Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Παραγράφονται όλες οι ευθύνες του Βαρουφάκη

Με βάση τον νόμο περί υπουργών, δεν θα διωχθεί για κανένα αδίκημά τουΠαραγράφονται οριστικά όλες οι τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη -και όλων των μελών της πρώτης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς χθες έληξαν οι εργασίες της Β’ Συνόδου της ΙΖ΄ Βουλευτικής Περιόδου. 

Πρακτικά ο πρώην υπουργός δεν μπορεί να διωχθεί για κανένα αδίκημα που αφορά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του, καθώς ολοκληρώθηκε η περίοδος που προβλέπει ο σχετικός νόμος Βενιζέλου.
Ωστόσο, στο μέλλον μπορεί να συσταθεί σε βάρος του τόσο εξεταστική όσο και προανακριτική επιτροπή.

Πάντως η προανακριτική επιτροπή που συστήθηκε για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ή άλλες ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά προγράμματα, σε ό,τι αφορά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του, δεν μπόρεσε να προχωρήσει λόγω της παραγραφής που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και εξέτασε την υπόθεση μόνο σε ό,τι αφορά το ποινικό αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Χθες ο φρούραρχος της Βουλής θυροκόλλησε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα της λήξης της Β΄ Συνόδου της ΙΖ΄ Βουλευτικής Περιόδου. Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες της Γ΄ Συνόδου, με τον καθιερωμένο αγιασμό στην αίθουσα της Ολομέλειας, τον οποίο θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος παρουσία του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.
Την ίδια μέρα θα κατατεθεί και το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018.

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει αισιόδοξες τις προβλέψεις για την ανάπτυξη που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
«Υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται το +1,8% για το 2017, ο στόχος για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προίόντος κατά 2,4% το 2018 θεωρείται μεν αρκετά φιλόδοξος, αλλά συνεπικουρούμενος, μεταξύ άλλων, από τον θετικό αντίκτυπο του 2017 είναι υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος» σημειώνει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ