Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Πανηγυρικά αποδεκτή η ένσταση εναντίον καθηγητού ιστορίας του «κλίματος» Ρεπούση

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πανηγυρικά δεκτή έγινε από την αρμόδια πενταμελή επιτροπή η ένσταση που είχε υποβληθεί κατά της εκλογής καθηγητού Ιστορίας στη Σχολή Ευελπίδων. Στο ζήτημα αυτό η «δημοκρατία» έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη, τονίζοντας τις απαράδεκτες επιλογές των μελών του εκλεκτορικού σώματος. Θαυμαστές των Σκοπιανών και θιασώτες της λογικής της κυρίας Ρεπούσης, είχαν κληθεί από την ακαδημαϊκή συνέλευση της Σχολής να εκλέξουν αυτόν που θα δίδασκε τους αυριανούς αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού «Στρατιωτική Ιστορία με έμφαση στη Διδακτική Στρατιωτικών Επιχειρήσεων»!

Ομως, πέρα από τα «τυπικά» προσόντα των εκλεκτόρων η διαδικασία έβριθε παρατυπιών και παραλείψεων, εξαιτίας των οποίων προκλήθηκε η ένσταση. Υπενθυμίζεται δε ότι χρειάσθηκε ακόμη και η παρέμβαση του εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών, προκειμένου να αποτραπεί η συγκάλυψη βασικών πληροφοριών υπό το πρόσχημα της προστασίας «ευαίσθητων» προσωπικών δεδομένων.
Αυτή η κατάσταση στιγματίσθηκε από την πλειοψηφία της πενταμελούς επιτροπής, που έκανε δεκτή την ένσταση παρά τις προσπάθειες του μειοψηφήσαντος κοσμήτορα της Σχολής Ανδρέα Δημητρίου, ο οποίος και πρέπει να ελεγχθεί ως κύριος υπεύθυνος των παρατυπιών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εντολή για απόλυτη τήρηση της νομιμότητας στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έδωσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Γιάννης Λαμπρόπουλος, προσυπογράφοντας την απόφαση της επιτροπής. Τόνισε συγκεκριμένα ότι πρέπει να «εκδηλωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη εφαρμογή των προβλέψεων» του νόμου, «ώστε να αποφεύγονται τυπικές ακυρότητες και επακόλουθες καθυστερήσεις».
Στην προκειμένη περίπτωση, πέρα από τις παρατυπίες που αφορούν την αρχική συγκρότηση του εκλεκτορικού σώματος, διαπιστώνονται και σοβαρές ελλείψεις αναφορικά με το επιστημονικό έργο του εκλεγέντος, αφού οι αναφορές σε αυτό από την εισηγητική επιτροπή είναι αριθμητικές «χωρίς να το αναλύει και να το αξιολογεί». Επίσης «συμπεριέλαβε κατά τρόπο γενικό και αόριστο στην κρίση της τέσσερα υπό έκδοση βιβλία του κ. Καστάνη και όχι δημοσιευθέντα, παρά το γεγονός ότι στην προκήρυξη υπήρχε ρητή πρόβλεψη περί υποβαλλομένων πρωτοτύπων επιστημονικών δημοσιευμάτων και εργασιών».
Σε άλλο σημείο δε επισημαίνεται ότι «τεκμαίρεται η έλλειψη -μεταξύ άλλων- του τυπικού και ουσιαστικού προσόντος, εκ των διατάξεων του ν. 3187/2003, επί της εμφατικής προϋπόθεσης ύπαρξης διεθνούς έργου και παρουσίας του υποψηφίου, για εκλογή και κάλυψη θέσης ΔΕΠ» (Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού).

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει τώρα. Διότι ανακύπτουν δύο ζητήματα που δεν καλύπτονται από την απόφαση της πενταμελούς επιτροπής. Το πρώτο, πώς και με ποια διαδικασία θα πρέπει να ελεγχθεί ο κοσμήτορας της ΣΣΕ, με ευθύνη του οποίου η διαδικασία εκλογής έγινε κατά τον παράτυπο και παράνομο τρόπο που περιγράφεται στην απόφαση αποδοχής της ενστάσεως.
Το δεύτερο αφορά τον καθηγητή, η εκλογή του οποίου ακυρώθηκε. Διότι, παρ’ όλα ταύτα, το ίδιο πρόσωπο θα συνεχίσει να διδάσκει Ιστορία στη ΣΣΕ υπό την ιδιότητα του μονίμου μέλους του ΔΕΠ την οποία κατέχει. Και τούτο παρά την κρίση της επιτροπής που ρητά αναφέρει ότι του ελλείπει μια προϋπόθεση, την οποία «εμφατικά» επιβάλλει ο νόμος.
Είναι προφανές ότι η Σχολή Ευελπίδων χρειάζεται πλήρη αναμόρφωση σε ό,τι αφορά την ακαδημαϊκή εκπαίδευση που παρέχει στους εκκολαπτόμενους αξιωματικούς. Η εφαρμογή της νομιμότητος απαιτεί πολλά βήματα. Με πρώτο την έγκριση του νέου Οργανισμού της Σχολής, τον οποίο, ούτως ή άλλως, απαιτεί ο νόμος. Μάλιστα, απαιτούσε να έχει γίνει από το 2003…

Ολοταχώς για την ενσωμάτωση δύο νέων υποβρυχίων στον Στόλο

Στην τελική ευθεία για την ένταξη στον Στόλο του δεύτερου υποβρυχίου 214 βρίσκεται ήδη το Πολεμικό Ναυτικό. Τις εργασίες που προχωρούν με ταχείς ρυθμούς επιθεώρησε την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγ. Αποστολάκης, ο οποίος βρέθηκε στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το πρόγραμμα εξελίσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό και οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν ότι χάρη στο Πολεμικό Ναυτικό εξασφάλισαν και πάλι μεροκάματο έπειτα από μια περίοδο περίπου δύο ετών που ουσιαστικά ήσαν άνεργοι και απλήρωτοι. Το σημαντικό γι’ αυτούς είναι ότι δόθηκε η ευκαιρία σε όλους (περίπου 700) να επιστρέψουν στη δουλειά, παρά το γεγονός ότι τα υποβρύχια θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μόνο με τους 400.
Ετσι διαφαίνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημ. Αβραμόπουλος θα έχει την ευκαιρία, πριν παραδώσει τα καθήκοντά του για να πάρει τη θέση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να ρίξει στη θάλασσα και να εντάξει στον Στόλο το υποβρύχιο «Πιπίνος», δεύτερο της κλάσεως «Παπανικολής», αλλά και πρώτο από τα νέα υποβρύχια που ναυπηγείται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Είναι δε πολύ πιθανόν να προλάβει και την επιστροφή στην ενεργό δύναμη του Στόλου και του υποβρυχίου «Ωκεανός», του μοναδικού από τα παλαιότερα τύπου 209 που έχει εκσυγχρονισθεί, ώστε να εγγίζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των καινούργιων.

Πρόκειται για δικαίωση, μια και ο ίδιος είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες που αποδεικνύονται σωτήριες για το πολύπαθο πρόγραμμα των υποβρυχίων. Μάλιστα, στην πορεία διαπιστώνεται ότι οι ενέργειες της ομάδας αξιωματικών του Ναυτικού που διευθύνουν τις εργασίες διαψεύδουν τους φόβους που είχαν διατυπωθεί για πιθανή εκτόξευση του κόστους λόγω της ανάγκης για νέα επιθεώρηση τμημάτων των κατασκευών που είχαν ολοκληρωθεί. Αποδείχθηκε ότι και οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας τις ιδιαίτερα απαιτητικές επιθεωρήσεις και το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία πάνω σ’ αυτά τα αντικείμενα. Αλλωστε, δυο δεκαετίες πριν είχε ολοκληρώσει μόνο του, στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου, τον εκσυγχρονισμό των πρώτων τεσσάρων υποβρυχίων 209, τα οποία πλέον αποσύρονται έχοντας συμπληρώσει τέσσερις δεκαετίες ζωής.

Ευθύμιος Π. Πέτρου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αλήθεια για τα 12 μίλια – Η πομφόλυξ της «κλειστής ελληνικής λίμνης» του Αιγαίου

Από τον Καθηγητή Ι. Θ. Μάζη Πολλά και υπό πολλών Ελλήνων διανοουμένων, πολιτικών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών ελέχθησαν σχετικώς με την δήθεν άστοχον και άδικον διά...

Θλιβερές εικόνες στο δικαστήριο για τη Χρυσή Αυγή

Ανεπίτρεπτη διχογνωμία προέδρου-εισαγγελέως ενώπιον του ακροατηρίου. Σοβαρός κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη Μόνο λίγα λεπτά κράτησε χθες η δίκη...

Όλοι ανόητοι, πλην Κυριάκου

Προχθές η κυβέρνηση αποφάσισε (διά των υπουργών Χαρδαλιά, Αυγενάκη και των αρμόδιων επιτροπών) να επιτρέψει την είσοδο λίγων φιλάθλων στα γήπεδα. Χθες τους ακύρωσε όλους...

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσκαλεί τον Σκοπιανό πρόεδρο

Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης προσκάλεσαν στην Αθήνα τον πρόεδρο των Σκοπίων. Θα παραβρεθεί άραγε στο επίσημο δείπνο ο πρώην πρωθυπουργός; Επίσημη πρόσκληση στον ψευδο-Μακεδόνα πρόεδρο Στέβο...

Φιάσκο για την Τουρκία η δοκιμή των S-400

Αποτυχημένες οι εκτοξεύσεις, όπως αποκαλύπτουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Δεν βρήκαν καν στόχο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε τη δοκιμή -και κυρίως τη στέψη της από...