Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Πανηγυρίζει (!) το υπ. Οικονομικών που η γερμανική Βουλή υπερψήφισε για άλλους δύο μήνες το νέο μνημόνιο

Το ποσό των 10,9 δισ. ευρώ είναι το «ταβάνι» των πόρων που θα διαθέσει η ευρωζώνη για την προληπτική στήριξη της χώρας μας, όπως προκύπτει από έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Με βάση αυτό το έγγραφο, η γερμανική Βουλή υπερψήφισε χθες την παράταση του σημερινού Μνημονίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015 και την κατ’ αρχήν ένταξη της Ελλάδας στην αυστηρή γραμμή προληπτικής στήριξης ECCL. Προϋπόθεση για να οριστικοποιηθεί η υπαγωγή στην πιστοληπτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) είναι να ολοκληρωθεί ο τρέχων έλεγχος της τρόικας. Το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε ήταν το αριστερό Die Linke, των Γερμανών «συντρόφων» του Αλέξη Τσίπρα.

Το έγγραφο αναφέρει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα κινηθούν το 2015 μεταξύ 6 και 12 δισ. ευρώ. Επομένως, ενδέχεται να μην καλυφθούν πλήρως από την ECCL, ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν όλα τα κεφάλαιά της. Η πιθανή διαφορά θα πρέπει να καλυφθεί από τις αγορές.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται εμμέσως ότι τυχόν αναταράξεις στην ελληνική οικονομία θα είχαν αντίκτυπο σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Παράλληλα, πιστοποιεί την υπό όρους βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και παραθέτει τις επτά προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί η χώρα μας για να οριστικοποιηθεί η υπαγωγή της στην ECCL από τον Μάρτιο του 2015 και για έναν χρόνο. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

  • Να μην απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.
  • Να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, εφόσον συνεχιστούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.
  • Να τηρούνται οι υποχρεώσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η χώρα μας «πέτυχε ουσιαστικά βήματα στη μείωση των υπερβολικών ανισορροπιών».
  • Να βελτιωθεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
  • Να υπάρχει πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Σύμφωνα με το έγγραφο, «σήμερα παραμένει αβέβαιη, ειδικά από τη στιγμή που άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας. Χωρίς ένα δίχτυ προστασίας δεν μπορεί να προχωρήσει η πλήρης έξοδος της χώρας στις αγορές».
  • Να βελτιώνεται διαρκώς η εξωτερική θέση της χώρας. Επισημαίνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές παραμένουν αδύναμες.
  • Να διασφαλίζεται η φερεγγυότητα των συστημικών τραπεζών της Ελλάδας.

   

Στην ECCL αναφέρεται ρητά ότι θα έχει ανάμειξη και το ΔΝΤ. Παραβλέποντας τους αυστηρούς όρους που θέτουν οι Ευρωπαίοι για να ενταχθεί η Ελλάδα στην πιστοληπτική γραμμή, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε χθες «πανηγυρική» ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι η απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου «προσφέρει έναν οδικό χάρτη επιτυχούς και συνετής εξόδου από το πρόγραμμα προσαρμογής και έναρξης μιας νέας, πιο ευέλικτης σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας».

Μάριος Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ