Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Παγώνουν το επίδομα αναπηρίας

Χωρίς επίδομα θα μείνουν έως και τις 15 Ιουνίου οι δικαιούχοι, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο έλεγχος όλων των αναπήρων που έχουν καταγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Προνοιακών Επιδομάτων.

Το πρόβλημα επισήμανε η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η οποία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι αν δεν καταβληθούν άμεσα τα επιδόματα χιλιάδες πραγματικά δικαιούχοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Ενδεικτικό της μεγάλης καθυστέρησης που υπάρχει είναι το γεγονός ότι τα επιδόματα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2012 δόθηκαν στις 15 Απριλίου, ενώ τα επιδόματα των επόμενων μηνών έπρεπε να καταβληθούν στις 15 Μαΐου.

Οπως σημειώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Μπαλασόπουλος, «η καταβολή των επιδομάτων Μαρτίου – Απριλίου θα γίνει στις 15 Ιουνίου. Είναι θέμα πληρωμής των κονδυλίων από το υπουργείο Οικονομικών, όλα τα επιδόματα δίνονται μετά το πέρας ενός μήνα» σημειώνει ο κ. Μπαλασόπουλος.

Ωστόσο εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας αλλά και της ακυβερνησίας της χώρας είναι άγνωστο τελικά εάν θα δοθούν τα χρήματα των επιδομάτων στις προγραμματισμένες ημερομηνίες.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους, η εμπλοκή ξεκινά από το γεγονός ότι ανετέθη σε ιδιωτική εταιρία το «ξεκαθάρισμα» από τους καταλόγους των πραγματικά δικαιούχων από τους αναπήρους-«μαϊμού».

Η δουλειά αυτή, όμως, δεν είναι εύκολη. Η εταιρία, με βάση και τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με το υπουργείο Υγείας, χρειάζεται πέντε μήνες για να ολοκληρώσει τις όποιες ενέργειες, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για συνέχιση των καθυστερήσεων. Να σημειωθεί ότι πλέον στους καταλόγους των αναπήρων είναι εγγεγραμμένοι 203.000 δικαιούχοι μετά την αφαίρεση των 40.000 που δεν πήγαν να απογραφούν.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ