Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Π. Ναυτικό: 70.000 € το περιπολικό

Στο σφυρί βγαίνουν δύο σκάφη τύπου «Παναγόπουλος», ενώ υπάρχει φημολογία ότι τη σκυτάλη θα πάρουν και φρεγάτες!

Η εκποίηση στο Πολεμικό Ναυτικό εν όψει του τρίτου Μνημονίου φαίνεται ότι ξεκινάει από τα μικρά σκάφη, για να φτάσει αργότερα στα μεγάλα. Συγκεκριμένα, βγαίνουν στο σφυρί τα δύο περιπολικά σκάφη «Παναγόπουλος», που έγραψαν ιστορία στις ελληνικές θάλασσες ως σκαρί πατέντας made in Greece, με βασικό πλεονέκτημα τη μεγάλη ταχύτητα που μπορούσαν να αναπτύξουν. Σε συνδυασμό με τα όπλα που έφεραν, η συνδρομή τους στον στόλο ήταν μεγάλη για δεκαετίες.

Τα δύο περιπολικά σκάφη «Παναγόπουλος ΙΙ» και «Παναγόπουλος ΙΙΚ» εκποιούνται με τιμή εκκίνησης μόλις τα 70.000 ευρώ. Οι προσφορές των ενδιαφερομένων θα πρέπει να υποβληθούν έως την 31η Αυγούστου στην αρμόδια υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον, κι αυτό γιατί μπορεί να πρόκειται για σκάφη που ναυπηγήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’70 στον Σκαραμαγκά, βάσει του σχεδιασμού του έφεδρου ανθυποπλοίαρχου και μηχανολόγου Ευγένιου Παναγόπουλου, ο οποίος κάλυψε και το κόστος κατασκευής τους, και να έχουν «φάει» τα ψωμιά τους, αλλά με κόστος της τάξεως των 20.000-30.000 ευρώ θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν και να πλεύσουν και πάλι, με ιδιώτες αυτή τη φορά στο τιμόνι τους. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, δηλαδή να πουληθούν προς αξιοποίησή τους, θα εκποιηθούν για scrap.

Παροπλισμένα

Οπως είναι γνωστό, τα «Παναγοπουλάκια» τα τελευταία χρόνια είναι παροπλισμένα, καθώς θεωρήθηκε ότι είναι πλέον ξεπερασμένα και αδύναμα να συνδράμουν στο σύγχρονο πεδίο των επιχειρήσεων. Ωστόσο υπηρέτησαν με πολύ μεγάλη επιτυχία τον στόλο και είχαν συμμετάσχει και στην επιχείρηση των Ιμίων, έχοντας μάλιστα ενταχθεί και σε ειδική αποστολή, η οποία τελικώς δεν εκτελέστηκε. Η εκποίηση των δύο περιπολικών σκαφών έρχεται εν μέσω πληροφοριών για πώληση μεγαλύτερων πλοίων από το Πολεμικό Ναυτικό, όπως φρεγάτες, προκειμένου ο κλάδος να καλύψει άλλες ανάγκες του, πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ