Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Πανελλεδικές εξατάσεις: Χωρίς «περιττές» σχολές αλλά με τη βάση του «10»

Σε ρυθμούς πανελλαδικών εξετάσεων κινούνται σιγά σιγά οι μαθητές της γ΄ λυκείου, καθώς τον ερχόμενο μήνα θα κληθούν να δηλώσουν σε ποια μαθήματα επιθυμούν να διαγωνιστούν, και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή τους.

Στην απόφασή τους αυτή σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας (σχέδιο ΑΘΗΝΑ), αφού θα οδηγήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν. Δεκάδες τμήματα αναμένεται να οδηγηθούν σε «εξαφάνιση» και δεκάδες ακόμα να συγχωνευτούν, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση κυρίως στους υποψηφίους που προέρχονται από την περιφέρεια.

Πολλοί από αυτούς που υπολόγιζαν να εισαχθούν σε κάποιο χαμηλόβαθμο ή μεσαίο τμήμα της περιοχής τους προκειμένου να παραμείνουν στον τόπο κατοικίας τους και να μην επιβαρύνουν με έξοδα το οικογενειακό εισόδημα θα βρεθούν μάλλον προ εκπλήξεως. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να επαναφέρει τη βάση του «10», γεγονός που θα θέσει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αρκετούς μαθητές – περισσότερους από 15.000 σύμφωνα με τα περσινά στατιστικά. Βεβαίως, οι «περικοπές» στα πανεπιστημιακά και τα τεχνολογικά τμήματα θα έφερναν ούτως ή άλλως μείωση των εισακτέων, αφού αυτά που θα απομείνουν δεν έχουν τη δυνατότητα (υποδομών, καθηγητών και οικονομική) να υποδεχθούν περισσότερους φοιτητές.

Διαφορετική πορεία πρέπει να επιλέξουν όμως και όσοι είχαν βάλει πλώρη για τις Στρατιωτικές αλλά, κυρίως, τις Αστυνομικές Σχολές. Το διετές λουκέτο που έβαλε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η μείωση κατά 30% των εισακτέων που ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας θα αναγκάσουν πολλούς υποψηφίους να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις. Βεβαίως, τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να εξασφαλίσουν μια θέση στις Αστυνομικές Σχολές από φέτος, αλλά με καθυστέρηση δύο ετών, καθώς η φοίτησή τους θα ξεκινήσει το 2015.

Το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, αφού το πρώτο είναι υποχρεωτικά η Νεοελληνική Γλώσσα, στο οποίο θέλουν να διαγωνιστούν οι υποψήφιοι θα κληθούν να δηλώσουν τον ερχόμενο μήνα. Οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου, στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, στη Βιολογία και τη Φυσική. Επίσης, το ίδιο διάστημα θα δηλώσουν και αν θα εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το θέμα πρέπει να είναι οι μαθητές που διεκδικούν να εισαχθούν σε σχολές του πέμπτου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς θα διαγωνιστούν σε επτά μαθήματα αντί για έξι, όπως οι υποψήφιοι όλων των υπόλοιπων Επιστημονικών Πεδίων. Θα εξεταστούν, δηλαδή, υποχρεωτικά στη Νεοελληνική Γλώσσα, στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, καθώς και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, τα οποία είναι όλα μαθήματα Γενικής Παιδείας.

Το πρώτο πράγμα πάντως για το οποίο πρέπει να μεριμνήσουν τα παιδιά που φοιτούν στη γ΄ λυκείου είναι να συμπληρώσουν και να αποστείλουν την αίτηση-δήλωση υποψηφιότητας στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σε αυτήν θα δηλώσουν και την Κατεύθυνση που έχουν ακολουθήσει από την αρχή της χρονιάς. Θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr/exams) και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να την εκτυπώσει και να την υποβάλει μόνο ηλεκτρονικά και μόνο μέσω του σχολείου του. Σημειώνεται ότι η αίτηση είναι δεσμευτική και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αλλάξει, άρα οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι σίγουροι για τις αποφάσεις τους προτού την οριστικοποιήσουν.

Τον Φεβρουάριο οι μαθητές θα υποβάλουν αίτηση και όσον αφορά την εξέτασή τους στα ειδικά μαθήματα (Ξένες Γλώσσες, Μουσική και Σχέδιο), τα οποία είναι απαραίτητα και πολλαπλασιάζονται με συντελεστή βαρύτητας για την πρόσβαση σε συγκεκριμένες σχολές. Σχετική αίτηση θα καταθέσουν και όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να καταλάβουν μια θέση στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και στα Τμήματα ΤΕΦΑΑ.

Μαθητές με αναπηρία

Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν οι υποψήφιοι που εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ως ειδική κατηγορία, λόγω αναπηρίας συγγενούς προσώπου, να καταθέσουν αίτηση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για να λάβουν τη σχετική βεβαίωση. Οσοι υπάγονται στη συγκεκριμένη ειδική κατηγορία και κατοικούν στην Αττική καλούνται να επισκεφθούν μόνο το ΚΕΠΑ Αθηνών και να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να αποκτήσουν το ανάλογο πιστοποιητικό. Οι μαθητές που διαμένουν στην περιφέρεια μπορούν να απευθυνθούν στο κοντινότερό τους ΚΕΠΑ. Υποψήφιοι οι οποίοι απέκτησαν το πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι συγγενικό τους πρόσωπο πάσχει από κάποια αναπηρία από τον Σεπτέμβριο του 2011 και έπειτα δεν χρειάζεται να το ανανεώσουν. Αντιστοίχως και οι μαθητές που διαθέτουν βεβαίωση, η οποία εξακολουθεί να είναι σε ισχύ (αναγράφεται δηλαδή ότι πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση), μπορούν να την προσκομίσουν.

«Λουκέτα» σε πάνω από 100 τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Περισσότερα από 100 τμήματα πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων θα κλείσουν φέτος τις πόρτες τους για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων λόγω συγχωνεύσεων και καταργήσεων. Η ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας μέσω του σχεδίου ΑΘΗΝΑ αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των ερχόμενων ημερών, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί μαθητές θα χρειαστεί να αναθεωρήσουν τους στόχους τους. Οι επιλογές των υποψηφίων έχουν ήδη περιοριστεί μετά την απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να βάλει λουκέτο για τα επόμενα δύο χρόνια στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και την Πυροσβεστική Ακαδημία. Εισακτέους, όμως, δεν θα δεχτούν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ούτε η Στρατιωτική Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων και το Τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολή Ικάρων, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Αμυνας.

Σχολές Αστυνομίας

Ωστόσο, οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων ας μην παραξενευτούν και ας μη θεωρήσουν ότι πρόκειται για λάθος, όταν το καλοκαίρι θα βρουν στο μηχανογραφικό δελτίο που θα πρέπει να συμπληρώσουν τη Σχολή Αστυφυλάκων και τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Με τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να τις επιλέξουν και να εισαχθούν σε αυτές βάσει της βαθμολογίας που θα συγκεντρώσουν. Ομως θα χρειαστεί να περιμένουν δύο χρόνια για να εγγραφούν και να φοιτήσουν στις Αστυνομικές Σχολές, δηλαδή το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Το προσωρινό κλείσιμο των σχολών επέβαλε το Μνημόνιο, το οποίο απαγορεύει τις προσλήψεις για τα επόμενα χρόνια στους συγκεκριμένους τομείς. Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές των Στρατιωτικών και των Αστυνομικών Σχολών προσλαμβάνονται αμέσως μετά την αποφοίτησή τους και για τον λόγο αυτόν τα τμήματα αυτά έχουν μεγάλη ζήτηση. Στον αντίποδα, όσοι υποψήφιοι επιθυμούν και επιμένουν να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να παραμένουν ανοιχτές όλες οι παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ο αριθμός των εισακτέων που θα δεχτούν θα μειωθεί κατά 30%. Δεδομένου ότι και πέρυσι είχαν «περικοπεί» οι σπουδαστές κατά 20%, οι προσφερόμενες θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές μειώνονται δραματικά και ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων θα είναι ιδιαίτερα σκληρός.

Οι υποψήφιοι

Η φετινή θα είναι η τελευταία χρονιά που οι απόφοιτοι παλαιότερων ετών θα διεκδικήσουν μια θέση στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι απόφοιτοι παλαιότερων ετών-υποψήφιοι εισάγονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε ποσοστό 10%, διατηρώντας τη βαθμολογία που είχαν συγκεντρώσει. Ωστόσο, από την επόμενη χρονιά, στις πανελλαδικές εξετάσεις δηλαδή του 2014, όσοι απόφοιτοι παλαιότερων ετών θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα κληθούν να ξανακαθίσουν στα θρανία και να διαγωνιστούν εκ νέου στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν και πάλι τη γ΄ λυκείου παρά μόνο αν οι ίδιοι το επιθυμούν για να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους.

Μαθήματα βαρύτητας και συντελεστές

Εως και δυο Επιστημονικά Πεδία μπορούν να επιλέξουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Ωστόσο, μπορούν να περιοριστούν και στις σχολές μόνο ενός από τα συνολικά πέντε, αφού όμως διαγωνιστούν υποχρεωτικά στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Κατεύθυνσης) του συγκεκριμένου πεδίου. Οι μαθητές που θα εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα των δύο Επιστημονικών Πεδίων θα εξεταστούν στα μαθήματα Κατεύθυνσης είτε του ενός είτε και των δύο, αν συμπίπτουν, και στα Γενικής Παιδείας του άλλου αν δεν συμπίπτουν. Σε όλες τις περιπτώσεις τα δύο μαθήματα Κατεύθυνσης και τα δύο Γενικής Παιδείας στα οποία θα δηλώσει ότι θα διαγωνιστεί ο υποψήφιος πολλαπλασιάζονται με συντελεστή βαρύτητας.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) τα παιδιά διαγωνίζονται υποχρεωτικά στα Αρχαία Ελληνικά, που πολλαπλασιάζονται με 1,3, και στην Ιστορία, που πολλαπλασιάζεται με 0,7. Οσοι επιθυμούν να εισαχθούν σε Σχολές του δεύτερου (Θετικών Επιστημών) και του τέταρτου (Τεχνολογικών Επιστημών) Επιστημονικού Πεδίου θα πρέπει να εξεταστούν στα Μαθηματικά και στη Φυσική, στα οποία αντιστοιχεί συντελεστής βαρύτητας 1,3 και 0,7 αντιστοίχως. Το τρίτο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας) περιλαμβάνει τη Βιολογία και τη Χημεία, που πολλαπλασιάζονται επίσης με 1,3 και 0,7.

Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι για το πέμπτο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης) πολλαπλασιάζουν με τους ίδιους συντελεστές τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.

Ενδοσχολικές και απολυτήριο

Εντός του ερχόμενου μήνα θα πρέπει όσοι μαθητές της γ΄ λυκείου δεν επιθυμούν να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ να δηλώσουν ότι θα εξεταστούν σε ενδοσχολικό επίπεδο για να αποκτήσουν το απολυτήριό τους. Οσα παιδιά ανήκουν στην κατηγορία αυτή θα εξεταστούν σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα μαθήματα που διδάχθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ τα θέματα στα οποία θα διαγωνιστούν ορίζονται από τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου τους. Οσοι μαθητές αποφοιτήσουν από το λύκειο μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά μόνο τα επόμενα έτη. Θα πρέπει απλά τη χρονιά που θα αποφασίσουν ότι θέλουν να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και να διαγωνιστούν στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (χωρίς να χρειάζεται να επαναλάβουν την τάξη, αφού θα ισχύει η βεβαίωση που έλαβαν κατά την αποφοίτησή τους). Βάσει της βαθμολογίας που θα συγκεντρώσουν στις πανελλαδικές θα διεκδικήσουν μία θέση σε κάποιο πανεπιστημιακό ή τεχνολογικό ίδρυμα.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ