Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Πάλι ρεκόρ ανεργίας τον Σεπτέμβριο

Νέα αύξηση κατέγραψε η ανεργία στην Ελλάδα, φτάνοντας τον Σεπτέμβριο το 27,4%, από 27,3% που ήταν τον Αύγουστο και 26% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2012. Τα ίδια δείχνουν μια «θεαματική» και προσωρινή μείωση του ποσοστού ανεργίας των νέων, η οποία περιορίστηκε από 60,6% τον Αύγουστο στο 51,9% τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της δράσης προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, που διαρκούν για τέσσερις έως πέντε μήνες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), ο αριθμός των ανέργων στη χώρα έφτασε το 1.376.453 άτομα, αυξημένος κατά 77.161 άτομα σε σχέση με πριν από ένα έτος και κατά 14.023 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013.

Το ποσοστό της ανεργίας των νέων (15-24 ετών) έπεσε στο 51,9%, μειωμένο τόσο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (60,6%) όσο και σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012 (56,7%). Ο λόγος της μείωσης του ποσοστού είναι ότι εντός καλοκαιριού τέθηκε σε λειτουργία το πρόγραμμα απασχόλησης στον τουρισμό που καλύφθηκε σε μεγάλο ποσοστό από νέους σε ηλικία, ανέργους. Σε όλες όμως τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες, παρατηρήθηκε αύξηση της ανεργίας. Είναι τόσο μεγάλη η αύξηση της ανεργίας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που σε σχέση με το 2009 έχουν προστεθεί άλλα 888.604 άτομα.

Σε επίπεδο περιφερειών η υψηλότερη ανεργία καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο στη Μακεδονία – Θράκη με 30,4%, ενώ ακολουθούν με 30% η Ηπειρος – Δυτική Μακεδονία και με 27,9% η Αττική. Τα ποσοστά αυτά αποτυπώνουν το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνεργοι συσσωρεύονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας. Στο 26,3% βρίσκεται η ανεργία στην περιφέρεια της Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ενώ η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά έχουν 25,6% ανεργία. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Κρήτη με 25% και με 21,5% στην περιφέρεια του Αιγαίου.

Στο επίπεδο των απασχολουμένων, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατέγραψε ότι τον Σεπτέμβριο έφτασαν τα 3.639.429 άτομα, λιγότεροι κατά 54.128 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός έφτασε τα 3.327.859 άτομα.  Ανά φύλο, η ανεργία είναι αισθητά υψηλότερη στις γυναίκες, καθώς έφτασε το 31,4% στις γυναίκες, ενώ στο 24,5% υπολογίζεται η ανεργία στους άνδρες.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπογράμμισε σχετικά με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ότι η εποχή που πραγματοποιείται ο δειγματοληπτικός έλεγχος επηρεάζεται από έντονες εποχικές διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι στην Ελλάδα αυξάνεται η απασχόληση λόγω του τουρισμού. Το γεγονός ότι η ανεργία, έστω και οριακά, συνέχισε να παρουσιάζει αύξηση είναι ένδειξη ότι ούτε οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό κατάφεραν να ανακόψουν την ανοδική της πορεία. Ετσι εξηγείται το ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν κάνει λόγο για σημαντική μεταβολή στην τάση των μεγεθών απασχόλησης και ανεργίας, καθώς δεν υπάρχει ακόμα «ικανό πλήθος μηνιαίων εκτιμήσεων». Αντίθετα, περιορίζεται στο να αναφέρει ότι παρατηρείται «σχετική σταθερότητα».

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ