Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Παρά τα… μπαλώματα του υπουργείου Παιδείας (με προσλήψεις αναπληρωτών και παράλληλες αναθέσεις), η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει στις 11 Σεπτεμβρίου με 3.000 κενές θέσεις διδασκόντων

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στις 11 Σεπτεμβρίου -και όχι νωρίτερα, όπως σχεδίαζε ο τέως υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος- θα χτυπήσει φέτος το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας. Μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος εξακολουθεί να κρατά ανοιχτά αρκετά «μέτωπα», με βασικότερο εκείνο των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα στις 11 Σεπτεμβρίου οι μαθητές να βρίσκονται στα θρανία τους, όχι όμως και όλοι οι διδάσκοντες στις έδρες τους! Την ίδια στιγμή, πάντως, υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι όσον αφορά τα σχολικά βιβλία δεν καταγράφονται προβλήματα.

Ομως, όπως παραδέχεται το υπουργείο, αν και από αύριο οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει (τυπικά) να είναι στα πόστα τους, συνολικά 3.000 θέσεις (επισήμως) παραμένουν κενές. Για μία ακόμα χρονιά, οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό αποτελούν το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την ώρα που το υπουργείο προσπαθεί να… μπαλώσει τις «τρύπες» με την πρόσληψη αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών. Συνολικά θα διοριστούν 19.500 αναπληρωτές και τα 3.000 κενά που απομένουν θα καλυφθούν με παράλληλες αναθέσεις, δηλαδή από εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα κληθούν να διδάξουν περισσότερα από ένα γνωστικά αντικείμενα συγκριτικά με την ειδικότητά τους.

Πάντως, οι συνδικαλιστικές ενώσεις δασκάλων και καθηγητών κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό κενών θέσεων. «Υπολογίζουμε ότι οι ελλείψεις θα ξεπεράσουν τις 3.000 στην Πρωτοβάθμια, γιατί οι πιστώσεις για αναπληρωτές προφανώς δεν επαρκούν» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) Χαράλαμπος Κόκκινος. Και συνεχίζει: «Τα τελευταία δύο χρόνια αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 9.500 δάσκαλοι και πραγματοποιήθηκαν 279 διορισμοί (!), άρα μιλάμε για μηδενικούς διορισμούς». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων, τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ελλείψεις παρατηρούνται στις νησιωτικές περιοχές, στην Αιτωλοακαρνανία και τη Νότια Ελλάδα – μόνο στο νότιο Αιγαίο καταμετρώνται 320 κενά!

Παρόμοια (αν όχι χειρότερη) είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς, όπως επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Θέμης Κοτσυφάκης, «από το 2010 μέχρι σήμερα, η απώλεια εκπαιδευτικού προσωπικού είναι τεράστια: 30.000 λιγότεροι καθηγητές». Μάλιστα, μόνο την τελευταία διετία 8.000 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν, 5.000 εγκατέλειψαν τις σχολικές αίθουσες με υποχρεωτική μετάταξη και 2.500 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ο ίδιος «καρφώνει» τη νυν και την απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι παραπλανούν την κοινή γνώμη με την αναλογία «1 προς 10» στις προσλήψεις – αποχωρήσεις. Ο κ. Κοτσυφάκης σημειώνει ότι «έχουμε έγγραφα στα χέρια μας για αναλογία “1 προς 5”, αλλά πλέον έχουμε φτάσει στο “1 προς κανέναν”».

Τα ΕΠΑ.Λ.

Με άδειες από καθηγητές αίθουσες βρίσκει η νέα σχολική χρονιά και τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.). Η επαγγελματική εκπαίδευση φαίνεται ότι είναι αυτή που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς ήδη την προηγούμενη χρονιά χιλιάδες μαθητές δεν κατάφεραν να κάνουν ούτε μία ώρα μάθημα ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα γνωστικά αντικείμενα, ελλείψει καθηγητών. Κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί και φέτος, αφού, προς το παρόν, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την επίλυση του προβλήματος. Παράλληλα, όπως εξηγεί ο κ. Κοτσυφάκης, και τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες ημέρες τα… σπασμένα θα πληρώσουν οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. οι οποίοι είχαν επιλέξει ειδικότητες που καταργήθηκαν και οι καθηγητές τους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Στους μαθητές, πάντως, εκτός από τους καθηγητές θα λείψουν και σημαντικοί θεσμοί, οι οποίοι στην πράξη έχουν καταργηθεί: Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός, η πρόσθετη διδακτική στήριξη και η ενισχυτική διδασκαλία μάλλον δεν θα πάρουν το «πράσινο» φως, αφού δεν προβλέπονται πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών που θα τα υλοποιήσουν. «Πέρα από τα κενά που παρουσιάζονται στα σχολεία, πρέπει να προσμετρήσουμε και αυτά που δεν παρουσιάζονται με την κατάργηση υπηρεσιών, αλλά κοστίζουν στα παιδιά» αναφέρει ο κ. Κοτσυφάκης.
Το υπουργείο Παιδείας, σε κάθε περίπτωση, κατάφερε να αποφύγει τον σκόπελο των διδακτικών εγχειριδίων, τα οποία ήδη έχουν σταλεί στα σχολεία. Ομως, όπως παραδέχτηκε και ο κ. Λοβέρδος και επισημαίνουν εδώ και χρόνια οι εκπαιδευτικοί, πρέπει να υπάρξει μείωση στην εξεταστέα ύλη, τουλάχιστον στις τάξεις του λυκείου.

Απέτυχε ηΤράπεζα Θεμάτων

«Πονοκέφαλο» για το υπουργείο Παιδείας, αλλά κυρίως για τους μαθητές του λυκείου αποτελεί και η Τράπεζα Θεμάτων, της οποίας τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της πέρυσι. Τα αποτελέσματα αυτά βιώνουν περίπου 14.000 μαθητές, που το καλοκαίρι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν επιτυχώς την Α’ Λυκείου και επανεξετάζονται σε τουλάχιστον ένα μάθημα. Παρά τις βελτιωτικές ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι το 23% των μαθητών της Α’ Λυκείου έμεινε μετεξεταστέο, ο νέος θεσμός αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, δεδομένου ότι από φέτος εφαρμόζεται όχι μόνο στην Α’ αλλά και στη Β’ Λυκείου.
«Εχουμε επανειλημμένως ζητήσει την απόσυρσή του, γιατί πρόκειται για ένα σύστημα που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του σχολείου» εξηγεί ο κ. Κοτσυφάκης. Και προσθέτει: «Μετατρέπει το λύκειο σε ένα ατέλειωτο φροντιστήριο και, αντί να ασχολούμαστε με την πραγματική μόρφωση των μαθητών, όλοι ασχολούνται με εξετάσεις, λυσάρια και απαντήσεις θεμάτων».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ήρθε η ώρα της πληρωμής για τα αναδρομικά – Τι θα δουν οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ

Αρχίζει, μαζί με την καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου, η πίστωση των αναδρομικών. Συνολικά θα καταβληθεί 1,341 δισ., αν και το ΣτΕ επιδίκασε 3,9...

865 νέα κρούσματα! Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

331 θετικοί στην Αττική, ενώ πιο δύσκολη θεωρείται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με 181 νέα περιστατικά Εκτός ελέγχου είναι η έξαρση της πανδημίας στη χώρα,...

Αυτοκτόνησε ιδιοκτήτης γηροκομείου μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων

Η αφόρητη πίεση που ένιωθε με την έξαρση του κορονοϊού και το ψυχολογικό βάρος που ένιωσε πριν από λίγες ημέρες, όταν εντοπίστηκαν κρούσματα στη...

Η «Πρωτοβουλία Νέων» μάχεται για τον κόσμο που ονειρεύεται να ζει

Τον αγώνα της για να δημιουργήσει τον κόσμο του μέλλοντος, μια κοινωνία στην οποία ονειρεύεται να ζει δίνει η οργάνωση «Πρωτοβουλία Νέων». Από την Γιώτα...

Μέτωπο με Κύπρο και Αίγυπτο κατά της τουρκικής ασυδοσίας

Νέα Τριμερής Σύνοδος Κορυφής χθες στη Λευκωσία. Μητσοτάκης: Η ηγεσία της Τουρκίας φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος καταδίκασαν με τον...