Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

ΠΑΝΗΓΥΡΙ φοροδιαφυγής

Προκλητικότατο «πάρτι» μεγάλης φοροδιαφυγής είχαν στήσει συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, πανεπιστημιακοί, εργολάβοι, έμποροι, αυτοκινητιστές, αλλά και… ένας μάνατζερ ποδοσφαίρου, οι οποίοι είχαν αποκρύψει φορολογητέα ύλη συνολικού ύψους 114.200.000 ευρώ με διάφορα κόλπα, αλλά τελικά έπεσαν στα «δίχτυα» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Συνολικά, το ΣΔΟΕ ανακοίνωσε χθες 59 τρανταχτές υποθέσεις τεράστιας φοροδιαφυγής, ο έλεγχος των οποίων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο. Στις υποθέσεις αυτές «πρωταγωνιστές» ήταν, μεταξύ άλλων, ένας μάνατζερ ποδοσφαίρου που απέκρυψε εισοδήματα ύψους 7.742.000 ευρώ, ένας συνταξιούχος που είχε εισοδήματα 2.402.468 ευρώ τα οποία δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν, ένας σύμβουλος επενδύσεων που απέκρυψε 17.600.000 ευρώ, ένας αυτοκινητιστής που «ξέχασε» να δηλώσει πάνω από 5.778.000 ευρώ, ένας έμπορος πολύτιμων μετάλλων με εικονικά τιμολόγια 19.659.000 ευρώ κ.ά.

Μη έκδοση αποδείξεων, πλαστά και εικονικά τιμολόγια και απόκρυψη εισοδημάτων αποτελούν τις κυριότερες μεθόδους που είχαν επιστρατεύσει οι εν λόγω φοροφυγάδες, οι οποίοι αποκαλύφθηκαν κυρίως μέσω της επεξεργασίας των τραπεζικών λογαριασμών τους και της αντιπαραβολής τους με τις φορολογικές δηλώσεις τους.

Στη λίστα με τις 59 «σκαστές» περιπτώσεις, που δημοσιοποίησε χθες το ΣΔΟΕ, ξεχωρίζουν οι ακόλουθες περιπτώσεις:
Μάνατζερ ποδοσφαίρου απέκρυψε εισοδήματα ύψους 7.742.963,59 ευρώ, υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Συνταξιούχος προσαύξησε την περιουσία του κατά 2.402.468,26 ευρώ, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Επίσης, απέκρυψε εισοδήματα 1.776.154,11 ευρώ από άσκηση εμπορικής δραστηριότητας (πώληση του 50% εδαφικής έκτασης).
Συνταξιούχος, σύζυγος του ανωτέρω, απέκρυψε εισοδήματα 1.776.154,11 ευρώ από άσκηση εμπορικής δραστηριότητας (πώληση του 50% εδαφικής έκτασης).
Γιατρός-πλαστικός χειρουργός απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 100.694,80 ευρώ, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό αφορά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων όπου αναφέρεται.
 Εμπορος πολύτιμων μετάλλων, ενεργώντας ως υποκρυπτόμενο πρόσωπο κυπριακής επιχείρησης, συνέπραξε και εξέδωσε διακόσια έξι (206) εικονικά φορολογικά στοιχεία, συνολικής αξίας 19.659.861,75 ευρώ.
 Αυτοκινητιστής απέκρυψε εισοδήματα ύψους 5.778.761,34 ευρώ, υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
 Επιχειρηματίας με δραστηριότητα την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 17.600.000 ευρώ, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό αφορά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων όπου αναφέρεται.
 Καθηγητές ΑΕΙ απέκρυψαν φορολογητέα ύλη λόγω μη δήλωσης εισοδημάτων αλλοδαπής, συνολικής αξίας 342.100 ευρώ.
 Από έλεγχο σε ανεπάγγελτο αποκαλύφθηκε ότι προσαύξησε την περιουσία του κατά 937.220,59 ευρώ, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.
 Γιατρός του ΕΣΥ προσαύξησε την περιουσία του κατά 390.791,75 ευρώ, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.
 Ανδρόγυνο δημοσίων υπαλλήλων προσαύξησε την περιουσία του κατά 175.000,94 ευρώ, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.
 Δημόσιος υπάλληλος προσαύξησε την περιουσία του κατά 109.871,94 ευρώ, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.
 Εργολάβος – υπεργολάβος οικοδομικών εργασιών εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 688.172,75 ευρώ. Επίσης, διαπιστώθηκε ανακριβής υποβολή δηλώσεων εισοδήματος, απ’ όπου προέκυψε φόρος 137.634,55 ευρώ. Τέλος, από την ανακριβή υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ προέκυψε ποσό φόρου 522.990,06 ευρώ.
 Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο κρεάτων εξέδωσε 330 εικονικά φορολογικά στοιχεία, συνολικής αξίας 11.094.536,18 ευρώ, για ανύπαρκτες συναλλαγές.

Ρόδος: Εφυγαν κακήν κακώς εφοριακοί που πήγαν για ελέγχους σε πανηγύρι!

Οργή, αποδοκιμασίες και ύβρεις «εισέπραξαν» οι εφοριακοί που επισκέφθηκαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης τα Μαριτσά Ρόδου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε μικροπωλητές, στο πανηγύρι του Σωτήρος.

Οι εφοριακοί έφθασαν στην περιοχή με περιπολικό της Αστυνομίας και κατευθύνθηκαν στους πάγκους, ελέγχοντας για παραβάσεις. Ξαφνικά, όμως, τα… αίματα άναψαν, όταν μια ομάδα πολιτών άρχισε να τους «στολίζει» με κοσμητικά επίθετα, απαιτώντας να φύγουν από το πανηγύρι. «Σας έστειλε η τρόικα να σβήσετε τα έθιμά μας; Στα μεγάλα ψάρια δεν τολμάτε να πάτε!» φώναζαν οι εξαγριωμένοι πολίτες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαριτσών Λάζαρο Κασέκα, η ατμόσφαιρα παρέμεινε τεταμένη για αρκετή ώρα. Ο έλεγχος, όμως, συνεχίστηκε κανονικά. «Δεν παρενέβη η Αστυνομία, ούτε φυγαδεύτηκε κανείς. Στο πανηγύρι βρίσκονταν εκείνη την ώρα πάνω από 1.500 άτομα.

Οταν λοιπόν οι δύο εφοριακοί πλησίασαν σε ένα κιόσκι με σουβλάκια, κάποιοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι η Εφορία επέλεξε να έρθει για έλεγχο στο πανηγύρι του χωριού, αντί να χτυπήσει… πόρτες πλουσίων» είπε στη «δημοκρατία» ο κ. Κασέκας.

Οι εφοριακοί αποχώρησαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ενώ το γλέντι συνεχίστηκε ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το περιστατικό κλήθηκαν να δώσουν καταθέσεις οι μικροπωλητές που βρίσκονταν στο σημείο την ώρα του επεισοδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια επίθεση καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες και σε κατάστημα της Ρόδου, με τον επιχειρηματία να αρνείται τον έλεγχο και τους πελάτες να διώχνουν τους εφοριακούς. «Δεν μας φοβίζουν τέτοια γεγονότα. Υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον» σχολίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ – ΔΟΥ).

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ