Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

ΟΡΓΗ στα μπλόκα

•Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
•Τους καλεί στο Μαξίμου ο Τσίπρας «Να περιμένεις του απαντούν οι διαμαρτυρόμενοι»
• Αύριο το «πολεμικό συμβούλιο» στη Θεσσαλονίκη
•Τι παθαίνουν με τα νεά σκληρά μέτρα οι αγρότες, τι «βελτιώσεις»μπορούν να γίνουν
Δύσκολες ώρες (με αποδοκιμασίες και κυνηγητό) για τους βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ! Πάλι σενάρια για ξαφνικές εκλογές

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας:Ευνοιοκρατίας το ανάγνωσμα

Διαβάστε online την «δημοκρατία»εδώ

Διαβάστε ακόμη:

▷Σοκ με τη σατανική μάνα και τον πατριό
Απολογούνται την Τρίτη για τη δολοφονία του 23χρονου γιου στη Σιάτιστα. Το απίστευτο θέατρο και το δάνειο

▷Τορπίλη στα σύνορα από Σλοβενία!
Προτείνει αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών ορίων από το Αιγαίο στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο

Περισσότερα εκατομμύρια στην Τουρκία βάζει τώρα το Βερολίνο
Κλασικοί Γερμανοί

Αρχιεπίσκοπος: Βάση σχεδίου θα γεμίσει η Ευρώπη μουσουλμάνους
Τι είπε ο Ιερώνυμος για τον ύποπτο ρόλο των ΜΚΟ στα νησιά

▷Πλειστηριασμοί: Το… δεύτερο κουδούνι για «κόκκινα» δάνεια (εκτός ρύθμισης)

▷Τα Αγια των Αγίων στη Ροτόντα
Η πρώτη θεία λειτουγία μετά την ανακαίνιση του μνημείου

▷Ετσι πολεμούν οι Ελληνες
Η ιστορία του Θεσσαλονικιού αντισυνταγματάρχη Στέλιου Καμπουρτζή, που έπεσε μαχόμενος στην Κύπρο το 1974 για να σώσει τους στρατιώτες του

▷Κοροϊδία! Εως και 50% υψηλότερες οι αντικειμενικές από τις εμπορικές

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

Στα χέρια του αποφάσισε να πάρει τη διαπραγμάτευση με τους αγρότες ο πρωθυπουργός. Αν και η πρώτη πρόσκληση που τους έστειλε για συζήτηση το Σάββατο επεστράφη μέχρι νεωτέρας, στο Μαξίμου θεωρούν ότι θα γίνουν βελτιώσεις ώστε να σπάσουν τα μπλόκα των αγροτών. Για την ώρα, η ημερομηνία του ραντεβού αναμένεται να κλειστεί αύριο, που θα συνεδριάσει εκ νέου το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο των αγροτών στην Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, βέβαια, το κλίμα για τους βουλευτές της περιφέρειας είναι εκρηκτικό και το μήνυμα έχει ήδη σταλεί στο Μαξίμου, ότι δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή αυτό το Ασφαλιστικό αν δεν γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, τόνιζαν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ορισμένα των ΑΝ.ΕΛ., η κυβέρνηση ενδέχεται να πέσει!

Οσο για το Μαξίμου, μπορεί να μην το λένε δημοσίως, αλλά σε «κλειστές» συναντήσεις εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της ξαφνικής προσφυγής στις κάλπες! Πάντως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και με τον αναπληρωτή υπουργό Μάρκο Μπόλαρη, ώστε να έχει την πλήρη εικόνα του αγροτικού ζητήματος, αλλά και τις εναλλακτικές προτάσεις που μπορούν να πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Επειτα από τη σύσκεψη δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση του Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία «Η κυβέρνηση, έχοντας την ίδια αγωνία με τον αγροτικό κόσμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την προστασία του εισοδήματός τους, επαναλαμβάνει ότι ήταν και παραμένει ανοιχτή στον διάλογο» .
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεση να συναντηθεί ο ίδιος με εκπροσώπους, που θα εκφράζουν αντιπροσωπευτικά τα αιτήματα των αγροτών.
Λίγο νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη είχε αναγνωρίσει ότι τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι πολλά και δύσκολα, και ότι οι αγρότες έχουν ένα δίκιο να διαμαρτύρονται.

Αύριο το συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη που θα αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι!

Σκληραίνουν τη στάση τους και στέλνουν αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό οι αγρότες, που βρίσκονται στα μπλόκα της Μακεδονίας και των Τεμπών. Ξεκαθαρίζουν ότι θα παραμείνουν αμετακίνητοι στους δρόμους, εάν δεν αποσυρθούν τα νομοσχέδια για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, ενώ απορρίπτουν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση, εφόσον ο πρωθυπουργός δεν δεσμευτεί ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

«Αναμένουμε από τον κ. Τσίπρα να δεσμευτεί δημόσια ότι θα αποσύρει τα νομοσχέδια για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, ότι θα λάβει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και για την προστασία του ΟΓΑ» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, εκπρόσωπος των αγροτών της Λάρισας, οι οποίοι έστησαν μπλόκο στα Τέμπη.
«Εάν ο πρωθυπουργός δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, δεν υπάρχει λόγος να συναντηθούμε. Είναι άσκοπο να πάμε στην Αθήνα για να μας πει αυτό που ήδη μας λένε οι υπουργοί, ότι δηλαδή έχουν υπογράψει και δεν μπορούν να κάνουν πίσω» προσθέτει ο κ. Σιδηρόπουλος.

«Ζητάμε εκ νέου κατάρτιση των νομοσχεδίων για Φορολογικό και Ασφαλιστικό από μηδενική βάση και με τη συνδρομή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα» τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Αχιλλέας Καμπούρης από το μπλόκο των Μαλγάρων, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αγρότες δεν συζητούν καμία ρύθμιση και καμία διορθωτική κίνηση.

Αύριο το μεσημέρι εκπρόσωποι αγροτών από 62 συλλόγους όλης της χώρας θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη και θα συζητήσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 10.00, θα διαμαρτυρηθούν έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη, ενώ αγρότες από την ανατολική Θεσσαλονίκη αναμένεται να κατευθυνθούν στα Πράσινα Φανάρια, στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Την Πέμπτη αγρότες από όλη την Ελλάδα θα συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνεται με αφορμή τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Agrotica στη ΔΕΘ. Δίνουν ραντεβού στις 13.00 στον Λευκό Πύργο.

Οσον αφορά τη μορφή των κινητοποιήσεων, οι αγρότες αποφάσισαν να προχωρούν μέχρι και αύριο σε δίωρους αποκλεισμούς στα σημεία όπου τις προηγούμενες ημέρες έστησαν μπλόκα, το μεσημέρι από τις 12.00 έως τις 14.00 και το βράδυ από τις 18.00 έως τις 20.00. Επίσης, αποφάσισαν να αποκλείσουν τα σύνορα της Ελλάδα; με Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία.
Την ίδια ώρα, τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών και στα αιτήματά τους εξέφρασαν χθες εκπρόσωποι φορέων από όλη τη Θεσσαλία, οι οποίοι μαζικά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας.

Δήμαρχοι, εκπρόσωποι εργατικών κέντρων, κοινωνικών φορέων, συνταξιούχων, φοιτητών, γυναικών και παραγωγικών φορέων προσήλθαν στο μπλόκο της Νίκαιας και τάχθηκαν στο πλευρό των αγροτών, υπογραμμίζοντας τη δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου.
Το ενδιαφέρον των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας στρέφεται στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που συγκαλούν αύριο στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας, προκειμένου να λάβουν συλλογικές αποφάσεις για την πορεία του αγώνα τους.

Θ. Χερχελετζής

Τι παθαίνουν με τα νέα σκληρά μέτρα οι αγρότες!

Αυξήσεις-σοκ σε ασφαλιστικές εισφορές και νέα κλίμακα φόρων

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Αυξήσεις-σοκ στις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και νέα επαχθέστερη κλίμακα φορολόγησης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το βαρύ φορτίο των επιβαρύνσεων στο αγροτικό εισόδημα, όπως προσγράφεται στο τρίτο Μνημόνιο στον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά και στον νέο νόμο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής επώδυνα μέτρα:
Το πιο βαρύ φορτίο είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς μόνο για φέτος προβλέπεται ότι οι αγρότες θα πληρώσουν 102.000.000 ευρώ παραπάνω και έπεται συνέχεια, καθώς προβλέπεται σταδιακή αύξηση των εισφορών τους στο 20% από 7%.

Ηδη έγινε το πρώτο «ψαλίδισμα» του μειωμένου ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Το όφελος για τον Προϋπολογισμό και η αντίστοιχη επιβάρυνση για τους αγρότες υπολογίζονται στα 13.000.000 ευρώ για το 2016.
Με αναδρομική ισχύ στα εισοδήματα του 2014 έγινε και η πρώτη αύξηση της προκαταβολής φόρου, από το 27,5% στο 55%. Φέτος θα ακολουθήσει και η δεύτερη αύξηση από το 55% στο 75%. Σωρευτικά, στη διετία οι αγρότες επιβαρύνονται με περίπου 79.000.000 ευρώ.

Σαφής είναι και η πρόβλεψη του Μνημονίου για την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20% και εν συνεχεία στο 26%. Αυτό που παραμένει ασαφές είναι ποια εισοδήματα θα επιβαρυνθούν. Αν και στον μνημονιακό νόμο (δεν έχει ψηφιστεί ακόμα η εφαρμοστική διάταξη) αναφέρεται ότι η πρώτη αύξηση του συντελεστή θα γίνει στο φορολογικό έτος 2016, άρα η επιβάρυνση θα φανεί στην εκκαθάριση του 2017, στον Προϋπολογισμό προβλέπεται ρητώς ότι από φέτος κιόλας θα πρέπει να εισπραχθούν 32,1 εκατ. ευρώ παραπάνω από την αύξηση του φόρου εισοδήματος των αγροτών, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται στο αγγλικό κείμενο του Μνημονίου, όπου χρησιμοποιείται η λέξη «exercise», η οποία παραπέμπει στην έννοια του οικονομικού και όχι του φορολογικού έτους, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι η αλλαγή του συντελεστή πρέπει να ισχύσει στο περσινό εισόδημα.

Επιστολή παραγωγών (από 25 μέτωπα) στον Αλ. Τσίπρα

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έστειλαν οι εκπρόσωποι 25 αγροτικών μπλόκων από ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι από την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται μαζικά στους δρόμους, προκειμένου να ανατρέψουν τα κυβερνητικά σχέδια για το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο. Εχοντας αποκλείσει την πιθανότητα οποιασδήποτε περαιτέρω συζήτησης με τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, και Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα, συμπεριλαμβανομένων των αλιέων και των κτηνοτρόφων, υπενθυμίζουν στον κ. Τσίπρα ότι «η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία, παρότι αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της χώρας, είναι τομείς που έχουν πληγεί βαθιά τα χρόνια των μνημονίων».

Οσον αφορά το φορολογικό, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων, η οποία, όπως επισημαίνεται, εκπροσωπεί περίπου 1.200.000 Ελληνες, διεκδικεί «χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων». Επιπλέον, ζητά αφορολόγητο με όριο στα 12.000 ευρώ, ο συντελεστής φορολογίας να ξεκινάει από το 8% (για τα κτηνοτροφικά προϊόντα), καμία προκαταβολή φόρου, η ιδιοεργασία και η εργασία των μελών της οικογένειας να λογίζονται στα έξοδα της εκμετάλλευσης, μεταφορά παθητικού από το ένα έτος στο άλλο, αφορολόγητο όριο για επιδοτήσεις 12.000 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα, να μεταφέρεται η απόσβεση παγίων στις επόμενες χρήσεις και να έχει τη δυνατότητα ο παραγωγός να επιλέγει τον συντελεστή απόσβεσης από 15% έως 20%, απαλλαγή των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων από διάφορα επιβαλλόμενα τέλη (τέλος επιτηδεύματος κ.ά.), καθώς και απαλλαγή των παραγωγικών ακίνητων από κάθε φόρο προς το Δημόσιο, περιλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ.

Για τον ΦΠΑ και την ενέργεια οι εκπρόσωποι των μπλόκων αξιώνουν την επαναφορά των ζώων όλων των κατηγοριών στο καθεστώς του 13%, τη θέσπιση ειδικού φορολογικού συντελεστή κάτω από το 10% για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέατα, γάλα κ.ά.), τη μείωσή του στις χονδροειδείς ζωοτροφές στο 8%, την επαναφορά του ΦΠΑ του κόστους εισροών στο προηγούμενο καθεστώς, καθώς και την παροχή κάρτας για μειωμένη τιμή πετρελαίου στους αγρότες και μείωση της τιμής της κιλοβατώρας (0,04 ευρώ/κιλοβατώρα).

Για τους χρεωμένους συναδέλφους τους οι εκπρόσωποι των 25 μπλόκων ζητούν από τον πρωθυπουργό «γενναία ρύθμιση των χρεών τους και άμεση χρηματοδότησή τους με χαμηλότοκα δάνεια για συνέχιση της παραγωγής», «πάγωμα» των διώξεων, «κούρεμα» του 50% του κεφαλαίου και ρύθμιση των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων της πρώην ΑΤΕ για 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο και τριετή περίοδο χάριτος, ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια αιτούνται «κούρεμα» ενός ποσοστού του κεφαλαίου, διαγραφή του συνόλου των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρύθμιση για τουλάχιστον 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο.

Αγγ. Σκορδάς

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ