Τρίτη, 20 Απρ 2021

Παγίδα μέσω ΔΕΗ για το επίδομα ενοικίου. Χαράτσι πάνω απο 130 €

Ταλαιπωρία και έξοδα για τους δικαιούχους θα φέρουν πολλά από τα κριτήρια της ενίσχυσηςΡεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Παγίδες» και εμπόδια βρίσκονται κρυμμένα στα «ψιλά γράμματα» της υπουργικής απόφασης για το επίδομα ενοικίου. Πολλά από τα κριτήρια χορήγησης της ενίσχυσης είναι σίγουρο ότι θα φέρουν ταλαιπωρία και έξοδα στους δικαιούχους!

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο ότι οι δικαιούχοι αφενός πρέπει να έχουν ενεργό ηλεκτρονικό μισθωτήριο του ακινήτου που ενοικιάζουν και αφετέρου ο λογαριασμός παροχής ρεύματος θα πρέπει να είναι στο όνομά τους. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση:

•Για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτούνται η δήλωση και η αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτήριου συμβολαίου. Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος. Αν δηλαδή το ηλεκτρονικό μισθωτήριο έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει μέσα στη δωδεκάμηνη περίοδο επιδότησης του ενοικίου, ο δικαιούχους δεν μπορεί να το διεκδικήσει. Θα πρέπει δηλαδή να ανοίξει συζήτηση με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου για την ανανέωση της μίσθωσης, όπου και πιθανώς θα τεθεί και θέμα αύξησης του ενοικίου.

•Εως 31/12/2019 πρέπει η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφερθεί στο όνομα του αιτούντος ή μέλους του νοικοκυριού. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι για να ξεκινήσει μία παροχή ρεύματος η ΔΕΗ ζητά εγγύηση 130 ευρώ, συν πιστοποιητικό καταλληλότητας. Μαζί με την αμοιβή του ηλεκτρολόγου ο λογαριασμός μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ευρώ!

•Το επίδομα δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

•Το επίδομα ανακαλείται σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα ή περισσότερα μέλη νοικοκυριού συμμετέχουν σε παραπάνω από μία αιτήσεις.

•Ο δικαιούχος του επιδόματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά ή κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό. Τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού πρέπει, επίσης, να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.

Η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Τα ποσά του επιδόματος κυμαίνονται από 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια κλιμακώνονται από 7.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό έως και τα 21.000 ευρώ.

Τα κριτήρια της ακίνητης περιουσίας κυμαίνονται από 120.000 έως 180.000 ευρώ, ενώ και για την κινητή περιουσία προβλέπονται κλιμακωτά όρια από 7.000 έως 21.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ