Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Ούγγρος πρωθυπουργός: ‘Σφραγίστε τα σύνορα. Δεν θα πυροβολούμε λόγω του φράχτη’

Ο Βίκτορ Ορμπάν δεν θεωρεί ότι θα υπάρχει ανάγκη να πυροβολούνται οι πρόσφυγες που θα προσπαθούν να διασχίσουν τον φράκτη στα ουγγρο-σερβικά σύνορα. Οι δηλώσεις του προκαλούν ξανά σωρεία αντιδράσεων

Η Ουγγαρία δεν σχεδιάζει να πυροβολεί κατά των προσφύγων που προσπαθούν να διασχίσουν τον νέο φράκτη στα ουγγρο-σερβικά σύνορα και είναι ανοικτή σε συνομιλίες για τις ευρωπαϊκές ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων, όταν θα σφαγισθούν τα εξωτερικά σύνορα, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο αυστριακό ραδιοφωνικό δίκτυο ORF ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Ορμπάν επανέλαβε την άποψη ότι πολλοί από τους ανθρώπους που συρρέουν στη χώρα του και προέρχονται από περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, αλλά δεν δικαιούνται ασύλου.

Αναφερόμενος στον ύψους 3,5 μέτρων φράκτη, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώνεται και έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις για την αναβίωση των πιο μισητών συμβόλων του Ψυχρού Πολέμου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε : “Προστατεύουμε την Ευρώπη σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που λένε ότι η διέλευση των συνόρων γίνεται σε προκαθορισμένα σημεία με ελεγχόμενο τρόπο και έπειτα από καταγραφή”.

Όταν ερωτήθηκε εάν οι συνοριοφύλακες έχουν εντολές να πυροβολήσουν, είπε:

“Δεν είναι αναγκαίο διότι θα υπάρχει ο φράκτης που δεν μπορεί να παραβιασθεί. Όποιος παρά ταύτα θέλει να περάσει τον φράκτη πρέπει να συλλαμβάνεται και να ασκείται εναντίον του δίωξη. Η χρήση όπλων δεν θα είναι αναγκαία”.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία και η Αυστρία πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα δεχθούν άλλους πρόσφυγες και μετανάστες και προειδοποίησε ότι εάν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν το κάνουν, πολλά εκατομμύρια ακόμη άνθρωποι θα εισρεύσουν στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη έχει διαιρεθεί ως προς την ιδέα που προωθείται από τη Γερμανία και την Αυστρία για τη θέσπιση συγκεκριμένων ποσοστώσεων ανά χώρα για την εισδοχή προσφύγων και μεταναστών, στην μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στη δεκαετία του ’90. Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Βουδαπέστη θα αποδεχθεί την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, απάντησε:

“Εάν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης δεν αποκλεισθούν, δεν έχει νόημα να μιλούμε για ποσοστώσεις. Όταν σφραγισθούν τα εξωτερικά σύνορα και σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε λύση”.

Πηγή:news247

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ