Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

«Παπάφειο» μετρό δια χειρός Ανθιμου!

Επειτα από τρία χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων και αντεγκλήσεων, που κόντεψαν να τινάξουν στον αέρα το έργο του μετρό στην ανατολική Θεσσαλονίκη, υπογράφηκε τελικά χθες το πρωί από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο και τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε. Χρήστο Τσίτουρα η συμφωνία για την κατασκευή του σταθμού στο Παπάφειο.

Τα χρόνια προβλήματα ξεπεράστηκαν με την υπογραφή σύστασης δουλείας. Το Ιδρυμα παρέχει στην Αττικό Μετρό το δικαίωμα να προχωρήσει στην υπόγεια κατασκευή εγκαταστάσεων σε έκταση 2.250 τετραγωνικών μέτρων και να τοποθετήσει μηχανήματα και εξοπλισμό που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σταθμού. Ο συγκεκριμένος χώρος αμέσως μετά την κατασκευή του σταθμού θα αποδοθεί στην προτέρα του κατάσταση στο Παπάφειο Ιδρυμα, το οποίο θα λάβει για την παραχώρηση και το ποσό των 953.100 ευρώ.

Οι «σκόπελοι και οι ύφαλοι» που εμπόδιζαν την υλοποίηση του έργου ξεπεράστηκαν έπειτα από συντονισμένες ενέργειες τόσο εκ μέρους της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης όσο και εκ μέρους της εταιρίας.

Στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είχε δοθεί μεγάλη βαρύτητα, καθώς ο συγκεκριμένος σταθμός του μετρό θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, μια και βρίσκεται σε σημείο που γειτνιάζει με πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό ανέφερε ότι «η εταιρία, συνεργαζόμενη με το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, διευθετεί όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, προκειμένου να αποδοθούν στην ανάδοχο κοινοπραξία όλοι οι προς κατασκευή χώροι και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί κατασκευής της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης».

Για το θέμα της παραχώρησης του χώρου εκκρεμεί μια προσφυγή του Συλλόγου Αποφοίτων του Παπάφειου, αλλά θεωρείται αστήρικτη και ότι δεν είναι ικανή να παρακωλύσει το έργο.

Στο μεταξύ, στην κήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών από σήμερα προχωρά το σωματείο εργαζομένων του Μετρό Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενο για τη μεθοδολογία με την οποία πραγματοποιούνται οι επαναπροσλήψεις 30 συναδέλφων τους εργατοτεχνικών.

Θάνος Χερχελετζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ