Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Ουρές Κατοχής για το γιορτινό τραπέζι

Οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είναι ζοφερές για εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, που χτυπήθηκαν από την καταιγίδα της οικονομικής κρίσης. Γι’ αυτές το γιορτινό τραπέζι όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει τα γνωστά παραδοσιακά εδέσματα και δεν θα έχει τη λάμψη των ημερών, αλλά και δύσκολα θα στρωθεί, ακόμη και στην απλούστερη εκδοχή του! Οι άποροι συμπολίτες μας περιμένουν πλέον μόνο τις προσφορές της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των διάφορων οργανώσεων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για τη διατροφή τους. Και πάλι καλά που υπάρχουν αυτές οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, γιατί αλλιώς στην Ελλάδα του 2011 θα επέστρεφε, από τη γερμανική κατοχή, ο εφιάλτης της πείνας για μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες.

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη διανομή ορισμένων βασικών τροφίμων -ζυμαρικά, τυρί και ρύζι- από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε φορείς της Μαγνησίας και των Σποράδων, οι οποίοι με τη σειρά τους τα διαθέτουν δωρεάν στους απόρους, που βρίσκονται στους καταλόγους τους. Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, ΟΤΑ, σύλλογοι ατόμων με ειδικές ανάγκες και η Ενωση Πολυτέκνων, που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, προβλέπεται να δώσουν τρόφιμα σε συνολικά 4.300 αναξιοπαθούντες, για την κάλυψη βασικών διατροφικών αναγκών τους αυτό το διάστημα. Τα τρόφιμα προσφέρθηκαν από τοπικές εταιρίες, σε ένδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προσφοράς, αναφέρουμε ότι διατίθενται στους παραπάνω απόρους: 4.296 κιλά γραβιέρα Κρήτης, 46.478 κιλά μακρύσπερμο ρύζι και 65.870 κιλά ζυμαρικά.

Οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στη διάθεση των τροφίμων με αναλυτικές ονομαστικές καταστάσεις ως εξής:

Στους σιτιζόμενους 9 κιλά ανά άτομο.

Στους απόρους 15 κιλά ανά άτομο.

Στις οικογένειες, ανάλογα με τα μέλη τους, από ελάχιστο 15 κιλά έως μέγιστο 78 κιλά για οικογένεια με 17 μέλη.

Από την πλευρά, του ο αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας δηλώνει για το πρόγραμμα: «Σε μια εποχή δύσκολη, οφείλουμε να αναζητούμε τρόπους ανακούφισης των συμπολιτών μας και να σταθούμε με αλληλεγγύη κοντά σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Σχέδιο κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τον Γεωπονικό Σύλλογο

Τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο καταθέτει ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας. Στο κείμενο που υπογράφεται από τον πρόεδρο του συλλόγου Κωνσταντίνο Λάμπρο και τον γενικό γραμματέα Αθανάσιο Μπίτη τονίζεται ότι «συχνά, και σε συνάρτηση με την ταχύτητα των ανέμων, τη θερμοκρασία και την υγρασία, παρατηρείται έξαρση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων pm 2,5 και pm 10, που είναι επικίνδυνα για την υγεία των πολιτών». Επιπλέον, γίνεται αναφορά σε επιστημονική εργασία του Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, με αφορμή την παρατήρηση αυξημένων εισαγωγών ορισμένες ημέρες του έτους, κατά τις οποίες επικρατούσαν ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες ή η ατμόσφαιρα παρουσίαζε έντονη ρύπανση.

Οσον αφορά τις ενδιαφέρουσες προτάσεις του Γεωπονικού Συλλόγου για την καταπολέμηση του ανησυχητικού φαινομένου, σταχυολογούμε τις ακόλουθες:

-Μείωση του συντελεστή κάλυψης ανά πολεοδομικό τετράγωνο και συγκέντρωση της δόμησης στο κέντρο του τετραγώνου.

-Υποχρεωτικοί χώροι στάθμευσης για τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ και εμπορικά κέντρα, αλλιώς σταδιακή υποχρεωτική απομάκρυνσή τους από τον κεντρικό ιστό της πόλης.

– Αύξηση του συντελεστή πρασίνου στο πολεοδομικό συγκρότημα.

– Συντεταγμένη ορθολογική επέκταση της πόλης σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

– Δημιουργία αστικών και περιαστικών χώρων πρασίνου.

– Συγκροτημένο σύστημα ελέγχων για τη βέλτιστη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης των οικιών, των αυτοκινήτων για τα καυσαέρια, με εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στις βιομηχανίες.

– Διαχείριση κυκλοφοριακού φόρτου με δημιουργία κυκλικών κόμβων, έτσι ώστε η κίνηση να είναι συνεχής και ομαλή σε συγκεκριμένες κεντρικές αρτηρίες, όπου συχνά παρατηρείται εμπλοκή της κυκλοφορίας.

– Εγκατάσταση εύχρηστων πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων στην πόλη και λειτουργική τροποποίηση των ήδη υπαρχόντων με ανάμεικτες συστοιχίες δέντρων – θάμνων στη θέση των τσιμεντένιων οχυρωματικών έργων.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ