Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Ουρές στην Παναγιά Γερόντισσα

«Μόλις προσκύνησα, κάτι σκίρτησε μέσα μου. Αισθάνθηκα ένα άγγιγμα, μια ζεστασιά στην ψυχή μου, μια ανάταση» λέει μια ηλικιωμένη κυρία, που μόλις προσκύνησε το αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Γερόντισσας στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.


Από την προηγούμενη Πέμπτη που βρίσκεται η εικόνα στον ναό χιλιάδες πιστοί σπεύδουν καθημερινά με βαθιά κατάνυξη και πίστη στην Παναγιά να προσκυνήσουν την ολόσωμη εικόνα, ζητώντας ένα θαύμα για τα προβλήματά τους.

Το πρώτο θαύμα της εικόνας, η οποία βρίσκεται στη Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Ορους, αναφέρεται στους χρόνους της βασιλείας του Αλέξιου Α’ Κομνηνού, όταν αυτός άρχισε να χτίζει το αρχικό μονύδριο 500 μέτρα μακριά από τα σημερινά κτίρια της μονής, πάνω σε ένα ύψωμα.

Τότε, ενώ οι εργάτες έχτιζαν κανονικά, το βράδυ η εικόνα της Παναγίας και τα εργαλεία των οικοδόμων έφευγαν αοράτως και, όταν το πρωί τα αναζητούσαν, τα έβρισκαν στο σημείο όπου είναι σήμερα χτισμένη η Μονή. Αφού αυτό έγινε πολλές φορές, τελικά κατάλαβαν ότι ήταν θέλημα της Παναγίας το Μοναστήρι να χτιστεί στον τόπο που η ίδια είχε επιλέξει. Ετσι, λοιπόν, οικοδομήθηκε ο αρχικός πυρήνας της Μονής.

Την προσωνυμία Γερόντισσα την απέκτησε η εικόνα αργότερα. Στη μονή ζούσε ένας πολύ ενάρετος, ετοιμοθάνατος λόγω ασθένειας, ηγούμενος, στον οποίο ο Θεός είχε αποκαλύψει ότι πλησιάζει η ώρα που θα πεθάνει. Ο γέροντας θέλησε να κοινωνήσει τα Αχραντα και Ζωοποιά Μυστήρια και γι’ αυτό παρακάλεσε τον ιερομόναχο εφήμερο, που ιερουργούσε την ημέρα εκείνη, να συντομεύσει τη θεία λειτουργία.

Ομως ο ιερομόναχος δεν υπάκουσε αμέσως στην επιθυμία του ηγουμένου και συνέχισε να λειτουργεί αργά, με αποτέλεσμα να επέμβει η ίδια η Παναγία. Ξαφνικά ακούστηκε από την εικόνα η φωνή Της, που τον διέταξε με αυστηρότητα να ολοκληρώσει σύντομα τη θεία λειτουργία, ώστε να προλάβει να μεταλάβει ο γέροντας. Ετσι κι έγινε. Μόλις κοινώνησε ο γέροντας, εκοιμήθη και από τότε έδωσαν στην εικόνα Της την προσωνυμία Γερόντισσα, λόγω της στενής σχέσης Της με τον γέροντα.

Αριστείδης Μάτιος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ