Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Ωρα μηδέν για την ώρα ανάγκης

Το Κεντρικό Ταμείο Επείγουσας Απόκρισης συστήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ύστερα από το τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό και βασίζεται σε μεγάλο μέρος σε εθελοντικές προσφορές από κράτη, οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα και μεμονωμένους πολίτες.

Οι στόχοι του ταμείου είναι η προσφορά άμεσης δράσης για τον περιορισμό ανθρώπινων απωλειών, ο εμπλουτισμός της απόκρισης όταν ο χρόνος πιέζει και η ενδυνάμωση των βασικών στοιχείων της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης σε υποχρηματοδοτούμενες κρίσεις.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Αντριου Μίτσελ όμως, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Ανάπτυξης, παρατήρησε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η αδυναμία κάποιων χωρών να συνεισφέρουν στο ταμείο σημαίνει ότι ο πλανήτης είναι «επικίνδυνα απροετοίμαστος» για μελλοντικές κρίσεις. Η φιλοσοφία του ταμείου πρεσβεύει ότι η προληπτική συνεισφορά επιτρέπει τον αποτελεσματικό σχεδιασμό ενός αποθεματικού κεφαλαίου, το οποίο μπορεί να διευκολύνει την άμεση παροχή βοήθειας στους ανθρώπους «οι οποίοι έχουν περισσότερες ανάγκες, την ώρα που οι ανάγκες τους είναι μεγαλύτερες», όπως παρατηρεί η υπεύθυνη της ActionAid Τζάνετ Μόγιο. Πολλές κυβερνήσεις επιλέγουν να προσφέρουν μονομερώς στις χώρες που αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές και περιμένουν να καταβάλουν τη συνεισφορά τους μόνο έπειτα από την εκδήλωση των καταστροφών. Η έγκαιρη αντιμετώπιση όμως βασίζεται στην άμεση διαθεσιμότητα κεφαλαίων και η πρώιμη χρηματοδότηση βελτιώνει τις ικανότητες δράσης.

Το 2011 το ταμείο αντιμετώπισε πλήθος καταστροφών, όπως το τσουνάμι στην Ιαπωνία, τον σεισμό στη Νέα Ζηλανδία, τον λοιμό στο Κέρας της Αφρικής και τις πλημμύρες στο Πακιστάν και στις Φιλιππίνες. Συγχρόνως, ενώ η Βρετανία δεσμεύτηκε να αυξήσει τη συνεισφορά της για το 2012 στα περίπου 72.000.000 ευρώ, από τα 48.000.000 ευρώ τα οποία κατέβαλλε προηγουμένως, το ταμείο εκτιμάται ότι θα υποχρηματοδοτηθεί κατά περίπου 54.000.000 ευρώ, καθώς πολλές χώρες περιορίζουν ή αμελούν τη συνεισφορά τους.

Ο Αντριου Μίτσελ σχολίασε ότι η αύξηση των πληθυσμών που ζουν σε περιοχές οι οποίες είναι επιρρεπείς σε λοιμούς σημαίνει ότι η κλίμακα μεταγενέστερων τραγωδιών θα είναι μεγαλύτερη, ενώ ο υφυπουργός του, Αλαν Ντάνκαν, σχολίασε ότι η δωρεά προληπτικής επείγουσας βοήθειας είναι «βασική ανθρωπιστική αξιοπρέπεια» και μπορεί επιπλέον να εξοικονομήσει πολλά χρήματα, οπότε «είναι ένας καλός κανόνας της διεθνούς ανάπτυξης».

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ