Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Οργισμένοι για τη «δήμευση» των ακινήτων

Να δώσουν τα κλειδιά των ακινήτων τους στον Γιάννη Στουρνάρα είναι αποφασισμένοι οι ιδιοκτήτες, που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος τρεχουσών και μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων.
Ξεσπώντας κατά τη διάρκεια του 31ου ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν αντέχουν άλλο. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων, ο «δικαιότερος φόρος» κατά το οικονομικό επιτελείο, χαρακτηρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών άδικος και ληστρικός.

Πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι μια «στυμμένη λεμονόκουπα» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, ενώ, όπως ανέφερε ο Μιχάλης Μασουράκης, ανώτερος διευθυντής Οικονομικών Μελετών της ALPHA BANK, την επίσημη χρεοκοπία της χώρας πλήρωσαν -κατά κυριολεξία- οι ιδιοκτήτες ακινήτων! Συγκεκριμένα, η συνολική επιβάρυνση από τη φορολογία για την κατοχή ακινήτων ήταν 700.000.000 ευρώ πριν από την κρίση, ενώ σήμερα και με την επιβολή και του ενιαίου φόρου ιδιοκτητών ακινήτων φθάνει στα 2,2 δισ. ευρώ.

«Την άμεση και επείγουσα ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τον ληστρικό διπλό δήθεν ενιαίο φόρο ακινήτων και για τον παράλογο φόρο υπεραξίας, προτού οδηγηθούν εκατοντάδες ιδιοκτήτες, πωλητές και συμβολαιογράφοι ακόμη και στις φυλακές, αλλά και διαφοροποίησης της νομικής αντιμετώπισης της αδυναμίας πληρωμής των φόρων στην ακίνητη περιουσία από την άρνηση πληρωμής τους» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

Οπως υπογράμμισε, οι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων, αφού μέσα στο 2013 κατέβαλαν απανωτά πέντε φόρους κεφαλαίου (ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013, χαράτσι της ΔΕΗ για το 2012 και 2013), καλούνται εφέτος να πληρώσουν τον διπλό δήθεν Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας που θέσπισε η κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικας και των βουλευτών της περιφέρειας. Και αυτό, ενώ οι πραγματικές τιμές στην αγορά, στις ελάχιστες συναλλαγές που πραγματοποιούνται, είναι δραματικά χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες με τις οποίες εξακολουθεί να υπολογίζεται ως το 2016 το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εξετάσει τα βασικά και επείγοντα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής:
*Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.
*Μείωση στο 50% της φορολογητέας αξίας των ξενοίκιαστων ακινήτων.
*Δικαίωμα πληρωμής φόρων με μονομερή εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο.
*Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του ΕΝΦΙΑ.
*Επαναφορά της εκχώρησης μισθωμάτων και της φοροαπαλλαγής της ιδιοκατοίκησης.
*Προσδιορισμός του φόρου υπεραξίας από τις ΔΟΥ με εξορθολογισμό του τρόπου προσδιορισμού της τιμής κτήσης, λαμβανομένης υπόψη και της νομισματικής μεταβολής και με βάση το αναγραφόμενο τίμημα ως τιμή πώλησης, και με σαφή προσδιορισμό του νομικού πλαισίου της έκπτωσης των 25.000 ευρώ.
* Αμεση απελευθέρωση των νέων εμπορικών μισθώσεων, μείωση χρόνου και αποζημιώσεων των παλαιών και παράταση της θητείας των Επιτροπών Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ