Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Πάλι στα «θρανία» λόγω των κρίσεων

Εως τις 20 Νοεμβρίου θα βρίσκεται σε διαβούλευση η πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, από την οποία θα εξαρτάται η επαγγελματική και μισθολογική τους εξέλιξη. Βάσει του πολυσέλιδου πορίσματος που κατατέθηκε στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, αναμένεται να συνταχθεί και το τελικό κείμενο του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Αυτό που προτείνουν τα μέλη της επιτροπής είναι να κρίνεται ο εκπαιδευτικός από τον διευθυντή του σχολείου και τον σχολικό σύμβουλο και, αναλόγως με την επίδοσή του, να εξελίσσεται. Οσον αφορά το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, δεν συνδέεται με απολύσεις, γεγονός για το οποίο είχε δεσμευθεί και ο υπουργός Παιδείας.

Ειδικότερα, δάσκαλοι και καθηγητές που θα χαρακτηρίζονται «ελλιπείς» σε κάποιο πεδίο θα καλούνται να καθίσουν και πάλι στα «θρανία», για να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά προγράμματα, και αμέσως μετά θα περνάνε και πάλι από αξιολόγηση. Οσοι κρίνονται «επαρκείς» θα μπορούν να ανελιχθούν στην εκπαιδευτική βαθμίδα, ενώ το έργο των διδασκόντων που αξιολογείται ως «πολύ καλό» ή «εξαιρετικό» θα τους ανοίγει τις πόρτες για να διεκδικήσουν μια θέση ως στελέχη της εκπαίδευσης (διευθυντές σχολείων, σχολικοί σύμβουλοι).

Σύμφωνα με το πόρισμα, κάθε εκπαιδευτικός θα κρίνεται σε δύο επίπεδα: Σε υπηρεσιακό από τον διευθυντή του σχολείου και σε παιδαγωγικό από τον σχολικό σύμβουλο. Ομως, και στις δυο περιπτώσεις η γραφειοκρατία είναι ορατή, αφού το αποτέλεσμα θα προκύπτει από την εξέταση του ατομικού φακέλου κάθε διδάσκοντα, την έκθεση αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και την έκθεση του διευθυντή ή του σχολικού συμβούλου.

Ως προς το διαδικαστικό κομμάτι, η αξιολόγηση χωρίζεται σε ετήσια, που πραγματοποιείται από τον διευθυντή του σχολείου, και περιοδική, η οποία συνδέεται με την επαγγελματική του εξέλιξη. Υπάρχει και η έκτακτη αξιολόγηση, η οποία διεξάγεται από τον σχολικό σύμβουλο μόνο αν ζητηθεί είτε από τον εκπαιδευτικό που επιθυμεί να προαχθεί σε υψηλότερη βαθμίδα είτε από την υπηρεσία εφόσον υπάρχουν καταγγελίες για τον διδάσκοντα.

Η επιτροπή διακρίνει σε πέντε πεδία το εκπαιδευτικό έργο και κάθε δάσκαλος ή καθηγητής θα κρίνεται βάσει των επιδόσεων του στο καθένα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σημειώσει καλές επιδόσεις σε κάθε ενότητα ξεχωριστά, αλλιώς, αν μείνει «μετεξεταστέος» έστω και σε μία θα κληθεί να περάσει από σεμινάρια. Ποιες είναι οι επίμαχες ενότητες; Εκπαιδευτικό περιβάλλον (διαπροσωπικές σχέσεις, παιδαγωγικό κλίμα), προγραμματισμός και προετοιμασία της διδασκαλίας, διεξαγωγή και αξιολόγηση της διδασκαλίας, υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια και τυπικά προσόντα – επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Με την ίδια διαδικασία θα αξιολογούνται και οι διευθυντές σχολείων: ο διευθυντής Εκπαίδευσης θα τους κρίνει σχετικά με τις διοικητικές τους ικανότητες και ο σχολικός σύμβουλος θα αξιολογεί το παιδαγωγικό τους έργο. Στο πόρισμα περιλαμβάνεται η σύσταση Ανεξάρτητης Δημόσιας Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΕ), που θα έχει εποπτικό και συντονιστικό ρόλο.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ