Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Ωρα μηδέν για την Ελλάδα στο (σημερινό) κρίσιμο Eurogroup

Ολα ανοιχτά στο τραπέζι των Βρυξελλών για συμφωνία και τέλος στο δράμα ή «σχέδιο Β» και χρεοκοπία! Αγριο παζάρι χθες

Την τέταρτη και κρισιμότερη συνεδρίασή τους για το ελληνικό ζήτημα μέσα σε διάστημα έξι ημερών πραγματοποιούν σήμερα, στις 15.00 ώρα Ελλάδος, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να καταλήξουν σε συμφωνία ή, διαφορετικά, να εξετάσουν ένα «σχέδιο Β» για την προστασία της ευρωζώνης από ελληνική χρεοκοπία, όπως ανέφεραν χθες οι «Financial Times».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε χθες μια χαραμάδα αισιοδοξίας, καθώς για πρώτη φορά μίλησε για «πιθανότητες 50-50 να υπάρξει συμφωνία». Παράλληλα, όμως, ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Γέγκερ χαρακτήρισε «εξαιρετικά γενναιόδωρη» την πρόταση των δανειστών προς τη χώρα μας και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποδεχθεί! Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά μέσα, η ευρωζώνη προτείνει στην Ελλάδα πεντάμηνη παράταση του προγράμματος έως το τέλος Νοεμβρίου, με σταδιακές εκταμιεύσεις δόσεων συνολικού ύψους 15,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και μέσω της χρήσης των 10,9 δισ. ευρώ που διακρατεί σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για τις ελληνικές τράπεζες. Ειδικότερα, το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα συμφωνηθούν, θα λάβει:

  • 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ώστε να αποπληρώσει στις 30 Ιουνίου τα 1,56 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
  • 4 δισ. ευρώ από τον ESM τον Ιούλιο και άλλα 4,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, προκειμένου να καλυφθούν τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Ιουλίου και τις 20 Αυγούστου.
  • 1,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην τελευταία δανειακή δόση του ESM τον Οκτώβριο.
  • 3,5 δισ. ευρώ από την εκκρεμή δανειακή δόση του ΔΝΤ τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο αυτό δεν επαρκεί για τις ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες και τα συνοδευτικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την Αθήνα.
Οσον αφορά το χρέος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πιστωτές μας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, παρά το δυσθεώρητο ύψος του ως ποσοστό του ΑΕΠ (124% του ΑΕΠ το 2022 -στην καλύτερη περίπτωση- και 142,2% στη χειρότερη, που αποτελεί το «βασικό σενάριο» του ΔΝΤ), το χρέος είναι βιώσιμο και θα χρειαστούν μόνο βελτιωτικές παρεμβάσεις, όπως η παράταση των λήξεων.

Μάριος Ροζάκος

Ελπίδες για τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στην εστίαση

Σε συγκλίσεις με τους θεσμούς ως προς τον εισπρακτικό στόχο από τον ΦΠΑ οδηγεί η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση που κατατέθηκε χθες σε ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ και αξιολογείται από τους τεχνοκράτες σε συνδυασμό με τη χθεσινή αλλαγή στάσης των δανειστών οι οποίοι φαίνεται ότι υπαναχωρούν από την απαίτησή τους για ΦΠΑ 23% σε ξενοδοχεία και εστίαση. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στους θεσμούς τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ να ανέλθουν στο 0,93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, έναντι 0,74% που ήταν η αρχική πρότασή της. Σημειώνεται ότι οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ. Η κυβέρνηση ζητά τρόφιμα, ενέργεια, νερό και ξενοδοχεία να μείνουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% και στον υπερμειωμένο του 6% να υπάγονται φαρμακευτικά προϊόντα, βιβλία και τα θέατρα. Επίσης, η κυβέρνηση διατηρεί την έκπτωση 30% στον ΦΠΑ στα νησιά.

Επίσης, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει:
– Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα.
– Πιο αυστηρά κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης.
– «Απλοποίηση» της έκπτωσης φόρου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Πρόκειται για την έκπτωση φόρου που οδηγεί εμμέσως σε αφορολόγητο όριο έως 9.550 ευρώ.
– Εσοδα από τον φόρο ακινήτων 2,65 δισ. ευρώ φέτος και το 2016 ανεξαρτήτως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών.
– Διεύρυνση της έννοιας της φοροδιαφυγής, κατάργηση των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
– Δημιουργία αυτόνομης Φορολογικής Διοίκησης.
– Περισσότερες και ευκολότερες κατασχέσεις μέσω κατάργησης του ορίου κατασχέσεων έως 25% από μισθούς και συντάξεις.
– Αποβολή από τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο όσων δεν πληρώνουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς Εφορία και Ταμεία.
– Αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων έχουν εισοδηματική ικανότητα να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης και εφαρμογή επιτοκίων αγοράς στη ρύθμιση.
– Αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ από τα 10.000 στα 25.000 ευρώ.
– Αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%.
– Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%.
– Επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη άνω των 500.000 ευρώ.
– Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
– Επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια (VLT).
– Διαγωνισμός για την παροχή τηλεοπτικών αδειών.
– Διαγωνισμός για την παροχή αδειών κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.
Κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τους αγρότες και μείωση κατά 50% του κονδυλίου του Προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης.

Στ. Κράλογλου

Βαρουφάκης: Εως τώρα έχουμε υπερβεί εαυτόν!

Για απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών μας οι οποίες βάζουν τον ίδιο και την ελληνική κυβέρνηση σε μια «αδύνατη θέση» («impossible position»), καθώς «καλούμαστε να κάνουμε μια κακή επιλογή ανάμεσα σε πραγματικά σκληρές, δύσκολες, κακές επιλογές», έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας χθες στον ιρλανδικό ραδιοσταθμό RTE.
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι είναι αντίθετος στην αύξηση του εταιρικού φόρου, αλλά άφησε να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο, για να μην αυξηθούν οι φόροι στα ξενοδοχεία και να μη μειωθούν οι συντάξεις όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. «Οι Ελληνες έχουν υπερβεί εαυτούς για να εξυπηρετήσουν περίεργες απαιτήσεις των πιστωτών» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι δεν θα δεχθεί καμία λύση για το χρέος που θα θεωρεί μη βιώσιμη.

Αύξηση ορίων ηλικίας από τον Οκτώβριο, και τέλος στο ΕΚΑΣ το 2018

Να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη, στο σκέλος του Ασφαλιστικού, έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, επιχειρήθηκε από την ελληνική πλευρά. Η αντιπρόταση που κατατέθηκε στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης κινήθηκε πιο κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών σε κομβικά σημεία της διαπραγμάτευσης, όπως είναι το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και η εναρμόνιση των εισφορών στη βάση του ΙΚΑ, έστω και αν το τελευταίο επιβαρύνει σημαντικά τους αγρότες, που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Πιο αναλυτικά:

  • ΕΚΑΣ: Η κυβέρνηση προτείνει να αντικατασταθεί έως το 2018 και όχι το 2017, όπως απαιτούσαν οι δανειστές. Δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά, όμως, για τυχόν άμεση περικοπή από το 20% των δικαιούχων χαμηλοσυνταξιούχων, που θεωρούνται από τους δανειστές «προνομιούχοι».
  • Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις: Η Ελλάδα δέχεται τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, με σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας, με έναρξη τον Οκτώβριο του 2015 έναντι του Ιανουαρίου του 2016, που ήταν η αρχική επιθυμία της, αλλά όχι τον Ιούλιο του 2015, όπως είναι η απαίτηση των δανειστών. Η Ελλάδα αποδέχεται η λήξη να είναι το 2022. Χωρίς να υπάρχει αναφορά σε θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τονίζεται η εξαίρεση όσων εργάζονται με Βαρέα και Ανθυγιεινά Ενσημα (ΒΑΕ), αλλά και σε μητέρες με ανήλικο ΑμεΑ. Αποδέχεται επίσης ένα επιπλέον πέναλτι κατά 10%, πέραν του 6% που ισχύει για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης.
  • Εισφορές: Η κυβέρνηση αποδέχεται τη σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών όλων των Ταμείων με αυτές του ΙΚΑ, μέσω του περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, οι αγρότες – ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Επανήλθε και η πρόταση από την κυβέρνηση για αύξηση στο 5% της εισφοράς των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις κύριες συντάξεις, από 4% που είναι σήμερα. Η ίδια αύξηση προτείνεται και για τις επικουρικές, όπου σήμερα δεν υφίσταται. Επίσης, επανέκαμψε και η πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (2,9% εργοδότες, 1% εργαζόμενοι), που είχαν απορρίψει η δανειστές ως υφεσιακή.
*Επικουρικές συντάξεις: Η Ελλάδα δεν δέχεται να προσδιοριστούν ισοδύναμα για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.
*Βασική σύνταξη: Η ελληνική πλευρά δεν δέχεται όσοι βγουν στη σύνταξη και είναι κάτω των 67 ετών να λαμβάνουν μόνο τη βασική σύνταξη των 280 ευρώ έως τη συμπλήρωση του παραπάνω ηλικιακού ορίου και μετά να προστεθεί και η αναλογική σύνταξη.

Οι σαδιστικές διαθέσεις (στη L’ Echo) της Κριστίν

Ρεσιτάλ έμπνευσης από τους καλύτερους σκιτσογράφους σε όλο τον κόσμο με αφορμή την ελληνική κρίση. Πλήθος σκίτσων εικονογραφούν καθημερινά τα πρωτοσέλιδα των ξένων εφημερίδων, αποτυπώνοντας πολλές φορές την πραγματικότητα με έναν άλλον, ίσως πιο ακριβή τρόπο από τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων. Τον γύρο των social media κάνει από χθες ένα ακόμα σκίτσο του Γάλλου Nicolas Vadot για τη «L’ Echo», που σχολιάζει με τον δικό του τρόπο ως «μαζοχιστικές» τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές της και κυρίως από το ΔΝΤ. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με ζαρτιέρες, μαστίγιο, ένα μπλε φουλάρι στον λαιμό, δικτυωτό μαύρο καλσόν και μαύρες μπότες που φτάνουν έως το γόνατο, στέκεται όρθια πάνω από τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος είναι γονατιστός σαν σκλάβος. Ο Αλέξης Τσίπρας, γυμνός, έχει μια αλυσίδα περασμένη στον λαιμό του και τα χέρια του είναι δεμένα πισθάγκωνα. «Ορίστε, αφέντρα, τα έβγαλα όλα, είμαι γυμνός» της λέει και εκείνη απαντά: «Είπα, μέχρι το κόκαλο, Αλέξη».

… που συνεχίζει να φωνάζει ότι για όλα φταίει η Αθήνα

Προβληματισμένη για την αργή πρόοδο στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κατά την προχθεσινή ενημέρωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από τις Βρυξέλλες. Οπως αναμενόταν, η κυρία Λαγκάρντ επέρριψε στην Αθήνα την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτή η επίτευξη συμφωνίας έως σήμερα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί και είναι απρόβλεπτη στις αποφάσεις της. «Δεν δίνουν πρακτικές λύσεις και κάνουν αντιπροτάσεις την τελευταία στιγμή» φέρεται ότι είπε, ενώ εμφανίστηκε λιγότερη αισιόδοξη για το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, σε σύγκριση με την περασμένη Δευτέρα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι «η στάση των θεσμών είναι ενιαία» και επανέλαβε τη θέση του Ταμείου ότι χρειάζονται «περισσότερα μέτρα προς την κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών, παρά μια υπερφορολόγηση, που η εμπειρία έχει αποδείξει ότι δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα». Πάντως, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για τις τελευταίες προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι «δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί» και ότι η κοστολόγησή τους θα γινόταν χθες. Οσον αφορά το ζήτημα του χρέους, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες και αρκέστηκε να πει ότι «είναι στο τραπέζι».

ELA : Δεν ανέβασε χθες τη στήριξη προς τράπεζες

Αμετάβλητο διατήρησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το όριο στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA), σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει ξανά μέσω τηλεδιάσκεψης, εφόσον τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρειαστούν νέα ένεση ρευστότητας.
Η χθεσινή απόφαση ελήφθη με φόντο τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ για το ύψος των καταθέσεων, από τα οποία προκύπτει ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών. Ειδικότερα, τον Μάιο έκαναν «φτερά» 3,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των καταθέσεων να περιοριστεί στα 135,7 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ