Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Παγίδες για μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι

Φόβοι ότι οι εργοδότες θα μετακυλίσουν τώρα το κόστος των εισφορών (που βαραίνουν τους ιδίους) στους εργαζομένους

Της
Αγγελικής Μαρίνου

O ρατός είναι ο κίνδυνος όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών να πληρώσουν όχι μόνο το μερίδιο της ασφαλιστικής εισφοράς που τους αναλογεί, αλλά και το τμήμα των εισφορών που βαραίνουν τον εργοδότη.
Οι εργοδότες είναι πολύ πιθανό να επικαλεστούν το αυξημένο κόστος εργασίας και την αρχική συμφωνία που έγινε για τον μεικτό μισθό του εργαζομένου. Αν γίνει αυτό, τότε το σύνολο της ασφαλιστικής εισφοράς μπορεί να περικοπεί από τις καθαρές αποδοχές του εργαζομένου.

Μέχρι σήμερα, το μόνο που είναι γνωστό για τους μισθωτούς οι οποίοι έχουν και δελτία παροχής υπηρεσιών για μια δεύτερη απασχόληση σε μέχρι δύο εργοδότες είναι ότι η εισφορά επιμερίζεται και επιβαρύνει κατά 6,67% τον εργαζόμενο και κατά 13,37% τον εργοδότη.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν εργατολόγοι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα καταστρατήγησης του νόμου Κατρούγκαλου και μετακύλισης του κόστους των εργοδοτικών εισφορών σε όσους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι στο τέλος μπορεί να χάσουν πάνω από το 20% περίπου των εσόδων τους.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Κι αυτό διότι θα κληθούν να καταβάλουν την εργοδοτική εισφορά του 13,33% επί των αποδοχών τους, συν 4,55% για την ασθένεια, συν 3,5% για την επικουρική ασφάλιση (όπου υπάρχει).
Καταλυτικό ρόλο στην εφαρμογή του νόμου για τα μπλοκάκια θα διαδραματίσει η λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα δηλώνονται υποχρεωτικά οι νέες συμβάσεις εργασίας που υπογράφονται, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο πότε το μπλοκάκι αφορά μισθωτή εργασία και αντιμετωπίζεται ανάλογα και πότε συνιστά ελεύθερο επάγγελμα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, εκείνοι που αμείβονται μόνο με μπλοκάκι (ανεξαρτήτως του πλήθους των εργοδοτών τους), αλλά δεν δήλωσαν κανένα εισόδημα κατά το προηγούμενο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος (το 2015), θα καταβάλουν την ελάχιστη μηνιαία εισφορά για τον κλάδο κύριας σύνταξης (20%), έχοντας ως βάση υπολογισμού τον βασικό μισθό άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ/μήνα). Αρα, θα καταβάλουν 586 ευρώ Χ 20% = 117 ευρώ/μήνα. Την ίδια εισφορά θα καταβάλουν και όσοι έχουν ανενεργό μπλοκάκι.
Αντίθετα, όσοι εργάζονται ως μισθωτοί και έχουν παράλληλα μπλοκάκι, αλλά δεν έχουν δηλώσει κανένα εισόδημα από τη δεύτερη απασχόληση, τότε δεν θα καταβάλουν καμία εισφορά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ