Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Οργή μικρο-εργολάβων κατά του Χρυσοχοΐδη

Τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος με τα κάτω όρια των εργοληπτικών πτυχίων για έργα που βρίσκονται εκτός των ορίων των κοινοτικών οδηγιών (δηλαδή ύψους χαμηλότερου των 5.186.000 ευρώ) ζητεί η ΠΕΔΜΕΔΕ, η εργοληπτική οργάνωση που εκπροσωπεί μεσαίου μεγέθους κατασκευαστικές εταιρίες. Η διοίκηση της ΠΕΔΜΕΔΕ, έπειτα από χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι μια τέτοια πολιτική επιλογή είναι καταστροφική για τον κλάδο, περιορίζει τον ανταγωνισμό, εξαφανίζει την έννοια του γενικού εργολάβου και οδηγεί σε «φωτογραφικές» επιλογές αναδόχων, αφού, ως γνωστόν, την τελευταία πενταετία λίγες σχετικά εργοληπτικές επιχειρήσεις είχαν την «ευκαιρία» να εκτελέσουν δημόσια έργα. Αφορμή για την οργισμένη ανακοίνωση ήταν η ενημέρωση που είχαν από στελέχη του υπουργείου ότι υπάρχουν σκέψεις περί δημιουργίας 46 κατηγοριών δημόσιων έργων (δηλαδή πέραν των υφιστάμενων 6 γενικών και των 8 εξειδικευμένων κατηγοριών) ως λύση του προβλήματος των ορίων προϋπολογισμού έργων, ως κριτήριο συμμετοχής σε διαγωνισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι με ρύθμιση του υπουργού Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη καταργήθηκαν τα κατώτερα όρια συμμετοχής των εργολάβων σε διαγωνισμούς, με βάση το ύψος του Προϋπολογισμού. Ετσι, οι ισχυροί κατασκευαστές μπορούν να διεκδικήσουν οποιοδήποτε έργο, ενώ στο παρελθόν υπήρχαν όρια προς τα κάτω, προς όφελος των μικρότερων εταιριών. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει άμεσα και σε κατάργηση των ανώτατων ορίων, ώστε οι μικρότερες εταιρίες να μπορούν να διεκδικήσουν και μεγαλύτερα έργα.

Ομως, ενώ είχε δεσμευτεί, όπως υποστηρίζει η διοίκηση της ΠΕΔΜΕΔΕ ότι θα παρέδιδε μέχρι χθες έστω ένα διάγραμμα του σχετικού προεδρικού διατάγματος στις εργοληπτικές οργανώσεις για να τοποθετηθούν και να συνδιαμορφώσουν το κείμενο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αντί κατάθεσης διαγράμματος, ζητήθηκε από την ΠΕΔΜΕΔΕ να τοποθετηθεί γενικά για το ζήτημα των ορίων και του ΜΕΕΠ (εργοληπτικού μητρώου). Η πλευρά της εργοληπτικής οργάνωσης εξήγησε ότι, όπως έχουν ήδη κατατεθεί οι γραπτές θέσεις της ΠΕΔΜΕΔΕ, με τις οποίες ζητείται να παραμείνουν τα μητρώα (ΜΕΕΠ) και οι κατηγορίες έργων, όπως υφίστανται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ