Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Οργανικά φωτοβολταϊκά από το ΑΠΘ

Το Αριστοτέλειο θα τα εκτυπώνει (!) και θα τροφοδοτούν το ηλεκτρικό σύστημα των αυτοκινήτων με ρεύμα

Δροσιά από τον ήλιο made in Αριστοτέλειο! Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ παράγει και εκτυπώνει σε πιλοτικό στάδιο οργανικά φωτοβολταϊκά για αυτοκίνητα, τα οποία θα μπορούν να τροφοδοτούν με ρεύμα τα φώτα, το καντράν ή το κλιματιστικό των οχημάτων! Στο μέλλον τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά θα τροφοδοτούν με ενέργεια ακόμη και τον κινητήρα των αυτοκινήτων, καθώς οι επιστήμονες βελτιώνουν τις λειτουργίες τους.

Σε μία μονάδα νανοτεχνολογίας, που βρίσκεται απέναντι από το Αεροδρόμιο «Μακεδονία», σχεδιάζεται το ηλιακό και ενεργειακά αυτόνομο αυτοκίνητο του μέλλοντος! Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για τη μονάδα πιλοτικής παραγωγής και εκτύπωσης οργανικών ηλεκτρονικών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LTFN) του ΑΠΘ. Εκεί παράγονται εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά (OPV), τα οποία πρόκειται να ενσωματωθούν σε αυτοκίνητο για να το τροφοδοτούν με ηλιακή ενέργεια.

Το στοίχημα για τη δημιουργία του αυτοκινήτου του μέλλοντος έβαλαν 18 φορείς της κοινοπραξίας του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Smartonics, με συντονιστή το εργαστήριο LTFN του ΑΠΘ.
«Αναπτύσσουμε τα κατάλληλα υλικά για να φτιάξουμε φωτοβολταϊκά που θα είναι πολύ λεπτά και εύκαμπτα. Είμαστε περίπου μετά τα μισά του έργου» τονίζει ο επικεφαλής του εργαστηρίου LTFN του ΑΠΘ Αργύρης Λασκαράκης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα και δεύτερη πιλοτική γραμμή παραγωγής και εκτύπωσης οργανικών ηλεκτρονικών.

«Αν το πρόγραμμα Smartonics δώσει θετικό αποτέλεσμα, θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για την εισαγωγή των OPV στην αυτοκινητοβιομηχανία» λέει ο Λούκα Μπελφόρτε, ερευνητής του Κέντρου Ερευνών της FIAT Centro Ricerche Fiat (CRF).
Σε πρώτη φάση τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά θα μπορούν να τροφοδοτούν με ρεύμα τα φώτα, το καντράν ή το κλιματιστικό των αυτοκινήτων, ενώ για την τροφοδότηση του κινητήρα θα απαιτηθεί να αυξηθεί σημαντικά η απόδοσή τους.
Οι δυνατότητες των νέων φωτοβολταϊκών παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου Nanotexnology 2015, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Θάνος Χερζελετζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ