Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Οργισμένες αντιδράσεις για την ελεύθερη χρήση ναρκωτικών στις γειτονιές

«Δεν μπορούν να γίνονται αυτά σε κατοικημένες περιοχές. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν φροντίδα»«Προχειρότητες» που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα με τους χρήστες ναρκωτικών χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΜΚΟ για τη δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης ουσιών σε γειτονιές της Αθήνας. Μάλιστα, χθες 14 σύλλογοι κατοίκων έστειλαν ανοιχτή επιστολή, εκφράζοντας την οργισμένη αντίδρασή τους για τους χώρους αυτούς που χαρακτηρίζουν «πειράματα θανάτου». 

Μιλώντας στη «δημοκρατία», ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού και Εξωραϊστικού Συλλόγου «Αθηνά» Πεδίον Αρεως -που περιλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτούς που «υπογράφουν» την επιστολή- Μανώλης Μπαχλιτζανάκης είπε πως «δεν μπορούν να γίνονται αυτά σε περιοχές κατοικημένες. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν φροντίδα». Στην ανοιχτή επιστολή οι σύλλογοι επισημαίνουν πως «η Πολιτεία, έχοντας από χρόνια αποτύχει στην αντιμετώπιση του προβλήματος του εμπορίου και της χρήσης ναρκωτικών, έρχεται να αναγνωρίσει τους χρήστες/ασθενείς ως “άτομα με επιλογή ζωής την τοξικοεξάρτηση” και εμμέσως να συνδράμει στη συνέχιση της αυτοκαταστροφής τους. Με το πείραμα της δημιουργίας “χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών” δεν δίνεται καμία λύση. Αντιθέτως, θεσμοθετούνται νησίδες μέσα στον οικιστικό ιστό, όπου η Αστυνομία δεν θα έχει δικαιοδοσία καταστολής της διακίνησης. Πρέπει είτε να πάνε σε νοσοκομείο, μέσα στο οποίο θα δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος, είτε να φτιαχτεί κάποιος άλλος χώρος σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος. Δεν είναι εικόνα πολιτισμένου κράτους αυτή». Ο κ. Μπαχλιτζανάκης αναφέρθηκε και σε προηγούμενες αποτυχημένες, σύμφωνα με τον ίδιο, προσπάθειες για να δοθεί μια λύση στο θέμα των ναρκωτικών, όπως η εγκατάσταση των κέντρων χορήγησης μεθαδόνης. «Εγώ είχα ασχοληθεί με το κέντρο της μεθαδόνης που έφεραν εδώ στη γειτονιά μας. Μπροστά από το κέντρο γινόταν η χρήση όχι μόνο της μεθαδόνης αλλά και άλλων ναρκωτικών» τονίζει χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία των χώρων εποπτευμένης χρήσης αναφέρεται στο άρθρο 91 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή. Σύμφωνα με το άρθρο 91, στους χώρους αυτούς, οι οποίοι θα εποπτεύονται από ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ, παρέχονται υπηρεσίες για την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών και τη μείωση των επιπτώσεων που συνδέονται με τη χρήση τους, με σκοπό τη μείωση της δημόσιας όχλησης. 

Γιώτα Φλώρου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ