Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Παιδεία και καθηγητές θύματα τού Μνημονίου

Στα χαρακώματα βρίσκονται οι διδάσκοντες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξαιτίας της συρρίκνωσης των μισθών τους αλλά και της επικείμενης αξιολόγησης που θα κληθούν να «περάσουν» και η οποία προωθείται αυτό το διάστημα με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Οπως επισημαίνουν σε υπόμνημά τους, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας «έχουν κηρύξει πόλεμο στους εκπαιδευτικούς» και προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Οπως φαίνεται, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) είναι η αποτύπωση των περικοπών που έχουν υποστεί τα εισοδήματά τους από το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ).

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε, οι αμοιβές των Ελλήνων εκπαιδευτικών ισοδυναμούν με το 50% των αμοιβών που λαμβάνουν κατά μέσο όρο οι συνάδελφοί τους στην Ευρώπη. Την τελευταία τριετία, οι νεοδιόριστοι καθηγητές έχουν χάσει σχεδόν 7.000 ευρώ από το ετήσιο εισόδημά τους, ενώ οι έγγαμοι διδάσκοντες με 33 χρόνια προϋπηρεσίας είδαν τις ετήσιες αποδοχές τους να μειώνονται κατά 4.740 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεοδιόριστοι, οι οποίοι είναι και οι πιο αδικημένοι, βρέθηκαν ζημιωμένοι κατά 45% στις ετήσιες αμοιβές τους, ενώ βαριά πλήττονται και όσοι καθηγητές αποχώρησαν με σύνταξη, αφού το εφάπαξ που έλαβαν ήταν κουτσουρεμένο κατά 38%.

Την ίδια ώρα, αρνητικά είναι τα αποτελέσματα του Μνημονίου και στη λειτουργία των σχολείων, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και οι μαθητές. Ειδικότερα, η μείωση του αριθμού των μόνιμων εκπαιδευτικών κατά 12% και των αναπληρωτών κατά 87% έχει προκαλέσει τεράστια διδακτικά κενά. Ομως κόκκινο πανί για την Ομοσπονδία είναι και ο θεσμός της αξιολόγησης, τα αποτελέσματα του οποίου -όπως καταγγέλλουν- «συνδέονται με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών και με τις απολύσεις καθηγητών». Ριζικά αντίθετη εμφανίζεται η ΟΛΜΕ και όσον αφορά την αξιολόγηση των σχολείων, προβλέποντας: «Θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση και την υποβάθμισή τους, και τελικά στο κλείσιμο αρκετών από αυτά».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ