Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Πανελλαδικές: Εξτρα σχολές σε κάθε πεδίο

Πιο πολλές επιλογές δίνει το υπουργείο Παιδείας στους υποψηφίους φέτος

Ρεπορτάζ
Εύη Πανταζοπούλου

Σε περισσότερες σχολές ανά Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Ειδικότερα, όσοι μαθητές επιλέξουν το πρώτο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών) θα μπορούν να δηλώσουν τα εξής επιπλέον τρία τμήματα: Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στα ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων.

• Στο δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) θα συμπεριληφθούν 13 τμήματα ΑΕΙ, όπως το Στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ψηφιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
• Στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας και Ζωής) θα ενταχθούν 11 τμήματα ΑΕΙ (μεταξύ αυτών τα Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στα πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων, Κρήτης και Πατρών) και ακόμα 11 ΤΕΙ (ανάμεσά τους τα Τεχνολογίας Τροφίμων στα ΤΕΙ Αθήνας, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και Πελοποννήσου).
• Οι υποψήφιοι θα βρουν πέντε νέες σχολές στο τέταρτο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών της Εκπαίδευσης). Πρόκειται για τα Τμήματα Θεάτρου στο ΑΠΘ, Θεατρικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών και Πελοποννήσου και το Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
• Στο πέμπτο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής) προστίθενται 11 πανεπιστημιακά (όπως Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο) και εννέα τεχνολογικά τμήματα (όπως Μηχανικών Αυτοματισμού στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Στερεάς Ελλάδας).

Μαθήματα

Την ίδια ώρα, με εγκύκλιο το υπουργείο υπενθυμίζει στους υποψηφίους ότι, εφόσον επιλέξουν σχολές από ένα Επιστημονικό Πεδίο, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα και σε πέντε αν επιθυμούν να «ξεκλειδώσουν» και δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο. Τα κοινά εξεταζόμενα μαθήματα για όσους παρακολουθούν την Ομάδα Προσανατολισμού (Ο.Π.) Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι τα Αρχαία Ελληνικά Ο.Π., η Ιστορία Ο.Π. και η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας.

Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών όλοι οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν σε Φυσική Ο.Π., Χημεία Ο.Π. και Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας, ενώ αυτοί της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής σε Μαθηματικά Ο.Π., Ανάπτυξη Εφαρμογών Ο.Π. και Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Ανάλογα με το ποιο θα είναι το τέταρτο ή/και το πέμπτο μάθημα που θα επιλέξουν να εξεταστούν πανελλαδικώς θα διεκδικήσουν μια θέση στις σχολές των αντίστοιχων Επιστημονικών Πεδίων.

Υπολογισμός των μορίων!

Οσον αφορά τα μόρια κάθε υποψηφίου για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αυτά προκύπτουν μόνο από τους γραπτούς βαθμούς στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και υπολογίζονται ως εξής: Οι βαθμοί στα τέσσερα μαθήματα του πεδίου προστίθενται μεταξύ τους και πολλαπλασιάζονται επί δύο. Πολλαπλασιάζονται τα δύο μαθήματα βαρύτητας με τους συντελεστές τους (1,3 και 0,7) και τα δύο γινόμενα προστίθενται στο παραπάνω αποτέλεσμα. Το τελικό αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται επί 100.
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διαγωνίζεται και σε πέμπτο μάθημα, δηλαδή διεκδικεί την εισαγωγή του σε σχολή πεδίου με μειωμένους συντελεστές, τότε ακολουθείται η ανωτέρω διαδικασία, αλλά τα μαθήματα βαρύτητας πολλαπλασιάζονται με 0,9 και 0,4, αντιστοίχως.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ