Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Οργανισμός στο απόλυτο χάος!

Σε πλήρη αποδιοργάνωση βρίσκεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία προήλθε από τη συγχώνευση της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και διαχειρίζεται περί τα 80.000 κρατικά ακίνητα. Η εταιρία έχει να εισπράξει μισθώματα από το 2010 σε πολλά από τα ακίνητα που ενοικιάζει, ενώ πολλά μισθωτήρια συμβόλαια είναι εξαφανισμένα. Ως παράδειγμα αναφέρεται νησιωτική τουριστική περιφέρεια της χώρας στην οποία η ΕΤΑΔ έχει περίπου 100 μισθώσεις, αλλά έως σήμερα έχουν εντοπιστεί μόνο τα μισά μισθωτήρια συμβόλαια! Η εταιρία υποτίθεται ότι διαθέτει πληροφοριακό σύστημα για την παρακολούθηση των μισθώσεων και των εσόδων, το οποίο, όμως, δεν ενημερώνεται, με αποτέλεσμα να επιτείνονται τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η ΕΤΑΔ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο υποτίθεται ότι ιδρύθηκε για την καλύτερη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι στο ΤΑΙΠΕΔ ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν ουσιαστικά για την καθημερινή λειτουργία της ΕΤΑΔ, γι’ αυτό και τον τελευταίο καιρό πυκνώνει η κόντρα κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γρηγόρη Δούνη. Στον κ. Μανιατόπουλο αποδίδουν κάποιοι και τη διαρροή σύμφωνα με την οποία ο κ. Δούνης διόρισε ως σύμβουλο της ΕΤΑΔ τον πρώην συνεταίρο του σε ΕΠΕ (πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής κ.λπ.) Θ. Κυρλή. Ο κ. Κυρλής τοποθετήθηκε στα τέλη Αυγούστου με κάθε επισημότητα και στο διοικητικό συμβούλιο της Καζίνο Πάρνηθας. Στη Herbal Food Company ΕΠΕ o κ. Δούνης κατείχε το 60% και ο κ. Κυρλής το 30% των εταιρικών μεριδίων.

Η ΕΤΑΔ δεν δημοσιεύει καμία απόφαση στη Διαύγεια κατόπιν γνωμοδότησης δικού της νομικού συμβούλου! Εσχάτως οι νομικοί σύμβουλοι έχουν αυξηθεί με την προσθήκη δύο δικηγόρων (η μία αμείβεται με μηνιαίο μισθό και η άλλη ανά υπόθεση). Χαρακτηριστικό της εικόνας αποσύνθεσης που επικρατεί στην εταιρία είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει φτιαχτεί το οργανόγραμμα που έπρεπε να είναι έτοιμο από την περασμένη άνοιξη, ενώ δεν υπάρχει επίσημος κατάλογος προμηθευτών. Πρόσφατα, ύστερα από ένα επεισόδιο ξυλοδαρμού στο παράρτημα του Διρού στην Πελοπόννησο, «ξηλώθηκε» ο τοπικός διευθυντής, που ήρθε στα χέρια με υπάλληλό του. Ποιος τον αντικατέστησε; Κανείς. Ανατέθηκε στον διευθυντή Θεσσαλονίκης να ασκεί παράλληλα τα ίδια καθήκοντα για το παράρτημα Διρού, από το οποίο τον χωρίζουν περί τα 1.000 χιλιόμετρα!

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει κατά καιρούς ότι θα αξιοποιήσει τα κρατικά ακίνητα και συχνά πυκνά κυκλοφορεί λίστες με τα προς αξιοποίησιν οικόπεδα. Ούτως ή άλλως σαφή χρονοδιαγράμματα δεν δίνει, γιατί γνωρίζει ότι με το σημερινό καθεστώς λειτουργίας της ΕΤΑΔ θα χρειαστούν… αιώνες ώσπου να ξεκαθαριστεί το καθεστώς των χιλιάδων ακινήτων της.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ