20|09|2020

«Παγίδες» και άγρια χαράτσια στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για όσους φορολογουμένους κατέχουν μικρής και μεσαίας αξίας μονοκατοικίες και οικόπεδα σε περιοχές εντός σχεδίου, για όσους κατέχουν αυθαίρετα κτίσματα, αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, κατοικίες και λοιπά κτίσματα που είναι κενά και δεν ηλεκτροδοτούνται, αναμένεται να προκύψουν το επόμενο έτος με την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Στο τελικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, ο κύριος φόρος στα κτίρια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ., στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος ξεκινά από το 1 ευρώ/στρέμμα (και 2 ευρώ/στρέμμα για τα καλλιεργούμενα), με ειδική προσαύξηση για τα αρδευόμενα στα 2,2 ευρώ/στρέμμα.

Εστησαν δόκανο

Το νέο χαράτσι (όπως ψηφίστηκε) κρύβει πολλές παγίδες, που φωτογραφίζει σήμερα η «δημοκρατία». Οι παγίδες αυτές στήθηκαν για να «πιάσει» η Εφορία:

1) Οσους φορολογουμένους κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας αξίας σε αστικές περιοχές και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, οι οποίοι θα πληρώνουν με το νέο σύστημα περισσότερο φόρο.
2) Τα οικόπεδα, τα οποία θα φορολογούνται πλέον εις διπλούν, με τον κύριο και με τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον σήμερα σύστημα επιβαρύνονται μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
3) Τα αγροτεμάχια, τα οποία θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, ενώ έως σήμερα φοροαπαλλάσσονταν.
4) Τους έχοντες ακίνητη περιουσία μεσαίας αξίας, λίγο μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ, αποτελούμενη από μονοκατοικίες και οικόπεδα, οι οποίοι θα πληρώσουν επίσης σημαντικά αυξημένους φόρους.
5) Οσους κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα (γιαπιά, ξενοίκιαστα κενά κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης), τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά!

Ειδικότερα, με το νέο χαράτσι θα πληρώνουν περισσότερα:

Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας ή μεγάλης αξίας σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης, καθώς και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων. Σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες. Το νέο καθεστώς φορολόγησης προβλέπει μεν μειωμένο κατά 4,4%-21,6% ενιαίο φόρο για τα κτίσματα των μονοκατοικιών, αλλά ταυτόχρονα επιβάλλει φόρο και στα αδόμητα τμήματα των οικοπέδων στα οποία βρίσκονται οι μονοκατοικίες, καθώς επίσης και στα αγροτεμάχια, τα οποία με το ισχύον σήμερα σύστημα φοροαπαλλάσσονται. Μάλιστα, με το νέο φορολογικό καθεστώς, εάν έχει ανεγερθεί μονοκατοικία μέσα σε αγροτεμάχιο προβλέπεται πενταπλασιασμός του φόρου επί του αγροτεμαχίου.

Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα στις περιπτώσεις όπου τα αγροτεμάχια είναι εκτάσεις αρδευόμενες με μονοετείς καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτηρά κ.λπ.). Στις περιπτώσεις αυτές ο φόρος θα υπερδιπλασιάζεται, καθώς θα προσαυξάνεται με την εφαρμογή συντελεστή 2 για τη μονοετή καλλιέργεια και συντελεστή άρδευσης 1,1.

Οι έχοντες ακίνητη περιουσία αξίας πολύ μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ, αποτελούμενη από κτίσματα, αδόμητα οικόπεδα και καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, θα πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους.

Οι επιβαρύνσεις στα κτίσματα μειώνονται μεν κατά 4,4%-21,6%, ωστόσο:

– τα οικόπεδα θα φορολογούνται πλέον εις διπλούν, και με τον κύριο και με τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον σήμερα σύστημα επιβαρύνονται μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας,
– τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, ενώ έως σήμερα φοροαπαλλάσσονταν. Ειδικά δε οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα έχουν υπερδιπλάσια φορολογική επιβάρυνση από τις υπόλοιπες.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έτοιμοι για εθνικές παραχωρήσεις!

Ανησυχία από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί προς συζήτηση το εύρος της επήρειας των νησιών μας Ζωηρή ανησυχία προκαλούν οι χθεσινές...

Κυριάκος Βελόπουλος: Δεν ντρέπεστε για τη δήλωση του Ζάεφ;

Επιτέθηκε κατά μέτωπο στην κυβέρνηση για τη στροφή 180 μοιρών, επικαλούμενος το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» Στη Βουλή έφτασε το χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας»...

Ευρωβουλή: Καλεί την Άγκυρα να βάλει άμεσα «φρένο» στις προκλήσεις

Στο ψήφισμα που πέρασε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «την πλήρη...

Ο Γερμανός πρέσβης ομολογεί οτι χαϊδεύουν την Τουρκία

Μίλησε για την καλή σχέση τους, ενώ δεν του άρεσε η κριτική. Την ίδια ώρα ο... Φον Δημητράκης Καιρίδης έσπευσε να εκθειάσει το Βερολίνο Ζητώντας...

Νέα επίθεση από τη γνωστή ιστοσελίδα antinews του συστήματος Σαμαρά, με την προτροπή: «Ξεκαβαλήστε»!

Νέα σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε και χθες το σύστημα Σαμαρά. «Προς Μαξίμου: Ξεκαβαλήστε το καλάμι!» είναι ο τίτλος...