Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Πανικόβλητος ο Παπανδρέου τρέμει νέο Γουδή

Αν και κρυψίνους και εκπαιδευμένος να μη δείχνει τα συναισθήματά του, ο Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί πια να συγκρατήσει τον πανικό του εν όψει της κατάρρευσης. Ο φόβος ότι πλησιάζει η ώρα που θα λογοδοτήσει τον έχει κάνει να χάνει την ψυχραιμία του ακόμη και στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Αυτό διαπιστώθηκε περίτρανα τα δύο τελευταία 24ωρα με όσα είπε στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδιαίτερα τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα οι χθεσινές πρωτοφανείς σε συμμετοχή διαδηλώσεις έδιναν τη χαριστική βολή στην ετοιμόρροπη κυβέρνηση.

Ο κ. Παπανδρέου έδειξε πόσο τρέμει το «Γουδή» λέγοντας και ξαναλέγοντας ότι δεν πρέπει να διατυπώνονται τέτοιες απειλές και κατακεραυνώνοντας τους διακινητές τους. Αν και ο κ. Σαμαράς τού κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος δεν έχει πει ποτέ τέτοια κουβέντα, είναι προφανές ότι ο κ. Παπανδρέου έχει πανικοβληθεί μπροστά στη δυναμική των αντιδράσεων της κοινωνίας. Αντιλαμβάνεται άλλωστε ότι με την κατάσταση διάλυσης που επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές. Ολοένα και περισσότεροι μάλιστα τις τοποθετούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν εις βάρος της χώρας μας στη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή. Είναι ενδεικτικό ότι, για να μη φανεί ότι σύρεται, δεν απέκλεισε τις εκλογές και ο ίδιος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, αφού προηγουμένως έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το «κούρεμα».

Ο κ. Παπανδρέου τρέμει την οργή εις βάρος του και από το εσωτερικό του κόμματός του. Στην πραγματικότητα δε το «σύνθημα» για το Γουδή το έχει δώσει ο ίδιος με διάφορους τρόπους. Αρχικά, όταν αναγνώριζε ότι «θα μας πάρει ο κόσμος με τις πέτρες», και στη συνέχεια, όταν προσπαθούσε να στήσει το «Γουδή» όπως τον βόλευε, με τις απόπειρες παραπομπής σε ειδικά δικαστήρια πολιτικών και εσωκομματικών αντιπάλων του. Επίσης, με δική του έμπνευση πρωτοκλασάτοι και ακραιφνώς φιλομνημονιακοί υπουργοί, όπως ο Α. Λοβέρδος, ήταν αυτοί που μιλούσαν ευθέως για τον κίνδυνο να οδηγηθεί στο Γουδή η κυβέρνηση αν αποτύχει.

Τώρα λοιπόν, που τα ψέματα τελειώνουν, κρύος ιδρώτας καταλαμβάνει τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος παραληρεί κατά πάντων ελπίζοντας ότι θα αναχαιτίσει τις εις βάρος του εξελίξεις. Ο πανικός του μεγάλωσε από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι ο κ. Σαμαράς δεν έπεσε στην παγίδα που του έστησε και αρνήθηκε να του προσφέρει μια βλαπτική για τα συμφέροντα της πατρίδας συναίνεση. Ετσι, ενώ ο κ. Παπανδρέου πίστευε ότι με τους εκβιασμούς και τις κραυγές θα κατάφερνε να παρασύρει τη Ν.Δ., αυτοπαγιδεύτηκε και απομονώθηκε.

Σήμερα το μεσημέρι συγκαλεί πάλι το υπουργικό συμβούλιο, σε μια προσπάθεια ύστατης απειλής προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εν όψει της βραδινής ψηφοφορίας για το άρθρο 37. Ακόμη πάντως κι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρόκειται για μια πύρρειο νίκη, καθώς όλα είναι υπό διάλυση στην κυβέρνηση και ο ίδιος θεωρείται τελειωμένος. Την ίδια εικόνα έχουν πλέον και οι ξένοι για τον κ. Παπανδρέου και γι’ αυτό, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, ο «αντιβασιλέας» Ράιχενμπαχ ετοιμάζεται με την ομάδα του να αναλάβει την ουσιαστική διακυβέρνηση της χώρας…

Πόρτα και από την Αριστερά

Από προσφυγή σε εκλογές μέχρι και έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. ζήτησαν από τον Γιώργο Παπανδρέου στις συναντήσεις που είχαν μαζί του χθες οι αρχηγοί της Αριστεράς.

Ειδικότερα, την αποδέσμευση της χώρας από την Ε.Ε., την μονομερή διαγραφή του ελληνικού χρέους και την καθιέρωση εθνικού νομίσματος πρότεινε η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ξεκαθαρίζοντας την «κάθετη» αντίθεση του ΚΚΕ στην πολιτική της κυβέρνησης.

Εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας, που δεν θέλησε να ενημερωθεί για τα σενάρια «κουρέματος», την ώρα των συγκεντρώσεων στους δρόμους. Ειδικότερα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να σεβαστεί τον λαό, να αποσύρει το νομοσχέδιο, να παραιτηθεί και να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Ο πρωθυπουργός μάλιστα φέρεται να απάντησε ότι δεν θα κάνει εκλογές αν δεν βρεθεί λύση, αποστροφή που ερμηνεύτηκε ως προοπτική εκλογών την επαύριον της Συνόδου Κορυφής (εφόσον υπάρξει συμφωνία). Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως, το διέψευσαν, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα εκλογών».

Ο «λαγός» Γ. Καρατζαφέρης σε ρόλο κυβερνητικού κονφερανσιέ

Ο «λαγός» της κυβέρνησης και… πρόθυμος σύμμαχός της είναι εδώ και πάντα έτοιμος να στηρίξει το σύστημα ΠΑΣΟΚ – Γιώργου Παπανδρέου. Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, που συνεχίζει με κάθε τρόπο να βρίσκεται στην υπηρεσία της κυβέρνησης. Χθες ο μνημονιακός εταίρος της κυβέρνησης κάθισε πάνω από μία ώρα με τον Γιώργο Παπανδρέου για να βγει και να πει δημοσίως αυτό που το ΠΑΣΟΚ σκεφτόταν να θέσει σε δημοψήφισμα. Ανακάλυψε το ψευτοδίλημμά του και ως «κυβερνητικός εκπρόσωπος» το ανακοίνωσε. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Καρατζαφέρης προσπάθησε το αδιέξοδο του κ. Παπανδρέου να το κάνει πρόβλημα του ελληνικού λαού και των κομμάτων. Είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μεταξύ άλλων: «Τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σοβαρότατο δίλημμα. Ενα δίλημμα που δεν αφορά μόνο τις ελληνικές ηγεσίες αλλά όλον τον ελληνικό λαό». Ή θα προχωρήσουμε με Ευρώπη και κηδεμονία -ίσως και δουλεία- ή θα προχωρήσουμε μόνοι μας με φτώχεια». Φαίνεται ότι ο κ. Καρατζαφέρης, με την πληθώρα ακινήτων στην ιδιοκτησία του, θεωρεί ότι οι πολίτες ζουν μέσα στον πλούτο και ότι η φτώχεια είναι κάτι που θα έρθει, όχι κάτι που ζουν. Φυσικά ούτε λόγος από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για την ψήφο του υπέρ του Μνημονίου, που έφερε τη χώρα εδώ. Το μόνο που επιχείρησε να προσθέσει εντελώς συμπτωματικά το «φτωχόπαιδο» ήταν να ταυτίσει τον κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά, σε μια λογική τού «όλοι ίδιοι είναι», μιλώντας για «τα παιδιά της Βοστόνης» που πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη υπευθυνότητα. Προφανώς η δική του εξαντλήθηκε σε όσα κάνει κατά καιρούς…

Επεσε στην παγίδα που πήγε να στήσει στον Σαμαρά

Οσο πιο κοντά φτάνει στο πολιτικό του τέλος τόσο πιο επικίνδυνος και ανεύθυνος γίνεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που κατάφερε μέσα σε 48 ώρες να ξεπεράσει ακόμη και το χειρότερο εαυτό του, καθώς επέλεξε να αφήσει το στίγμα του στην Ιστορία μέσα στο… κίτρινο και το γκρίζο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, άνθρωπος με χαρακτηριστικό του γνώρισμα την αστική του ευγένεια, για πρώτη φορά στις συναντήσεις του με τον κ. Παπανδρέου δεν κατάφερε να συγκρατηθεί από τις αθλιότητες του πρωθυπουργού. Με το «καλησπέρα» της συνάντησης του ξέκοψε κάθε διάθεση για «παιχνιδάκια» και ευφυολογήματα.

Το μόνο που πέτυχε ο πρωθυπουργός ήταν να εκτεθεί ο ίδιος, βουλιάζοντας μέσα στα ψέματα, στις ύβρεις και στον πανικό του.

Ολα ξεκίνησαν τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Παπούλια. Λίγο αργότερα ανακοίνωναν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Πρώτο ραντεβού, με τον Αντώνη Σαμαρά, στις 7 μ.μ. της Τρίτης στο Μαξίμου. Την επόμενη ημέρα, και έπειτα από αρκετά πηγαινέλα, το ραντεβού κλείνεται τελικά στη Βουλή με 45 λεπτά καθυστέρηση. Νωρίτερα, τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο έτερος του διδύμου της συμφοράς Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν φροντίσει να επιτεθούν στη Ν.Δ. και στον κ. Σαμαρά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε πληροφορηθεί τι είχε ειπωθεί στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, και με το που συναντά τον κ. Παπανδρέου τού λέει: «Ακου να σου πω, Γιώργο, δεν θα ερχόμουν εδώ, αν δεν ήταν τόσο κρίσιμη η κατάσταση. Το να υβρίζεις την παράταξη και εμένα λίγο πριν συναντηθούμε είναι αδιανόητο και απαράδεκτο. Και επειδή το έχεις ξανακάνει, δεν το θεωρώ τυχαίο. Σε ακούω, τι έχεις να μου πεις;»

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται στη συνάντηση να του έκανε ενημέρωση, εμμένοντας όμως στις θέσεις του. Η απάντηση του κ. Σαμαρά ήταν ενδεικτική: «Το ποιος τορπιλίζει την εθνική ομοψυχία στην πράξη είναι πια ολοφάνερο». Την επόμενη ημέρα (Τετάρτη) άρχισαν οι διαρροές για τηλεφώνημα του κ. Παπανδρέου στον κ. Σαμαρά με ερώτημα αν θα πάνε μαζί στις Βρυξέλλες.

Το τηλεφώνημα έγινε λίγο μετά τις 11 το πρωί. Ο κ. Σαμαράς είπε, μεταξύ άλλων, στον κ. Παπανδρέου:

 – Τι ζητάς, κύριε Παπανδρέου; Τι εθνική γραμμή έχεις; Μήπως μου παρουσίασες χθες, κατά τη συνάντησή μας, κάποια «εθνική γραμμή» που θέλεις να υπερασπιστούμε μαζί;

– Είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεσμεύσει όλη τη χώρα σε κάτι που δεν ξέρει;

– Μήπως έχουμε συμφωνήσει σε κάτι; Εδώ ούτε με τους υπουργούς σου δεν έχεις κοινές θέσεις.

– Εδώ δεν έχεις δώσει καν στην αντιπολίτευση τις επιστολές που έστειλες στο ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι ζητήσαμε να τις δούμε.

– Είναι δυνατόν να νομιμοποιήσω αυτά που δεν ξέρω; Και πώς μπορώ να ξέρω τι έχεις συμφωνήσει στο παρασκήνιο;

– Θα πάω στις Βρυξέλλες έτσι κι αλλιώς. Είναι εθνικό μου καθήκον. Θα πάω, αλλά όχι μαζί σου. Δεν βοηθιέται έτσι η χώρα…

– Η δημοκρατία πρέπει να έχει εναλλακτικές λύσεις. Δεν μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «κάψει» την προοπτική της χώρας για μια άλλη λύση.

– Αν ίσχυε αυτό που είπες χθες, ότι «γυρίζει, τάχα, ο Σαμαράς και σε συκοφαντεί», τότε τι θέλεις μαζί σου έναν… «συκοφάντη»;

– Και κάτι ακόμα: Το «Γουδή» να ρωτήσεις να μάθεις ποιος το είπε. Πάντως, όχι εγώ.

Εκεί το τηλεφώνημα τελείωσε. Ο κ. Σαμαράς θα πάει την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και την Τρίτη το μεσημέρι θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Νίκος Ελευθερόγλου


Συναντήσεις αγωνίας με καναλάρχες

Τη «συναίνεση» που δεν βρίσκει στην αντιπολίτευση και την κοινωνία αναζητά στον χώρο των media o Γ. Παπανδρέου. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι, παρά την κρισιμότητα της ημέρας, χθες, συνέχισε τις επαφές του με καναλάρχες, προκειμένου να τους ενημερώσει για την οικονομική κατάσταση της χώρας και το επικείμενο «κούρεμα» των ομολόγων, ζητώντας τους «να βοηθήσουν να λέγεται η αλήθεια και να μη διασπείρονται πληροφορίες που προκαλούν πανικό»

Μετά τη συνάντησή του με τους κυρίους Μπόμπολα και Ψυχάρη τη Δευτέρα, χθες δέχτηκε στο γραφείο του στη Βουλή τον Μίνωα Κυριακού και τον υιό του, Θοδωρή, καθώς και τους υιούς Αλαφούζου (Γιάννη και Θέμη), ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να δει όλους τους μεγαλοπαράγοντες του χώρου. Και σε όλους επαναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την πεποίθησή του ότι την Κυριακή θα υπάρξει μία -έστω και μη τελική- λύση.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ