Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος!» το μήνυμα από Πεντάγωνο στον Σταϊκούρα!

Στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις. Στον αγώνα που έχει ξεκινήσει για να μπορέσει να περικόψει δημόσιες δαπάνες, έτσι ώστε να δημιουργήσει ισοδύναμα και να απαλλάξει τους πολίτες από χαράτσια όπως αυτό της ΔΕΗ, φαίνεται ότι το στράτευμα αποτελεί την πρώτη… στόχευση.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το Σάββατο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και τη στρατιωτική ηγεσία συζήτησαν όλα τα οικονομικά δεδομένα που συνδέονται με τις Ενοπλες Δυνάμεις, είτε είναι οι αμυντικές είτε οι εξοπλιστικές δαπάνες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας», το χαμόγελο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών «έσβησε» γρήγορα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μετά την υποδοχή που του επιφύλαξαν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Και αυτό γιατί πολύ γρήγορα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατάλαβε ότι «το ταμείο είναι -πολύ- μείον».

Οι αριθμοί και τα στοιχεία που του παρουσίασαν δεν άφηναν αμφιβολία: Οι Ενοπλες Δυνάμεις λειτουργούν στο «κόκκινο» με «πατέντες». Δεν ήταν μυστικό. Ακόμη και ο υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Αμυνας Φραγκούλης Φράγκος αποχωρώντας από τη θέση του είπε δημοσίως ότι «χρειαζόμαστε όχι νέους εξοπλισμούς, αλλά καύσιμα και πυρομαχικά», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν εξαντλήσει προ πολλού τις δυνατότητες να συνεχίσουν τις περικοπές. Αλλωστε τα τελευταία τρία χρόνια οι λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν περικοπεί κατά περίπου 40%, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Ετσι, ο κ. Σταϊκούρας όχι μόνο δεν βρήκε «χώρο» για να ζητήσει, αλλά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας του έθεσε και το ζήτημα των στρατιωτικών νοσοκομείων, τα οποία εμφανίζονται να χρωστάνε -αφού βέβαια και σ’ αυτά χρωστάνε- και δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση που είχε γίνει για τα «πολιτικά» νοσοκομεία.

Εξοπλισμοί

Υπενθυμίζεται σχετικά με τις εξοπλιστικές δαπάνες ότι σύμφωνα με την έκθεση που υπέβαλε τον Απρίλιο του 2012 ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος για το έτος 2011 αποτυπώνονται τα χρήματα που διατέθηκαν ανά έτος για την προμήθεια εξοπλισμών τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά για εξοπλιστικά προγράμματα το 2009 δαπανήθηκαν 2.175.000.000 ευρώ (αφορά πληρωμή παλαιότερων προγραμμάτων), το 2010 ξοδεύτηκαν 1.017.000.000 ευρώ (μείωση 50%, καθώς ελαττώθηκαν δραστικά οι αποπληρωμές), το 2011 το ποσό μειώθηκε στα 359.000.000 ευρώ, ενώ για το 2012 οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι μηδενικές!

Σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά των στρατιωτικών και την πιθανότητα νέας μείωσης κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε συζήτηση. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει μετά τις συζητήσεις που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Παναγιωτόπουλος για μια ακόμη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες. Σε συνέντευξή του παραδέχτηκε ότι αυτή είναι η εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας και θα την εξετάσει με πολύ μεγάλη προσοχή.

Βασίλης Θασίτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ