Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Ουδείς ένοχος για το έγκλημα

Ούτε αυτή τη φορά κατάφερε η ελληνική Δικαιοσύνη να εντοπίσει τους υπευθύνους και να τους αποδώσει τις ποινικές ευθύνες που τους αναλογούν για το σκάνδαλο με τις μετοχές-φούσκες, καθώς με απόφαση-βόμβα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που εκδόθηκε χθες αθωώθηκαν και οι 42 κατηγορούμενοι που κάθονταν στο εδώλιο για την υπόθεση!

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, 13 ολόκληρα χρόνια μετά τις πρώτες ποινικές διώξεις που ασκήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας, κρίθηκε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε η διάπραξη του αδικήματος της απάτης από κανέναν κατηγορούμενο, καθώς από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε ότι η τιμή πώλησης των επίδικων πακέτων των μετοχών επηρέασε την τελική τους τιμή στο ταμπλό του ΧΑΑ τη συγκεκριμένη περίοδο.

Τι κι αν άνθρωποι έχασαν τις οικονομίες μιας ζωής και βρέθηκαν στον δρόμο, ενώ μερικοί έβαλαν ακόμα και τέρμα στη ζωή τους λόγω της απελπισίας; Η Δικαιοσύνη, έπειτα από μία μακρόχρονη διαδικασία, οδηγήθηκε πάλι στο… σημείο μηδέν. Κανείς εκ των 42 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων γνωστοί επιχειρηματίες, χρηματιστές, επενδυτές και άλλοι, που βρέθηκαν στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας σοβαρότατες κατηγορίες, όπως αυτή της απάτης κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της παραβίασης της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και της υπεξαίρεσης συνολικού ύψους 57.000.000 ευρώ (εκείνη την περίοδο το ποσό αυτό αντιστοιχούσε περίπου σε 19 δισ. δραχμές), δεν κρίθηκε ένοχος.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους βρίσκονταν γνωστοί επιχειρηματίες και χρηματιστές, όπως οι Παναγιώτης Πανούσης (μέτοχος της ΑΤΤΙΚΑΤ), Παναγιώτης Κονταλέξης (χρηματιστής), Γεώργιος Μπατατούδης (μέτοχος της Ιντερσάτ), Κωνσταντίνος Στέγγος (μέτοχος της Τεχνικής Ολυμπιακής), Βασίλειος Μανιός (εφοπλιστής), Σπυρίδων Τασόγλου (μέτοχος της Τεχνικής Ολυμπιακής), Δημήτριος Ράνιος (χρηματιστής), Ηλίας Μπογδάνος (χρηματιστής, μέτοχος της Active Επενδυτικής), Παντελής Ελευθέριος Κολάκης (χρηματιστής), Ιωάννης Μούστος (ιδιώτης) και άλλοι.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου πάντως έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία είχε ζητήσει να κριθούν ένοχοι επτά κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ειδικότερα, είχε προτείνει να κριθούν ένοχοι οι Παν. Κονταλέξης, Γεωρ. Μπατατούδης, Παν. Πανούσης, Σπ. Τασόγλου, Κων. Στέγγος, Δ.Ράνιος και Ιωαν. Μούστος.

Στην αγόρευσή της μάλιστα είχε επισημάνει ότι επρόκειτο για «οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού, με εικονικές τιμές και πωλήσεις, αλλά και του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών », τονίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι «δεν έδρασαν ευκαιριακά, αλλά ενήργησαν όλοι κατ΄ επάγγελμα πλήττοντας τα δεδομένα της χρηματιστηριακής αγοράς, διαμόρφωσαν την υποδομή δημιουργώντας έναν ισχυρό μηχανισμό, καθώς διέθεταν και μεγάλη οικονομική επιφάνεια».

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ