6|04|2020

Οργια από Γιώργο -Λοβέρδο!

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Αποκάλυψη! Τι αναφέρει η δικογραφία για τις ΜΚΟ που διαβιβάστηκε στη Βουλή

►►Πολύ σοβαρές κατηγορίες για την περίοδο 2001-2003 με βάση τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου

►►Λεφτά με το τσουβάλι από το ΥΠΕΞ σε νεοσύστατες ΑΕ, αλλά και σε κερδοσκόπους! Τους πλήρωναν μισθοδοσίες, γραφεία, αυτοκίνητα και πολυτελέστατα ταξίδια

►►Προκλητικές χορηγίες: Γεύμα σε πεντάστερο ξενοδοχείο, καθαρισμός μοκέτας, βενζίνη και αγορές σε σούπερ μάρκετ

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Η εμπροσθοφυλακή του ελληνικού έθνους

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Μυστήριο με την πτώση που σκότωσε τέσσερις αξιωματικούς

►Επιδότηση έως 3.000 € για φυσ. αέριο

►Στρώνουν χαλί για περικοπές από το 2018

►Λογαριασμοί «φωτιά» από απάτη με sms

►13η σύνταξη: Περιμένουν ακόμη 10.000 δικαιούχοι!

►Αγιος Παΐσιος πασών των Ρώσων!

►1.500 Σουηδοί «φύτεψαν» μικροτσίπ στο δέρμα τους!

Στη Βουλή έφτασε η δικογραφία με βαριές κατηγορίες για τα έτη 2001-03

Ρεπορτάζ
Παναγιώτης Στάθης

Eξωτερική πολιτική βουτηγμένη στα σκάνδαλα και στη χλιδή μέσω «παράνομων χρηματοδοτήσεων» ανώνυμων εταιριών (!) που καλύπτονταν μέσα σε Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις καταγγέλλει το πόρισμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την περίοδο υπουργίας στο ΥΠΕΞ του Γιώργου Παπανδρέου, με υφυπουργό τον Ανδρέα Λοβέρδο, από το 2001 έως το 2003. Το πολυσέλιδο πόρισμα που αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία» είναι μια βόμβα στα θεμέλια του συστήματος της αρχής δεκαετίας του 2000, όταν τα εκατομμύρια έφευγαν με τα τσουβάλια προς άγνωστη κατεύθυνση, σε αμφιλεγόμενα νομικά και φυσικά πρόσωπα, με «νοθευμένες υπουργικές αποφάσεις», με αόριστες αιτιολογίες για ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της χώρας στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Ευρώπη, με χρηματικά εντάλματα ανυπόγραφα και διπλοπληρωμένα και με αρνητική εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τα «προγράμματα»

Και, βέβαια, με προπληρωμένο σχεδόν το 100% των «προγραμμάτων», τα οποία, κατά το πόρισμα, ουδέποτε υλοποιήθηκαν, αφού σύμφωνα με την εισαγγελέα (π.χ. σε μια περίπτωση): «…τα παραστατικά εξόδων προκύπτει ότι αφορούν δαπάνες λειτουργίας των γραφείων της ΜΚΟ ή ταξιδιών των εκπροσώπων της ή άλλα προγράμματα (π.χ. μεταφραστικές υπηρεσίες, καταχώριση δεδομένων στο web portal, μισθοδοσία προσωπικού, καθαρισμός μοκέτας γραφείου, αγορά ηλεκτρικής σκούπας, δαπάνες ταξί Μercedes, ενοικιάσεως οχημάτων π.χ. GRAΝD VITARA από 12 έως 14/11/2004, κόστους 706,92 ευρώ, ενοικίαση αυτοκινήτου για 10 μέρες, 1.094,30 ευρώ βενζίνη, γεύμα στο πέντε αστέρων “Thraki Palace” το καλοκαίρι του 2007, με αναφορά “υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης”, αγορές σε σούπερ μάρκετ» κ.λπ.
Η δικογραφία αφορά παράνομες χρηματοδοτήσεις πέντε Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών και ανώνυμων εταιριών που ζημίωσαν το Δημόσιο με πάνω από 6.300.000 ευρώ, τις οποίες φέρεται ότι είχαν υπογράψει την περίοδο 2001-2003 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο τότε υφυπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.

Για τον λόγο αυτόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής διαβίβασε άμεσα στη Βουλή τη σχετική δικογραφία, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των δύο πολιτικών προσώπων που φέρεται ότι συνήργησαν σε παράνομη χρηματοδότηση Νομικών Προσώπων (ΜΚΟ και Α.Ε.) από το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι ξεκάθαρη άλλωστε η πολιτική βούληση του κ. Κοντονή όλες οι υποθέσεις να φτάσουν στη Βουλή, να εκκαθαριστούν και ο ελληνικός λαός να μάθει -επιτέλους- τι ακριβώς συνέβαινε τόσα χρόνια με το όργιο διασπάθισης δημόσιου χρήματος που οδήγησε τη χώρα στον γκρεμό. Η περίοδος που αναζητούνται πολιτικές ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα είναι από το 2001 έως το 2003, καθώς τότε υπογράφηκαν οι σχετικές αποφάσεις, ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα (μεταξύ των οποίων και ο περίφημος Αλεξ Ρόντος) από το 2001 έως το 2008, καθώς οι καταβολές απλώθηκαν σε βάθος χρόνου.

Η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης -άλλη μια «σύμπτωση», όπως αυτή με την αποστολή της δικογραφίας για τα Leopard στο Πρωτοδικείο Μεγάλη Πέμπτη- έγινε στις 24 Μαρτίου από την Εισαγγελία Διαφθοράς (την ημέρα, δηλαδή, της παραίτησης της κυρίας Ράικου) και διαβιβάστηκε στον Αρειο Πάγο αυθημερόν, γεγονός που προκαλεί αίσθηση, αφού εκκρεμούσε καιρό. Οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται είναι «απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών Δημοσίου, καθώς και ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Ο Ρόντος και οι άλλοι

Τα μη πολιτικά πρόσωπα που τελούν υπό κατηγορία είναι ο γνωστός από την εμπλοκή του και σε άλλες σχετικές δικογραφίες Αλεξ Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), ο Νικ. Μπάζας, πρώην διευθυντής της Διευθύνσεως Αναπτυξιακής Πολιτικής, και ο Γ. Φιλιππαίος, υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

Για ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ και των Α.Ε. και συγκεκριμένα:
• Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης,
• Ινστιτούτο Μελετών, Ερευνών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Χωρών ΝΑ Ευρώπης Α.Ε.,
• Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο Α.Ε.,
• Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης Α.Ε.,
• Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Επιχειρηματικό Γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη.

Υπό έλεγχο και η περίοδος του 2005

Ακόμη μία δικογραφία για παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ, αυτήν τη φορά της περιόδου 2005, διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής διαβίβασε τη δικογραφία προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος την επίμαχη περίοδο διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών. Μεταξύ των ΜΚΟ που φέρεται ότι χρηματοδοτήθηκαν παράνομα είναι η «Ευαισθητοποίηση του κοινού για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα κακοποιημένα παιδιά της Αφρικής» και η «Εταιρία για την ανεξιθρησκεία, ευημερία και ανάπτυξη των λαών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση ολοκληρώθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (και αυτή!) στις 24 Μαρτίου, την ημέρα δηλαδή που παραιτήθηκε η Ελένη Ράικου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα μη πολιτικά πρόσωπα που φέρεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση αποδίδονται τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Νεοσύστατες οργανώσεις που είχαν ρόλο «βιτρίνας»

Το κεντρικό χαρακτηριστικό των εταιριών που επιλέχθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν ότι όλες ήταν νεοσύστατες και συνεπώς δεν είχαν δικαίωμα τόσο υψηλής χρηματοδότησης, κυρίως δε ότι επρόκειτο -κατά το πόρισμα- για ΜΚΟ που ουσιαστικά διαπλέκονταν και επικάλυπταν ανώνυμες εταιρίες με εμπορική δραστηριότητα, συνεπώς το ΥΠΕΞ δεν μπορούσε να τις χρηματοδοτήσει. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Επιχειρηματικό Γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη – Business Information Clearing Center (BICC), στην οποία κατά το πόρισμα «οι 12 από τους 14 εταίρους είναι κερδοσκοπικές εταιρίες».

«Κάλυπταν κόστη»

Γι’ αυτό και αναφέρει: «…Στην πράξη μέσω των χρηματοδοτήσεων συντηρούσαν γραφεία διαφόρων νομικών οντοτήτων (ΜΚΟ, Α.Ε.) και καλύπτονταν κόστη για τις δραστηριότητές τους εν γένει και την εντεύθεν προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων τους. Αυτή δε η ανοργάνωτη, απρογραμμάτιστη, ευκαιριακή και ανέλεγκτη χρηματοδότηση διάφορων φορέων, στους οποίους μάλιστα συμμετείχαν τα ίδια φυσικά πρόσωπα, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελεί εφαρμογή οικονομικής διπλωματίας ή προώθηση των ελληνικών συμφερόντων, καθώς η άσκηση διπλωματίας προϋποθέτει στρατηγική και κεντρικό σχεδιασμό, πρόβλεψη συνολικού προϋπολογισμού, παρακολούθηση υλοποίησης και απολογισμό, πράγματα που δεν προκύπτει ότι έλαβαν χώρα εν προκειμένω.

Αντιθέτως η αποτυπούμενη εναργώς έκρηξη χρηματοδοτήσεων περισσότερων προγραμμάτων με σχετικά απροσδιόριστο υλικό αντικείμενο, χωρίς σχεδιασμό και παρακολούθηση, φανερώνει απλώς μια εκδήλωση συστηματικής εύνοιας σε συγκεκριμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι προτάσεις των οποίων γίνονταν πάντα δεκτές, και τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονταν από κοινού από τους υπαλλήλους της ΥΔΑΣ και τις ΜΚΟ, ως εάν ήταν συνεργάτες…».

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

image

Όλοι όπως μπορούν στηρίζουν την Ελλάδα: Ο «Τιτάνας» παρέδωσε 25 τόνους τσιμέντου στα στρατόπεδα του Έβρου

...
image

Δημοσθένης Σαρήγιαννης, καθηγητής του ΑΠΘ: «Oι μισοί Έλληνες θα προσβληθούν από κορωνοϊό»

...
image

Γάμος σε καιρό κορωνοϊού: Από μακριά κι ερωτευμένοι… αντάλλαξαν όρκους γαμπρός και νύφη στη Ρόδο!

...
image

Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μύκονο – Όλα τα μέτρα που πάρθηκαν στο νησί των Ανέμων και τη Σαντορίνη

...
image

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκιάθος μετά την κακοκαιρία

...
image

Αμετανόητοι «Ελληνάρες»! 974 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις μόνο το Σάββατο

...
image

Στους 73 οι νεκροί, 62 τα νέα κρούσματα και 1.735 οι νοσούντες (93 διασωληνωμένοι) από τον θανατηφόρο ιό!

...
image

Μετανάστες στη Μόρια αρνούνται να φύγουν από αλάνα και βήχουν κοροϊδευτικά κατά των αστυνομικών! (video)

...
image

Ο Αλέξης Παπαχελάς νίκησε τον κορωνοϊο και γράφει για τους «ήρωες πίσω από τις μάσκες»

...
image

Απίστευτο! Συγκεντρώθηκαν 100 άτομα σε ναό στην Αγία Βαρβάρα – Μια σύλληψη από την αστυνομία

...

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άρχισαν τα όργανα – 72.000€ για ιστοσελίδα και Instagram από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως

72.168 ευρώ κόστισε η κατασκευή της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας «Μαθαίνουμε στο σπίτι», όπως και η δημιουργία εικαστικού υλικού για αναρτήσεις στα social media...

Ολέθρια σενάρια για την επόμενη μέρα

Τρόμος στο Μαξίμου από τις εκθέσεις του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τις οποίες η ύφεση κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσει -ανάλογα και με τη...

Μπαίνουν στη μάχη Κέντρα Υγείας και ιδιώτες γιατροί

Κλιμάκια θα πηγαίνουν στα σπίτια των ασθενών. Επιπλέον μέτρα από το υπ. Υγείας για τη μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού Η Θέση μας: Ο εποικισμός στα...

Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που κέρδισαν τη μάχη με τον κορονοϊό

  Με δραματικό τρόπο περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσαν τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ασθενείς στο Θριάσιο Νοσοκομείο ο ραδιοφωνικός παραγωγός Αλέξης Αλεξίου,...

Παγκόσμια κέντρα ελέγχου παρακολουθούν ολόκληρο τον πλανήτη με άλλοθι τον κορονοϊό

Θα εκμεταλλευτούν τα πάντα προκειμένου να εισβάλουν στα άδυτα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, με τις πράξεις τους να μοιάζουν πια πως ξεπηδούν μέσα...

Σωτήρης Τσιόδρας: «Θα μπορούσαμε να έχουμε 2.265 νεκρούς, όπως η Ισπανία»

Άλλοι τρεις ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, αυξάνοντας σε 53 τα θύματα της πανδημίας στη χώρα μας. Τη μακάβρια λίστα των νεκρών απαρτίζουν 39...

Νέος διοικητής του Γενικού νοσοκομείου Θήρας ο Βασίλης Μαλαματένιος

Ο Βασίλειος Μαλαματένιος είναι ο νέος διοικητής του νοσοκομείου Σαντορίνης. Το ΦΕΚ εξεδόθη σήμερα και ορίζει τον Βασίλειο Μαλαματένιο του Ιωάννου, Ετών 37, και κάτοικο...

Ελληνικό τεστ αίματος προβλέπει ποιοι ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση

Ένα νέο ισχυρό όπλο στη μάχη κατά του κορονοϊού παρουσίασε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του...

23 κρούσματα και εξέγερση των μεταναστών στη Ριτσώνα

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε στη συνέντευξή του στο CNN ότι στους καταυλισμούς της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένα κρούσμα, τον ξεπερνούσε η...

Αποκαλύψεις που σοκάρουν! «Έκρυβαν» τον (φονικό) ιό για πέντε χρόνια

Δεν έχουν τελειωμό οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για το τι πραγματικά συνέβη με τη «γέννηση» του νέου κορονοϊού -αποκαλύψεις που ενδεχομένως οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι...

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος «διόρθωσε» τον Πέτσα! «Τα μάζεψε» για μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις

Κλείνει το θέμα της μείωσης των μισθών του Δημοσίου και των συντάξεων με παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, βάζοντας τέλος στην παραφιλολογία...

Έκκληση εγρήγορσης στους «ελεύθερους πολιορκημένους»!

«Αν χαλαρώσουμε τώρα, θα το πληρώσουμε αργότερα». Αυτή είναι η ηχηρή προειδοποίηση που απηύθυνε στον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής,...

Στο… κίνημα «μένουμε σπίτι» και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί

Ο «πιστολέρο» του Ολυμπιακού Γιουσέφ Ελ Αραμπί συνιστά «μένουμε σπίτι» προκειμένου «να μπορέσουμε να βρεθούμε σύντομα όλοι μαζί». Ο Μαροκινός στράικερ μιλώντας στην επίσημη...

«Χτυπάει» και Γιάννη Οικονομίδη η «Ένωση»

Χτυπάει σε όλα τα μέτωπα και ελληνικά! Την περίπτωση του 22χρονου χαφ του Πανιωνίου Γιάννη Οικονομίδη εξετάζει η ΑΕΚ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να γίνει και...

Παραμονή Γιώργου Βαγιαννίδη, Εμάνουελ Ινσούα και μεταγραφική ενίσχυση

Όλα τα είχε το μενού στον Παναθηναϊκό! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το τελικό ραντεβού της οικογένειας του νεαρού δεξιού μπακ...

Αναστολή έως τις 24 Απριλίου και μετά βλέπουμε αποφάσισε (με ομοφωνία!) η Super League

Αναστολή και μετά λουκέτο! Ύστερα από περίπου δύο ώρες ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη της Super League, στην οποία αποφασίστηκε η αναστολή του πρωταθλήματος ως τις...

Η ΕΚΟ στηρίζει τους πολίτες και τη δράση «Μένουμε Σπίτι»

Η ΕΚΟ ανταποκρινόμενη στις απαιτητικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και με πρωταρχική της μέριμνα να βρίσκεται πάντα δίπλα σε όλους τους πολίτες,...

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας – Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

«Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας πως «πήραμε αυστηρά, πρωτοφανή μέτρα σε...

Έκκληση-σοκ από διευθυντή νοσοκομείου! «Οι γιατροί σε λίγο θα διασπείρουν τον ιό»

Συγκλονίζει η ανάρτηση στο facebook του διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Αθανασίου Κιτσάκου σχετικά με τον κορονοϊό και τη διαχείρισή...