώς και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, προχωρά το μεγάλο έργο κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο, του οποίου η ανέγερση αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο και να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015. Στο Κέντρο Πολιτισμού, όταν αυτό θα είναι έτοιμο, θα εκτεθεί και το Κύπελλο του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη που απέκτησε το ίδρυμα έπειτα από δημοπρασία.

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ