Σάββατο, 17 Απρίλιος 2021

Πάνε πίσω τα κόκκινα δάνεια

Τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ περιμένουν στο υπουργείο Οικονομίας για να καταθέσουν το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας


Την επιστολή γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περιμένουν στο υπουργείο Οικονομίας για να φέρουν στη Βουλή το νομοσχέδιο, με το οποίο θα προστατεύεται η κύρια κατοικία των υπερχρεωμένων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. Αυτό σημαίνει ότι το αυτόνομο -τελικά- νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς δεν θα καθυστερήσει.

Αντίθετα, η ίδρυση του φορέα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων των αδύναμων εισοδηματικά τάξεων που έχουν πληγεί από την κρίση πηγαίνει τουλάχιστον ένα εξάμηνο αργότερα, καθώς πρέπει να σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια ώστε να διεκδικήσει με επιτυχία μέρος των χρημάτων του ΤΧΣ (περίπου 3 δισ. ευρώ), κάτι που δεν είναι εφικτό σήμερα. Στόχος είναι να αγοραστούν μέσω του φορέα περίπου 100.000 ενυπόθηκα δάνεια -ύψους, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κοντά στα 11 με 12 δισ. ευρώ- στο 50% της ονομαστικής αξίας τους. Οι τράπεζες θα πληρωθούν ουσιαστικά με τα 3 δισ. ευρώ για το 1/4 της αξίας τους, αφού αυτές ήδη έχουν εγγράψει προβλέψεις ζημιών για το 50% με 55% της αξίας των συγκεκριμένων δανείων.

Με εξατομικευμένο έλεγχο και λύσεις (π.χ. διαγραφή μέρους της οφειλής, επιμήκυνση δόσεων, χαμηλό επιτόκιο κ.λπ.) επιδιώκεται οι δανειολήπτες να αρχίσουν να πληρώνουν ξανά. Με τα έσοδα αυτά ο φορέας θα αποπληρώνει τις τράπεζες για το υπόλοιπο της οφειλής.
Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις δανείων νοικοκυριών με μικρομεσαία εισοδήματα, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας προτίθεται να περάσει νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να εφαρμόζουν τις λύσεις διευθέτησης των δανείων του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών με συγκεκριμένο τρόπο ανά κατηγορία δανειοληπτών, χωρίς να έχουν τον τελευταίο λόγο, όπως γίνεται σήμερα.

Βελτιώσεις στον νόμο Δένδια ετοιμάζει το υπουργείο και για την αναδιάρθρωση δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με τζίρο έως 2.500.000 ευρώ.
Σχετικά με τις προϋποθέσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που θα ισχύει έως το τέλος του 2015, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ, το σύνολο της κινητής και της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 500.000 ευρώ, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων θα πρέπει να είναι έως 30.000 ευρώ και το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης) θα πρέπει να είναι έως 50.000 ευρώ.

Υπάρχει η υποχρέωση της καταβολής δόσης (10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος για όσους έχουν καθαρό οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και 20% για το υπερβάλλον εισόδημα από 25.001 έως 50.000 ευρώ).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ