Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Παγκόσμια διάκριση του ΑΠΘ με εφαρμογή κατά του Πάρκινσον!

Νέα παγκόσμια διάκριση του ΑΠΘ με την εφαρμογή Prognosis, που δημιούργησαν φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου και έριξαν στη μάχη για την αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον.
Η ελληνική ομάδα, που αποτελείται από τους φοιτητές Δέσποινα Ευθυμιάδου, Δημήτρη Ιακωβάκη, Κωνσταντίνο Μαυροδή και Βασιλική Μπίκια, με επικεφαλής τον καθηγητή Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, περιλαμβάνεται μεταξύ των 12 καλύτερων ομάδων φοιτητικής καινοτομίας στον κόσμο και την επόμενη εβδομάδα θα διεκδικήσει ένα από τα τρία βραβεία του διεθνούς διαγωνισμού Imagine Cup της Microsoft.

300.000 συμμετοχές

Το Imagine Cup είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φοιτητικής καινοτομίας, με πάνω από 300.000 συμμετοχές από όλο τον κόσμο για το 2015. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει την ευρηματικότητα των φοιτητών μέσω τεχνολογικών λύσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη.

Η ελληνική αποστολή θα συμμετάσχει με την Prognosis. Πρόκειται για μια καινοτόμο εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, που συνδυάζεται με ένα περικάρπιο δραστηριότητας (Microsoft Band) και διατίθεται δωρεάν στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Μόλις εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνο, καταγράφει διάφορα δεδομένα, όπως η αλλαγή στη φωνή, η ύπαρξη τρόμου, η αλλαγή στον τρόπο γραφής μηνυμάτων, στον τρόπο βαδίσματος και στην ποιότητα ύπνου, χαρακτηριστικά δηλαδή που μπορεί να υποδείξουν ή να συνδεθούν με συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον.

Τα δεδομένα που συλλέγονται είναι ανώνυμα και στέλνονται σε μια βάση δεδομένων που δημιούργησε η ομάδα με σκοπό την ανάλυσή τους, ώστε να είναι δυνατό να προκύψουν δείκτες έγκαιρης διάγνωσης για τους υγιείς χρήστες με ιστορικό και ταυτόχρονα να εμπλουτιστούν τα μοντέλα ανάλυσης.

Η Prognosis μπορεί ακόμη να υποβοηθά με αυτοματοποιημένο τρόπο εξωτερικής ρυθμικής διέγερσης τους διαγνωσμένους ασθενείς, ενώ μέσω ηχητικών διεγέρσεων (binaural beats) βοηθά τους ασθενείς στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου τους.
Ο διαγωνισμός Imagine Cup θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 31 Ιουλίου στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ