Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

ΟΣΕ: «Προ των πυλών» ο διαγωνισμός για το Θριάσιο

Θα παραχωρηθεί για 25 χρόνια με ΣΔΙΤΘέμα εβδομάδων είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την 25ετή παραχώρηση του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και του Σταθμού Διαλογής του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο, με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πάντως, ακόμη και αν προκηρυχθεί αμέσως ο διαγωνισμός, όπως υπόσχονται τώρα στο υπουργείο Υποδομών και στον ΟΣΕ, είναι αδύνατο να τηρηθεί η συμφωνία με την Κομισιόν για λειτουργία του συγκροτήματος έως τις 31 Μαρτίου 2019. 

Η απαίτηση των κοινοτικών υπηρεσιών για πλήρη λειτουργία του συγκροτήματος του Θριασίου έως τις 31 Μαρτίου, ώστε να μην επιστραφούν κονδύλια περί τα 235.000.000 ευρώ, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Συνεπώς αναμένεται να υπάρξει νέα παράταση στο πολυετές σίριαλ με την αξιοποίηση του μεγάλου οικοπέδου του ΟΣΕ στο Θριάσιο, σε γειτονικό τμήμα του οποίου θα κατασκευαστεί το Εμπορευματικό Κέντρο, με βάση τη σύμβαση παραχώρησης που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Η κοινοπραξία

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έκταση 1.650 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, που γειτνιάζει με το ακίνητο των 588 στρεμμάτων της ΓΑΙΑΟΣΕ, όπου θα φιλοξενηθεί το Εμπορευματικό Κέντρο, το οποίο θα κατασκευάσει και θα διαχειριστεί για 60 χρόνια η κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair.

Ομως, για να λειτουργήσουν ο Εμπορευματικός Σιδηροδρομικός Σταθμός και ο Σταθμός Διαλογής του ΟΣΕ, για τον οποίο έχουν ήδη δαπανηθεί περί τα 200.000.000 ευρώ κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων, απαιτούνται πρόσθετες εργασίες, με τις κοινοτικές υπηρεσίες να πιέζουν. Ετσι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ο ΟΣΕ ανέλαβε την αποκλειστική διαχείριση και την εμπορική εκμετάλλευση του συγκροτήματος, και θα προχωρήσει -ακόμη και εντός του έτους, σύμφωνα με τους αισιόδοξους- στην προκήρυξη του διαγωνισμού ΣΔΙΤ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ