Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

«Πακέτο» για τρεις χώρες

Οι τρεις χώρες των μνημονίων είναι αυτές που απορρόφησαν και το 2013 το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που χορήγησε συνολικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, τις χώρες της Ευρώπης δηλαδή οι οποίες τελούν υπό προγράμματα διεθνούς χρηματοπιστωτικής στήριξης. Αυτό επισημαίνει έκθεση του οργανισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται στη δραστηριότητα του ΔΝΤ κατά το οικονομικό έτος 2013 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ιρλανδία, η «καλή μαθήτρια» των πιστωτών που προσδοκούσε να απαγκιστρωθεί από το μνημόνιο βγαίνοντας στις αγορές, έλαβε το μεγαλύτερο ποσό, 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια. Ακολουθούν η Πορτογαλία με 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα με 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το σχέδιο βοήθειας που χορηγήθηκε στην Κύπρο, την τέταρτη χώρα της ευρωζώνης που τέθηκε σε πρόγραμμα διεθνούς χρηματοπιστωτικής βοήθειας, δεν συνυπολογίζεται στην έκθεση αυτή, καθώς εγκρίθηκε τον Μάιο.

Συνολικά το ΔΝΤ χορήγησε το 2013 έντοκα δάνεια ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, στα οποία προστίθενται δάνεια υπό ειδικό καθεστώς, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, που χορήγησε σε φτωχές χώρες. Αυτό είναι απολύτως ειρωνικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι έως και την περασμένη δεκαετία τα δάνεια του ΔΝΤ προορίζονταν κυρίως στις υπό ανάπτυξη χώρες. Ενδιαφέρον προκαλούν επίσης οι διευκρινίσεις που δίνει η έκθεση για ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί πολύ, τις ετήσιες αποδοχές της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μισθός της Λαγκάρντ αναπροσαρμόστηκε βάσει του πληθωρισμού και ανέρχεται πλέον ετησίως σε 476.360 δολάρια (περίπου 352.026 ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύει στο παρελθόν η γαλλική «Le Monde», επικαλούμενη στοιχεία της ιστοσελίδας toutsurlesimpots.com, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει ενταχθεί σε ειδικό φορολογικό καθεστώς και όλα της τα έσοδα από το ΔΝΤ είναι αφορολόγητα, κάτι που ορίζεται από τα άρθρα 34 και 38 της Συνθήκης της Βιένης, που υπογράφηκε το 1961 και την απαλλάσσει απ’ όλα τα τέλη και τους φόρους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ